Sport

Ha nincs oltás, nincs olimpia

Az Egyesült Államok csak a covid ellen oltottakat engedi a téli játékokra

Meglepő döntést hozott az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága, az USOPC: a 2022. február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián csak olyanok képviselhetik az országot, akik felvették a koronavírus elleni oltást.

December 1-jei határidővel minden, erre a versenyre készülő edző és sportoló számára kötelezővé teszik a vakcinát. A kötelező oltásról szóló döntést annak ellenére hozták meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak nincs ilyen határozata, és az amerikai profi ligákban is lehet versenyezni oltási védettség nélkül. Sarah Hirshland, az amerikai bizottság első embere jelezte, egyedi (orvosi vagy vallási) okból kérhető mentesség, de a cél, hogy biztonságos környezetet teremtsenek az amerikai olimpiai csapat számára. Ez praktikusan a kétszáznegyven főre tervezett küldöttségnél jóval nagyobb létszámot jelent a bő sportági válogatott keretek miatt.

Közismert, hogy a tokiói nyári olimpiára nem kellett beoltatniuk magukat az Egyesült Államok sportolóinak, igaz, a mintegy hatszáz fős Team USA tagjainak nyolcvanhárom százaléka saját elhatározásból felvette a vakcinát a covid ellen. Jó páran viszont rossz döntést hoztak azzal, hogy nem oltakoztak, így maradt le a nyári játékokról a golfsztár Bryson DeChambeau, akit szinte a reptérre menet teszteltek koronavírusosnak.

Az Egyesült Államokat nem feltétlenül követik más országok. A téli sportokban tradicionálisan erősek közül Norvégia olimpiai bizottsága a Reuters hírügynökség szerint már jelezte, a vakcinák hazájukban szabadon elérhetők, tapasztalatuk szerint sok élsportoló fel is veszi az oltást, de semmiképp sem teszik kötelezővé a Kínába utazó olimpikonjaik számára.A svédek és a finnek részéről is meglepő lenne a direktíva, a németek viszont megvárják, amíg megjelenik a pekingi téli olimpia szabálykönyve (Playbook), és azt követően alakítják ki álláspontjukat a koronavírus elleni oltással kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink