Sport

Matthäus nem biztos a Bayern uralmában

Nagy úr a válság, de a német klubcsapatok közül csak öt áll veszteségre, a Bundesliga maga nyereséges

A mai Borussia Mönchengladbach–Bayern München-rangadóval kezdődő Bundesliga-idény előtt szinte minden elemző megkapta a szokásos kérdést: megszakadhat-e a címvédő bajorok nagy sorozata?

Matthäus nem biztos a Bayern uralmában
Kimmich, Goretzka, Upamecano, Pavard és Richards a Bayern első sorában
Fotó: AFP/Armando Babani

A válasz többnyire ugyanaz: nem valószínű. Ám a korábbi magyar szövetségi kapitány, a német futballt budapesti otthonából is naprakészen követő Lothar Matthäus a Kickernek nyilatkozva a fősodortól kicsit eltérő véleményt fogalmazott meg.

Szerinte ugyanis a Bayernnek nehézségei lehetnek, az RB Leipzig és a Borussia Dortmund nagyon megnehezítheti a dolgát. „Matthäus nehéz Bayern-szezont jövendöl” – tudatja már a főcím, majd a német futball rekorderválogatottja kifejti: „A bajoroknak sok újdonsággal kell majd szembenézniük, s ez nem könnyíti meg a dolgukat.” Mi lehet az újdonság? Részben nyilván az edző személye. Julian Nagelsmann mögött már szép sikerek állnak, de még mindig csak 34 éves, és először dirigál majd olyan egókból álló csapatot, mint a Bayern.

A másik a középső védelem: David Alaba és Jerome Boateng távozott, kérdéses, hogyan válik be az edző régi klubjából érkező Dayot Upamecano. Matthäus mondandójának veleje az alábbi két mondat: „A BVB és az RB Leipzig is gyakran közel állt a Bayernhez az elmúlt években, de voltak olyan szakaszaik, amelyekben elhullattak megszerezhető pontokat. Ezúttal mindkettő stabilabbnak tűnik, mint korábban. Ezért háromcsapatos csatára számítok a bajnoki címért.”  

Matthäust nem lehet nem komolyan venni, ráadásul a számok is azt mutatják, hogy az RB Leipzig jobban erősített, mint a Bayern. A lipcseieket Nagelsmannn helyett immár az RB Salzburgtól érkezett, amerikai Jesse Marsch irányítja.

Eladták Upamecanót és Ibrahima Konatét (utóbbit a Liverpoolnak), és az értük kapott több mint nyolcvanmillió euróból – meg még egy kicsiből, amit két perememberért, Wolfért és Samardzicért kaptak – vásároltak – öt olyan futballistát, akik idén nyáron a Bundesliga tíz legdrágább igazolása között vannak. (Beleértve a már kölcsönben az előző idényben is az RB Leipzignél játszó Angelinót is.) A friss erősítésekhez írhatjuk még Szoboszlai Dominikot is, aki januári érkezése óta most először van bevethető állapotban.

Rajta kívül két klubtársa, Gulácsi Péter és Willi Orbán, a freiburgi Sallai Roland, a mainzi Szalai Ádám, a berlini (Hertha) Dárdai Márton és a bochumi Novotny Soma alkotja a Bundesliga magyar kontingensét, kiegészítve természetesen a Hertha BSC vezetőedzőjével, Dárdai Pállal.

A Borussia Dortmundnál kicsit árnyaltabb a kép, a Manchester Unitednek 85 millió euróért eladott Jadon Sancho hiányozni fog. Az egyetlen igazi erősítés Donyell Malen, akinek jó ajánlólevél az előző holland bajnokságban elért 19 gól, de kérdéses, be tud-e azonnal illeszkedni.

Érdemes egyébként felfigyelni arra – miközben persze az adatok még sokat változhatnak, tekintve hogy augusztus 31-ig nyitva az átigazolási piac –, hogy tisztán az eladásokat és vételeket nézve a tizennyolcból mindössze öt klub áll veszteségre a nyáron: a Bayern München (-42,5 millió euró), a VfL Wolfsburg (-35,9), a Mönchengladbach (-13,5), az Union Berlin (-11,4) és a Bielefeld (-4,35). Ameddig a Premier League klubjai 397,27, a Serie A csapatai 81,17 millió euró passzívumnál tartanak, a Bundesliga csapatai 49,68 milliós nyereségnél tartanak. Nagy úr a válság.

A tíz legdrágább átigazolás
A tíz legdrágább átigazolás
Fotó: MH-gyűjtés

Kapcsolódó írásaink

Kepa, kupa

ĀA Szuperkupáért vívott belfasti találkozón a trófeáért tizenegyeseket kellett rúgni – és védeni