Sport

Ez történt péntek hajnalban az olimpián

Pénteken hajnalban kevés sportágban versenyeztek magyarok. Közülük, bár Telegdy Ádám és Milák Kristóf is jó eredményt ért el, elsősorban Cseh Lászlóra figyeltünk. Az úszóvilág legendája 7. helyen végzett a 200 méteres vegyesúszásban, szimpatikus versenyzéssel, jó úszással tett pontot különleges pályafutására.

Ez történt péntek hajnalban az olimpián
A későbbi hetedik Cseh László (hátul) a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 30-án
Fotó: MTI/Kovács Tamás

ÚSZÁS

Cseh László ragyogóan kezdte a kétszáz vegyes döntőjét, az első két úszásnem, a hát és a pillangó után, féltávnál, a kínai Vang mögött a 2. helyen tempózott. A mellúszásban a riválisok sorra megelőzték a legendás magyart, aki az újzélandi Claubertet így is maga mögött tartotta. Cseh László az utolsó ötven méteren, a gyorsúszásban még egy utolsó rohamot indított, nagy harcban volt az 5-6. helyért, de végül maradt hetedik. „Az ébredés után kicsit elérzékenyültem, mert rájöttem, hogy ez az utolsó úszásom. Megérintett, de jóleső érzés volt. Megpróbáltam beleadni mindent, jól éreztem magam, sajnálom, hogy az idő nem lett jobb, de minden döntő és úszás más. Örülök, hogy egyet javítottam az elődöntőhöz képest” – nyilatkozta a 35 éves úszó.

Telegdy Ádám első olimpiai döntőjében, a 200 méteres hátúszás fináléjában az első 50 után a hatodik helyen úszott, ám ezt követően feljött egy helyet, és ezt nagy csatában, az utolsó métereken még erősítve sikerült megtartania. Telegdy 1.56.15 perces ideje új egyéni csúcs.

Burián Katalin nem jutott be a 200 méteres hátúszás döntőjébe. A BVSC úszója sokáig jól tartotta magát középdöntős futamában, a hajrára azonban elfáradt és 2:07.43 perces egyéni legjobbjától jelentősen elmaradt, 2:09.65-tel, ötödikként csapott célba és összesítésben tizedik lett. "Tegnap még csak meg sem erőltettem magam ennél jobb időnél, most pedig a lelkemet is kiúsztam egy rosszabbért. Ezerszer úsztam már ennél jobbat reggel is, úgyhogy azt gyanítom, az átállás nem sikerült tökéletesen, mert sok európai úszik a vártnál gyengébben, ebben a számban például egyetlen döntős sem lesz a kontinensről" – nyilatkozta a könnyeivel küszködő Burián.

Friss olimpiai bajnokunk, Milák Kristóf, 100 méter pillangón könnyed úszással került a szombati fináléba. Milák 50,31 másodperces olimpia rekorddal nyerte meg az első futamot, a csúcsa azonban csak percekig élt, mert a másodikban az amerikai Caeleb Dressel még ennél is jelentősen jobbat úszva 49,71-gyel csapott célba. Dressel futamában úszott Szabó Szebasztián is, aki 51,89-cel hetedikként végzett, összesítésben 14. lett, ezzel nem jutott be a döntőbe.

ATLÉTIKA

Az atlétikai versenyek első magyar indulóiként Bartha-Kéri Bianka a harmincharmadik helyen végzett 800 méteren, Koroknai Máté huszonhatodikként zárt 400 m gáton. A 27 éves Bartha-Kéri az előfutamban óvatosan kezdett, a mezőny végén helyezkedett, majd az első kör végén igyekezett előrébb jönni. A jobb pozíció kiharcolásában egy kis lökdösődés is akadályozta, végül az ír futót (az egyetlen olyat a futamban, aki rosszabb idővel kvalifikált) megelőzve, 2:02.82 perces idővel, hatodikként ért célba. Koroknai Máté a 400 méteres gátfutás első futamában, egyéni csúcsától mindössze egy tizeddel elmaradva, 49.80 mp-es időt futott. Eredményével a második legjobb kieső lett, a 26. helyen végzett.

EVEZÉS

Pétervári-Molnár Bendegúz a pénteki B döntőt 6:50.45 perces idővel a negyedik helyen zárva a tizedik helyen végzett az egypárevezősök között. Evezősünk jó tempóban kezdte a B döntőt, 500 méter után harmadik volt, azonban riválisai a folytatásban rákapcsoltak, így a magyar 1000 méternél már csak az ötödik helyen utazott. A versenytáv második felében Pétervári-Molnár megtartotta a pozícióját, sőt, a hajrában még erősíteni is tudott, és végül negyedikként zárt. A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője öt éve, Rióban 14. lett, most ezen javítani tudott a tizedik hellyel.

SPORTLÖVÉSZET

Major Veronika a női sportpisztolyosok versenyének rapid részében javítani tudott, így a 35. helyen zárta az olimpiát. Major a verseny első fele után a 42. helyen állt, pénteken azonban a számára kedvezőbb rapidban jelentősen javított, végül 572 körrel zárt, ezzel összesítésben hét helyet sikerült előre lépnie, így lett 35.

Kapcsolódó írásaink