Sport

Kiutasíthatják Djokovicsot

Rafael Nadal: Védőoltással lehet megállítani a járványt

Zaklatással vádolta meg Ausztráliát Aleksandar Vucic szerb elnök, mert nemzeti hősüktől, Novak Djokovicstól az ausztrál hatóságok megtagadták a belépést, majd egy külvárosi hotelben fogva tartják.

Kiutasíthatják Djokovicsot
Tüntetők a melbourne-i hotel előtt, ahol Djokovicsot fogva tartják
Fotó: AFP/William West

Soha sem gondolta volna a világelső szerb Djokovics, hogy kedvenc városában, Melbourne-ben – ahol eddig kilenc Grand Slam-tornát nyert – egy migránsok számára fenntartott külvárosi hotelben lesz fogvatartott. Persze erről elsősorban az Australian Open címvédője és a torna szervezői tehetnek. Előzőleg ugyanis a szervezők akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak Djokovicsnak az induláshoz.

Mindezek után szerda késő este a szerb teniszező megérkezett Melbourne-be, ahol a repülőtéren Victoria állam hatósága megtagadta a belépést, mert nem tudta igazolni, miért kapott oltásmentességet, ezért visszavonták a vízumát. Ügyvédei rögtön fellebbeztek a határozat ellen, de az illetékes bíróság valószínűleg csak hétfőn tárgyalja az ügyét.

Szerbiában óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Aleksandar Vucic elnök közölte, az egész ország Djokovics mögött áll, és a szerb hatóságok mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb befejeződjön a világ legjobb játékosának zaklatása. Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morris ezt visszautasította, szerinte csak a törvények betartásáról van szó, és ha a teniszező nem nyújt be megfelelő orvosi bizonyítékot az oltás alóli felmentéséhez, akkor ki fogják utasítani az országból. A szigorúság érthető, mert egyre súlyosabb a járványhelyzet, csütörtökön hetvenezer új fertőzöttet jelentettek, ez óriási megterhelést jelent a kórházaknak.

A sérülés után már Ausztráliában készülő Rafael Nadal – aki Djokovicshoz hasonlóan a rekordot jelentő 21. GS-trófeájáért küzdhet – az üggyel kapcsolatban elmondta: „Bizonyos szempontból sajnálom Novakot, aki viszont hónapok óta ismerte a melbourne-i feltételeket. Egyértelmű a helyzet, aki be van oltva, az játszhat az Australian Openen. A járvány miatt két év alatt sok ember halt meg, véleményem szerint is az oltás az egyetlen módja a járvány megállításának.” Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta a BBC-nek: „Ki kell utasítani Djokovicsot, ha nem mondott igazat az oltási szabályok alóli felmentéséről. Tudomásul kell venni, hogy a gazdag emberek sem utazhatnak úgy a világban, mintha törvények felett állnának.”

Kapcsolódó írásaink

Djokovic deportálásra vár

ĀA szerb klasszis nem adott be megfelelő vízumot, s azt sem igazolta, hogy oltott-e - Az ausztrál hatóságok elutasították beutazási kérelmét