Sport

Sárga, fehér és pöttyös

Tadej Pogacar mindent visz, a Bahrainnél razzia volt

Az idei Tour de France a szlovén Tadej Pogacar (UAE) nagyszerű versenyzésén kívül is emlékezetes marad. Egyrészt a sok bukásról, másrészt a rendőrségi razziáról.

Sárga, fehér és pöttyös
Rajt előtti tanakodás a Bahrain istálló kerekeseinél a razzia másnapján
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A Bahrain-Victorious csapat szállásán és buszán jelentek meg a bűnüldöző szervek még szerdán este, hogy aztán csütörtökön, az országúti kerékpáros körverseny 18. rajtja előtt körbeszaladjon a hír: a francia ügyészség doppingvétség gyanúja miatt előzetes eljárást indított.

Pedig milyen jó versenye volt idáig a Bahrainnek, leszámítva, hogy a harmadik napi bukásban elveszítették összetett favoritjukat, Jack Haiget, de volt két szakaszgyőzelmük (Matej Mahoric és Dylan Teuns) és Pello Bilbao a tizedik helyen áll. Egyelőre senkit nem tartóztattak le, a csapat együttműködött a nyomozókkal, de érthetően megzavarta az éjszakai pihenésüket az incidens.

A többi istálló kerekesei viszont igyekeztek rákészülni a szerdai hegyi szakasz után a csütörtökire. Azt gondolhattuk volna, a címvédő és az összetettet vezető, sárga trikós Pogacart megfogja az előző napi hegyi szakaszgyőzelem, de nem, idén is hihetetlenül erős.

Hegyi hajrában a Pau és Luz Ardiden közötti (benne a legendás Tourmalet) etap is az övé lett, s immár övé a sárga mellett a fehér (legjobb fiatal) és a pöttyös (hegyi pontverseny) trikó is. Mögötte - akárcsak egy nappal korábban - másodikként a dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), harmadikként a 2019-es Giro-győztes ecuadori Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) ért célba, ez a sorrend az összetettben is.