Sport

Megérkezett Novak Djokovics Melbourne-be, ahol a szerb világelső belépési engedélyre várt

Kérdéses a címvédő indulása az Australian Openen

Mosolyogva indult Novak Djokovics Melbourne-be, a január 17-én kezdődő tenisz Grand Slam-tornára, viszont az érkezéskor elszomorodott, mert nem engedték be Ausztráliába.

Megérkezett Novak Djokovics Melbourne-be, ahol a szerb világelső belépési engedélyre várt
Fotó: Novak Djokovics Facebook-oldal

Az ausztrál nyílt bajnokságon címvédő sztárjátékos helyi idő szerint 23.30 órakor szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, ám ezután a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. A BBC értesülése szerint nem megfelelő vízummal érkezett, mert az nem ad orvosi felmentést az oltatlanságra. A kilencszeres bajnok  kedden jelezte, hogy részt vesz a melbourne-i viadalon, miután a szervezők – akut egészségi problémájára hivatkozva – annak ellenére külön engedélyt adtak neki, hogy az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága egyelőre megtagadta a belépést Djokovicstól, akinek sorsa így az állami szervtől, valamint Scott Morrison miniszterelnöktől függ. Utóbbi korábban azt nyilatkozta, várja a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a világelső igényét. „Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – jelentette ki a kormányfő a nap folyamán.  Morrison szigorúsága  érthető, mert Djokovics külön engedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában és külföldön is. A The Herald Sun véleménye: „Ez a külön engedély beteges és álszent dolog. Djokovics indulása sértés minden ausztrálnak, aki megjárta a poklot a covid miatt.”  

A svájci Aargauer Zeitung kritikája: „Ez a kivételezés hallatlan arcátlanság és egyben Djokovics önteltségének a csúcspontja.”

Kapcsolódó írásaink

Djokovicsra külön szabály vonatkozik

ĀKülön engedéllyel mégis elindulhat a világelső Novak Djokovics a január 17-én rajtoló ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A döntés alighanem sok vitát generál majd a következő napokban