Sport

Ötven év után ünnepelhetett a Milwaukee

Egy nigériai Athénból, aki a legendás Abdul-Jabbar nyomába lépett az NBA nagydöntőjében nyújtott teljesítményével

A Milwaukee Bucks 105–98-ra megverte a Phoenix Sunsot az NBA-nagydöntő hatodik mérkőzésén, és így 4–2-es győzelmi aránnyal bajnok lett. A mérkőzés kiemelkedően legjobbja, Giannis Anteto­kounmpo ötven pontot dobott.

Ötven év után ünnepelhetett a Milwaukee
A döntő legértékesebb játékosának járó díjat Antetokounmpo érdemelte ki
Fotó: AFP/Getty/NBAE/Jesse D. Garrab

A Bucks a nagydöntő első két mérkőzését elveszítette a Phoenix Suns ellen, de utána hármat nyert, így tizenhétezer szurkolója abban a reményben töltötte meg a Fiserv Forumot, hogy megszületik az újabb győzelem, és ezzel lezárul az éppen fél évszázados várakozás. Wisconsin állam büszkesége korábban „csak” 1971-ben nyerte meg az NBA aranygyűrűit, mégpedig olyan legendás játékosokkal, mint Kareem Abdul-Jabbar, Oscar Robertson és Bob Dandridge. Az amerikai major sportágak történetében mindössze négy hosszabb szünet akadt két bajnoki cím között.

Akadhat olyan mostani játékos, akinek a szülei sem éltek még 1971-ben. De a szurkolók között talán voltak olyanok, akik akkor és most is ott lehettek azok között, akik megtöltötték a sportcsarnok körüli utcákat. Vagy hatvanötezren.
Mert hogy a Bucks megnyerte a hatodik meccset, és mivel eljutott a negyedik győzelemig, a hetedik, utolsó mérkőzésre már nincs is szükség. Mindössze ötödször fordult elő az NBA történetében, hogy a bajnok az első két mérkőzést elveszítette.

A Bucks 4–2-es győzelmét a csarnokban 17 ezren, majd a Fiserv Forumon kívül 65 ezren ünnepelték. A város minden tizedik lakója ott volt.

A nigériai szülők gyermekeként Athénban született, 211 centis, 110 kilós Giannis Antetokounmpo – Jannisz Adetokumbo lenne a helyes magyar névírási alak, de maradjunk annál, amit az egész világon ismernek – ötven pontja a 105-ből elképesztő teljesítmény, nem mellékesen a hetedik olyan játékos lett, aki legalább félszáz pontot dobott NBA-döntőben.
 
Megcsinálta azt, amit korábban csak Michael Jordan és Hakeem Olajuwon: ő lett az alapszakasz legjobbja, a döntők legjobbja és az év védekezőjátékosa. A mostani volt sorozatban a harmadik mérkőzése, amelyen legalább negyven pontig és tíz lepattanóig jutott. Előtte mindössze ketten, éppen Kareem Abdul-Jabbar, a Milwaukee történetének legjobbja és LeBron James nyerték el 26 éves korukig kétszer is az NBA MVP (legértékesebb játékos) címét.

A csapat edzője, Mike Budenholzer egyszerűen „különleges emberi lénynek” nevezte legjobbját, akivel nem bírtak a Phoenix játékosai. A Suns egyébként 1976 és 1993 után harmadszor veszített NBA-döntőt.

Kapcsolódó írásaink