Sport

Bravúros magyar győzelem Varsóban

A világbajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójában a magyar labdarúgó-válogatott Schäfer András és Gazdag Dániel góljainak köszönhetően 2-1-re legyőzte a házigazda lengyel csapatot Varsóban.

Bravúros magyar győzelem Varsóban
A magyar játékosok öröme a csapat vezető találata után, középen, 13-as mezben a gólszerző Schäfer András
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Felemelő percek vezették fel az összecsapást, a telt házas varsói Nemzeti Stadion közönsége végig tapsolt a magyar himnusz közben, majd a lengyel alatt piros és fehér kartonlapok segítségével beborította a nézőteret. Mindeközben kiderült, hogy a pihenőt kapó Robert Lewandowski, a hazaiak legnagyobb sztárja végül a csapattal maradt, és a kispadról szorított társaiért.

Az első hazai helyzetre bő tíz percet kellett várni, és a folytatásban is a hazaiak diktálták a tempót, a magyar támadók nem tudták megtartani a labdát.

A lengyel mezőnyfölény ellenére a 37. percben egy pontrúgás után, hatalmas hazai védelmi hibát kihasználva Schäfer András fejesével megszerezte a vezetést a magyar válogatott. A lengyelek a szünet előtt egyenlíthettek volna, de Dibusz Dénes résen volt.

Schön Szabolcs (elöl, j) és a lengyel Paweł Dawidowicz (elöl, b) csatája
Schön Szabolcs (elöl, j) és a lengyel Paweł Dawidowicz (elöl, b) csatája
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A második félidő két veszélyes magyar kontrával indult, Marco Rossi együttesének a játéka látványosan feljavult, mégis a lengyelek örülhettek, miután szintén egy pontrúgást követően egyenlítettek Swiderski révén.

A várt lengyel rohamok elmaradtak, sőt tíz perccel a befejezés előtt újra vezetést szerzett a magyar csapat, két cserejátékos, Kiss Tamás és Gazdag Dániel hozták össze a gyönyörű gólt: Kiss remek kiugratást kapott a leshatáron a jobb szélen, tökéletesen játszott vissza a második hullámban érkező Gazdag elé, akinek bőven volt ideje, így felnézett, majd a rövid felsőbe lőtt.

A győztes magyar válogatott tagjai a Himnuszt éneklik, elöl Szalai Ádám
A győztes magyar válogatott tagjai a Himnuszt éneklik, elöl Szalai Ádám
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A közel 60 ezres lengyel szurkolótábor egy része öt perccel a rendes játékidő vége előtt elindult hazafele, ők már nem hallották a hazai füttykoncertet, amely a pótselejtezőt érő második helyen végző válogatottat "búcsúztatta" Varsóban.

A csoport másik két meccsén az angolok idegenben 10-0-ra verték San Marinót, Albánia pedig otthon 1-0-ra győzte le Andorrát.

A magyar válogatott a vb-résztvevő Anglia, a pótselejtezős Lengyelország, valamint Albánia mögött a negyedik helyen végzett az I csoportban, amelyben Andorrát és San Marinót előzte meg.

Vb-selejtező, I csoport, 10. (utolsó) forduló:
Lengyelország-Magyarország 1-2 (0-1)
Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző, v.: Tiago Martins (portugál)
Gólszerzők: Swiderski (61.), illetve Schäfer (37.), Gazdag (80.)
Sárga lap: Klich (41.), Cash (45+2.), Puchacz (58.), Kedziora (67.), illetve Nagy Zs. (6.), Schön (43.), Szalai A. (64.), Gazdag (74.)

Kapcsolódó írásaink