Sport

Xavi Hernandez lesz a Barcelona új vezetőedzője

A klub korábbi kiváló középpályása, Xavi Hernandez lesz a spanyol labdarúgó-bajnokságban kilencedik helyen álló FC Barcelona vezetőedzője.

Xavi Hernandez lesz a Barcelona új vezetőedzője
Xavi a katari al-Szaddtól érkezik a Barcához
Fotó: AFP/Karim Jaafar

A 41 éves szakember eddig az al-Szadd együttesét irányította, de pénteken a katari egyesület közölte, hogy Xavi elhagyja a csapatot a Barcelona kedvéért.

A katalán klubnak ki kell vásárolnia 2023-ig érvényes szerződéséből a játékosként világ- és Európa-bajnok szakvezetőt, de spanyol médiaértesülések szerint hamarosan ez is megtörténik.

A Barcelona kispadjáról múlt csütörtökön menesztették a holland Ronald Koemant, azóta a megbízott Sergi Barjuán irányításával a bajnokságban az Alavéssel 1-1-es döntetlent játszott, a Bajnokok Ligájában a Dinamo Kijev otthonában pedig 1-0-ra győzött a gárda.

Xavi, aki a spanyol válogatottal világ- (2010) és két Európa-bajnoki aranyat (2008, 2012) szerzett, 1998 és 2015 között 25 trófeát, közte nyolc spanyol bajnoki címet, három Király Kupát és négy Bajnokok Ligáját nyert a Barcelonával.

Távozását követően 2019-ig a katari klub játékosa volt, ezt követően lett az arab együttes trénere. A tavalyi szezonban a csapat kupákat nyert, s Katar bajnoka lett úgy, hogy egyetlen meccset sem veszített el.

Xavi feladata elsősorban az lesz, hogy kivezesse a Barcelonát abból a válsághelyzetből, amelybe az egyesület került, amióta a hatszoros aranylabdás Lionel Messi a nyáron a Paris Saint-Germainhez szerződött.

Kapcsolódó írásaink