Sport

Már most rajtra kész Peking

Téli olimpia. Az amerikai elemzők szerint a magyar sportolók három bronzérmet nyerhetnek

Száz nap múlva már érmekért küzdenek a XXIV. téli olimpián Pekingben, ahol a járvány miatt zárt buborékban rendezik meg 2022. február 4. és 20. között a játékokat.  

Már most rajtra kész Peking
Száz nappal a játékok kezdete előtt ünnepségeket tartottak Pekingben
Fotó: AFP/Noel Celis

Az 1,4 milliárd lakosú Kínában soron kívül kaphatják meg a koronavírus elleni harmadik védőoltást azok, akik valamilyen módon kapcsolódnak a téli olimpia előkészítéséhez vagy lebonyolításához. A játékokat rendkívül szigorú egészségügyi szabályok mellett rendezik, minden akkreditált személynek, így a sportolóknak, a hivatalos kísérőknek, a média képviselőinek és a játékokat segítő személyzetnek is kötelező lesz a napi tesztelés és a maszkviselés. Az oltás ugyan nem kötelező, de beutazáskor más szabályok vonatkoznak az oltott és az oltatlan érkezőkre, ugyanis akik nem védettek, azoknak 21 napra karanténba kell vonulniuk Pekingben. A résztvevők „buborékba”, azaz zárt rendszerbe kerülnek.

„Bíztunk abban, hogy a nyári tokiói játékokhoz képest valamivel sportolóbarátabb lesz a téli olimpia, de erről szó sincs. A kínai szervezőbizottság minden lehetőséget kihasznál arra, hogy zártan, a lehető legmerevebb struktúrában szervezze meg a játékokat, ami minden csapatnak fejfájást okoz” – nyilatkozta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Szerinte 16–22 magyar sportoló indulhat, a csapatunk akkor lehet népesebb, ha a női jégkorong-válogatott kivívja a szereplés jogát. A sportvezető szerint a 2018-as aranyérem után megvan az esély arra, hogy rövidpályás gyorskorcsolyázóink egyéniben is érmet nyerjenek.

Ezt a várakozást erősítette meg az amerikai Nielsen adatelemző leányvállalata, a Gracenote legfrissebb elemzése, amely szerint a statisztikák alapján Magyarország három bronzot szerez, az éremtáblázat élén pedig ismét Norvégia végez 44 medállal, köztük 22 arannyal Pekingben. Az előzetes statisztikák alapján az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói végeznek a második helyen, nekik 14 elsőséget jósol a rendszer, míg a harmadikak a gyorskorcsolyázásban nagyhatalomnak számító hollandok lesznek 12-vel, a negyedikek pedig a németek 11 várható aranyéremmel.

A közmédia tudósítója szerint száz nappal a rajt előtt Kína maximálisan készen áll a 2022-es téli olimpiai játékok megrendezésére. Pekingben már minden készen áll a több ezer sportoló és hivatalos kísérő biztonságos fogadására. Az már korábban kiderült, hogy a téli olimpián külföldi szurkolók nem vehetnek részt, a hazai érdeklődők pedig az aktuális utazási szabályozásoknak megfelelően látogathatják majd a versenyszámokat. Járványgócok kialakulása esetén utazási korlátozásokat vezethetnek be, így nem biztos, hogy minden tartományból érkezhetnek majd nézők a játékokra.

Kapcsolódó írásaink