Sport

Elhunyt Gerd Müller

Hetvenöt éves korában vasárnap elhunyt Gerd Müller, a német labdarúgó-válogatott és a Bayern München korábbi legendás támadója, 1970 aranylabdása.

Elhunyt Gerd Müller
Gerd Müller az 1971/72-es Bundesliga-idény legjobb góllövőjének járó Torjägerkanonéval
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon

Az egykori kiváló futballistát vasárnap reggel érte a halál - közölte Herbert Hainer, a Bayern München elnöke a klub hivatalos honlapján.

„Borzasztóan szomorú nap a mai az FC Bayern és minden szurkolója számára. Gerd Müller nemcsak minden idők legjobb csatára volt, de egy remek ember és a világ futballjának kiemelkedő alakja is. Mindannyian osztozunk családja és felesége, Uschi mély gyászában.

A Bayern Gerd Müller nélkül nem lenne az a klub, amit ma mindannyian szeretünk, Müller neve és emléke örökké élni fog” - méltatta a legendás csatárt az egyesület vezetője.

Gerd Müller valósággal ontotta a gólokat a Bayern mezében
Gerd Müller valósággal ontotta a gólokat a Bayern mezében
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon

A bajor klub ügyvezető igazgatója, Oliver Kahn ugyancsak a legnagyobb tisztelet hangján emlékezett meg a támadóról:

„Gerd Müller halálhíre mélységesen elszomorít bennünket. Egyike a klubtörténet legnagyobb legendáinak, eredményei utolérhetetlenek, alakja örökre része lesz a Bayern és a német futball csodálatos történelmének. Emellett játékosként és emberként is rengeteget tett azért, hogy a Bayern a világ legnagyobb klubjai közé emelkedhessen, emlékét szívünkben örökre megőrizzük.”

Müller 1964 és 1979 között szerepelt a Bayernben, 607 tétmérkőzésen 566 gólt ért el, hétszer volt a Bundesliga gólkirálya, négyszer-négyszer nyert német bajnokságot és kupát. 

Objektum doboz

A német bajnokságban 427 találkozón 365 gól a mérlege, ami a mai napig rekord. Az egy szezonban elért legtöbb Bundesliga-találat csúcsát is ő tartotta: 1971-72-ben 40 alkalommal mattolta a riválisok kapusait, ezt a rekordot idén adta át a múltnak a Bayern lengyel klasszisa, Robert Lewandowski, aki 41 góllal zárta az évadot.

Müller viszonylag alacsony termete - 176 centiméter magas volt - és zömök testalkata ellenére remekül fejelt, a beívelt labdákra gyakran mindenkinél magasabbra emelkedve robbant be. Alacsony súlypontja és elképesztő gyorsasága révén pillanatok alatt képes volt faképnél hagyni aktuális őrzőjét. „Hihetetlenül gyors volt, edzésen sokszor próbáltam megfogni, de esélyem sem volt ellene” - emlékezet vissza egykori klub- és válogatottbeli csapattársa, a szintén aranylabdás Franz Beckenbauer. Szinte emberfeletti érzéke volt a gólszerzéshez, egészen furcsa, sokszor lehetetlen szituációkból is képes volt betalálni, tökéletesen érezte, mikor kell a pálya megfelelő pontján feltűnnie.

Müller a nemzetközi porondon is kiemelkedő sikerekhez segítette a Bőrnadrágosokat, 1974 és 1976 között zsinórban háromszor hódították el a Bajnokcsapatok Európa-Kupáját.

Gerd Müller lövéseit Európa-szerte rettegték a védők és a kapusok. A kép az 1974-es vb-döntőben készült, Müller bombáját Ruud Krol próbálja blokkolni, sikertelenül
Gerd Müller lövéseit Európa-szerte rettegték a védők és a kapusok. A kép az 1974-es vb-döntőben készült, Müller bombáját Ruud Krol próbálja blokkolni, sikertelenül
Fotó: AFP/STAFF

1970-ben, a mexikói világbajnokságon elképesztő teljesítményt nyújtva tíz gólig jutott, ezzel elnyerte a torna gólkirályi címét, a csapat bronzérmes lett, Müller pedig az év végén elnyerte az esztendő legjobb európai labdarúgójának járó Aranylabdát is.

A válogatottban 62 mérkőzésen 68 alkalommal volt eredményes, 1972-ben Európa-bajnoki, 1974-ben pedig világbajnoki címet szerzett, az Eb-n az aranyérem mellé az aranycipőt is begyűjtötte, azaz gólkirály lett. A többek közt Johan Cruyffal is felálló hollandok elleni 2-1-re megnyert vb-döntőben az ő nevéhez fűződött a győztes találat. Gólerősségének köszönhetően kiérdemelte a „Nemzet Bombázója” becenevet.

Müller a világ tetején: a német csapat győzelmét ünnepli az 1974-es vb-döntő után
Müller a világ tetején: a német csapat győzelmét ünnepli az 1974-es vb-döntő után
Fotó: AFP/DPA/Karl Schnörrer

A Nationalelf színeiben nyolcszor jutott el mesterhármasig, a világbajnokságokon összesen 14-szer vette be az ellenfelek kapuját, ami 1974 és 2006 között rekordnak számított, ezt előbb a brazil Ronaldo, majd Müller honfitársa, Miroslav Klose is megdöntötte.

Müller 1979-től az Amerikai Egyesült Államokban légióskodott, s ott is folytatta a gólgyártást: a Fort Lauderdale Strikers mezét 80 találkozón viselte, ezalatt 40 alkalommal zörgette meg a hálót.

Müller karrierje utolsó éveit az Egyesült Államokban töltötte
Müller karrierje utolsó éveit az Egyesült Államokban töltötte
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon

Az aktív labdarúgást 1981-ben fejezte be. Visszavonulása után elhatalmasodtak rajta alkoholproblémái, klubja próbált neki segítő kezet nyújtani több-kevesebb sikerrel. Sokáig utánpótlásedzőként dolgozott a Bayern kötelékében, idős korára azonban erősen leromlott az egészségi állapota. 

2015 óta Alzheimer-kór gyötörte, utolsó éveit egy müncheni idősek otthonában töltötte állandó felügyelet mellett. Felesége szerint napjai nagy részét ágyában fekve töltötte, és sajnos csak ritkán akadtak tiszta pillanatai.

A délután folyamán a futballvilág több jeles alakja is elbúcsúzott az elhunyt klasszistól:

Ikon, hős, legenda - írta közös képük alá az Instagramon Lothar Matthäus.

Objektum doboz

Peter Peters, a német szövetség megbízott elnöke közölte, számára Müller minden idők legjobb csatára.

Enrico Albertosi, az olasz válogatott korábbi kapusa, aki az 1970-es - NSZK-bronzéremmel zárult - világbajnokság elődöntőjében két gólt kapott Müllertől, elmondta: „Igazi fenevad volt. A 16-oson belül semmit sem bocsátott meg, a legkisebb hibát sem engedhettük meg magunknak. Mindig készen állt a gólszerzésre.”

A korábbi angol válogatott Gary Lineker a példaképeként emlegette a német gólzsákot: „Gyerekként imádtam nézni, rengeteget tanultam tőle. Azóta sem láttam senkit, aki ilyen veszélyes lett volna a büntetőterületen belül.”

Kapcsolódó írásaink