Sport

„Lehetséges, hogy véget ér 55 év fájdalma?”

Az angol napilapok címlapját és hátoldalát is a Dániát szerda este 2-1-re legyőző labdarúgó-válogatott és annak szövetségi kapitánya, Gareth Southgate foglalta el csütörtök reggel, miután a sikerrel a szigetország csapata 55 év szünet után újra döntőbe jutott nagy futballtornán.

„Lehetséges, hogy véget ér 55 év fájdalma?”
Gareth Southgate szövetségi kapitány (középen) Eb-döntőbe vezette az angol válogatottat
Fotó: AFP/POOL/Catherine Ivill

A részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság vasárnapi fináléját az olaszokkal játsszák majd a társházigazda angolok, akik saját közönségük előtt, a Wembley Stadionban szállhatnak harcba a trófeáért.

Southgate tanítványai szerdán hosszabbításban, Harry Kane góljával múlták felül a dánokat, a legtöbb napilap pedig a Daily Mirrorhoz hasonlóan a több mint fél évszázados sikertelenség megszakítását ünnepelte. Anglia az 1966-os világbajnoki címe óta nem volt döntős sem vb-n, sem Eb-n.

„Ez minden idők legnagyszerűbb álma?” - tette fel a kérdést a Daily Star, miközben a The Independent egyenesen „Történelem-gyárosnak” titulálta a válogatottat.

 „Anglia a döntőben, a döntőben! - ezek a legfurcsább, leginkább kivételes és leggyönyörűbb szavak, melyeket leírhatok, olvashatok, vagy egyáltalán elképzelhetek” - írta a The Times hasábjain Henry Winter, majd így folytatta: „1966. július 30. után Anglia válogatottja újra pályára léphet és trófeáért játszhat. Lehetséges, hogy véget ér 55 év fájdalma?”

A Daily Mail Southgate munkáját dicsérte, a kapitány játékosként tizenegyest hibázott az 1996-os kontinenstorna elődöntőjében, amióta pedig a válogatottat irányítja, számos kritikát kapott taktikai elképzelései miatt.

„Megvan a bátorsága ahhoz, hogy vállalja a népszerűtlenséget, és a bűnbak szerepét, ha valami nem sikerül jól” - olvasható a lapban, melyben a cikk szerzője, Martin Samuel úgy fogalmazott: „a cél szentesíti az eszközt”, és minden eddigi döntés védhető azzal, hogy az angolok ott vannak a döntőben. „Ez a labdarúgás, és végül kiderült, hogy Anglia valójában kifejezetten jó benne. Csípjék meg magukat, és higgyenek továbbra is a szemüknek, mert ez az, amit ez a csapat és a szövetségi kapitány megérdemel.”    

A The Guardian Kane-t emelte ki, aki Gary Linekerrel holtversenyben az angolok legeredményesebb futballistája lett a nagy tornákon szerzett 10 góljával.

A The Times az eufórikus ünneplésről számolt be, amely nemcsak a Wembley Stadionban és környékén, hanem a pubokban, bárokban, és az utcákon is tetten érhető volt szerda este.

„Ha pedig ez ennyire csodálatos érzés volt, akkor csak képzeljük el azt a delíriumot, amelyet akkor éreznék, ha Anglia megnyerné a 2020-as Európa-bajnokságot” - áll a lapban.

A kontinenstorna fináléja vasárnap 21 órakor kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom