Sport

Megharcolt az aranyért Szilágyi Áron

Nem sikerült jól Szász-Kovács Emese búcsúja, csapata lemaradt a dobogóról az országos bajnokságon

Két olimpiai bajnok volt az országos vívóbajnokság főszereplője: a kardozó Szilágyi Áron egyéniben nyolcadik aranyérmét nyerte, míg a párbajtőröző Szász-Kovács Emese utoljára lépett pástra.

Megharcolt az aranyért Szilágyi Áron
A 21. század első két magyar vívó olimpiai bajnoka, Nagy Tímea (balról) és Szilágyi Áron búcsúztatta a harmadikat, Szász-Kovács Emesét
Fotó: MH/Török Péter

Az országos bajnokság nemcsak mennyiségileg – több mint hatszáz induló – hanem színvonalában is kiemelkedő volt, kár hogy a járvány miatt nem lehettek szurkolók a Ludovika Arénában. Kiemelkedett a férfi kardozók negyeddöntője, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi ellenfele a világbajnok Szatmári András volt. Szatmári 5–2-re, 7–4-re, a hajrában 13–12-re és 14–13-ra is vezetett, azonban a címvédő egyenlített, majd a győztes tust is bevitte.

Úgy nézett ki, hogy az elődöntőben Péch Miklós megállítja Szilágyit, a szünetben 8–3-ra vezetett, de a Vasas világklasszisa 10-9-re fordított, majd 15–12-re nyert. A döntőben Iliász Nikolászt verte 15–11-re, ezzel nyolcadik egyéni aranyérmét ünnepelhette. „Az első két asszóm kicsit döcögős volt, de jött Szatmári ellen a negyeddöntő, ami mindig pluszmotivációt jelent. Örültem a győzelemnek, és azért 3–9-ről sikerült fordítanom az elődöntőben, az is jelent valamit…”

A férfi tőrben a 18 éves Szemes Gergő (FTC) győzött, a női tőrben Kondricz Kata (Honvéd) megvédte a címét, női kardban Katona Renáta (Vasas), férfi párbajtőrben Koch Máté (Vasas) nyert, míg női párbajtőrben 19 éves Muhari Eszter már harmadik bajnoki címét ünnepelhette. A bajnokságon búcsúztatták el Szász-Kovács Emesét. „Nehéz elmondani, mit köszönhetek a vívásnak.

Az egész életemet, hiszen még a férjemet is egy volt vívón keresztül ismertem meg” – mondta a 39 éves olimpiai bajnok, aki a Vasas csapatában lépett versenyen utoljára pástra. Csapata az elődöntőben 45–26-ra vereséget szenvedett a Tata együttesétől, majd a bronzmeccset is elveszítette, a győztes az MTK lett. Karddal viszont a Vasas együttese egy tussal nyert a BVSC előtt, míg tőrrel az FTC győzött a Honvéd előtt. A férficsapatok csatájában az MTK 45–34-re legyőzte a Vasast a döntőben, párbajtőrben a Honvéd, tőrben a Törekvés csapata lett a bajnok.

Kapcsolódó írásaink