Sport

Mossa kezeit Thomas Bach

Téli olimpia. Egy hónap múlva kezdődnek a havas, jeges játékok Pekingben

Február 4-én kezdődik a XXIV. téli olimpia Pekingben, amely Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a világjárvány ellenére biztonságos lesz.

Thomas Bach új évi köszöntőjében nem véletlenül hangsúlyozta, hogy az olimpiai játékoknak és a NOB-nak minden politikai vitán felül kell állnia, mert többen támadják azért, hogy olyan országban rendeznek a 2008-as nyári játékok után télit is, amelyet tömeges bebörtönzéssel, kínzással, családok erőszakos szétválasztásával, kényszermunkával és internálótáborokban tartott ezrek fogva tartásával vádolnak. Kína tagadta a vádakat, és azt állította, hogy az internálótáborok kiképzőközpontok, amelyek célja az iszlamista szélsőségek és szeparatizmus felszámolása. Több ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia diplomáciailag bojkottálja az olimpiát.

Az Insidethegames.biz beszámolója szerint a NOB elnöke emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlése mind a 193 ENSZ-tagállam konszenzusával jóváhagyta az olimpiai fegyverszünetről szóló határozatot. „Az olimpiai fegyverszünetről szóló határozat újabb bizonyítéka annak, hogy csak akkor tudjuk teljesíteni küldetésünket, hogy egyesítsük a világot, ha mindenki tiszteletben tartja, hogy az olimpiai játékoknak minden politikai vitán felül kell állniuk. A 2022-es téli olimpiai újabb nagyszerű példát mutathat a békés versenyzésre, s nagyszerű lehetőség a sport szerepének megerősítésére a társadalomban, és hozzájárulhatunk egy világjárvány utáni jobb világ felépítéséhez” – hangsúlyozta Bach.

Nyári játékokat rendezne Egyiptom

Bejelentette Ashraf Sobhi egyiptomi sportminiszter, hogy az országa pályázni akar a 2036-os olimpiára, és arra törekszik, hogy az első afrikai ország legyen, amely megrendezi a játékokat. Erre megvan az esélye, mert Thomas Bach NOB-elnök korábban arról beszélt, eltökélt szándéka, hogy afrikai nemzetek pályázzanak a játékok megrendezésére, mivel ez az egyetlen lakott kontinens, amely még nem rendezett olimpiát. Már elkezdődött a Kairótól 45 kilométerre lévő új fővárosban egy hatalmas sportkomplexum, az Egyiptom Nemzetközi Olimpiai Központ felépítése.
(MS)

Kapcsolódó írásaink