Sport

Pogacar továbbra is őrzi előnyét az összetettben

Matej Mohoric nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát pénteken, amelyen a címvédő Tadej Pogacar változatlan előnnyel őrzi első helyét összetettben.

Pogacar továbbra is őrzi előnyét az összetettben
Tadej Pogacar megtartotta a sárga trikót
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A Mourenx és Libourne közötti 207 kilométeres sík etapon előzetesen volt rá esély, hogy mezőnyhajrá fog dönteni. A táv elején rögtön tömegbukás történt, majd a hatfős szökést követve 80 kilométer elteltével egy nagyobb csoport szakadt el a mezőnytől. A táv felére így kialakult 20 fős élboly előnye egy perc alatt volt, ám fokozatosan növelni tudta, a mezőny pedig nemsokára feladta az üldözést. Ezzel eldőlt, hogy az idén négy Tour-szakaszsikernél járó Mark Cavendish ezúttal nem tudja megszerezni pályafutása 35. győzelmét a francia körversenyen, és ezzel megelőzni az örökrangsor élén Eddy Merckxet, aki ott volt a rajtnál és hosszan beszélgetett a brit sprinterrel.

A szakaszgyőztes így a szökésből került ki, a döntő támadást pedig 26 kilométeren belül Matej Mohoric indította. A szlovén bajnok mögött a riválisok nem dolgoztak össze eléggé ahhoz, hogy utol tudják érni, így Mohoric a 249,1 kilométeres 7. etap után újabb kétszáz kilométer feletti szakaszt nyert szóló szökésből. Tette ezt azután, hogy csapata, a Bahrain-Victorious szállásán rendőrségi razziát tartottak a csütörtöki szakasz előtt, doppingvétség gyanúja miatt indított előzetes eljárás keretében. Mohoric célba érkezésekor ünneplésével a rosszindulatú pletykák terjesztőinek üzent. Nyilatkozatában hangsúlyozta: nincs titkolnivalójuk. Másodikként a francia Christophe Laporte, harmadikként a dán Casper Pedersen ért célba.

Az összetett élcsoportja nem változott, a sárga trikós szlovén Tadej Pogacar és a többi összetett menő együtt érkezett meg a táv második felét nyugodt tempóban letekerő mezőnnyel, 20:50 perces lemaradással.

Szombaton a Libourne és Saint-Emilion közötti 30,8 kilométeres egyéni időfutamon gyakorlatilag kialakul az összetett végeredménye, miután a zárószakasz hagyományosan pezsgőzéssel, ünnepléssel telik. A 108. Tour de France mezőnye összesen 3414 kilométert teker, amíg vasárnap célba ér a párizsi Champs-Élysées-n.

Kapcsolódó írásaink