Sport

Kétgólos angol diadal a Wembleyben

A labdarúgó Európa-bajnokság utolsó előtti nyolcaddöntőjében Anglia hazai pályán, a Wembleyben Raheem Sterling és Harry Kane találataival 2-0-s győzelmet aratott Németország ellen.

Kétgólos angol diadal a Wembleyben
A gólszerző Harry Kane ünnepel az angolok második találata után
Fotó: AFP/POOL/Andy Rain

A csoportmeccsek során összességében egyik csapat sem nyújtott igazán kiemelkedő teljesítményt, igaz, az angolok, kapott gól nélkül: Csehországot és Horvátországot egyaránt 1-0-ra verték, közte pedig 0-0-ra végeztek Skóciával.

A németek - mint ismeretes - a magyar válogatott csoportjából mentek tovább azok után, hogy nyitásként 1-0-ra kikaptak Franciaországtól, majd 4-2-re nyertek Portugália ellen, végül pedig egy az utolsó pillanatig kiélezett meccsen kétszer is hátrányból fordítva mentettek pontot a mieinkkel szemben, és végül csoportmásodikként kerültek tovább a legjobb 16 közé.

Igazán meggyőző játékot egyedül a portugálok ellen mutattak Joachim Löw fiai, a többi találkozón igencsak döcögött a szekér, de a Háromoroszlánosok sem kápráztatták el a közönséget - igaz, náluk legalább a védelem rendben volt.

Az angol kezdőcsapat:

Objektum doboz

A németek kezdője:

Objektum doboz

A nyolcadik perc hozta el az első igazán veszélyes német akciót: Gosens passzával Timo Werner lépett meg, a tizenhatos előtt Rice állította meg szabálytalanul. A szabadrúgást kicsit túlvariálták a németek, a Kroos által legurított labdát Havertz vágta az angol sorfalba.

Az első negyedóra végén aztán magukra találtak az angolok is: előbb Sterling eresztett meg egy életerős lövést jó 20-22 méterről, bravúrral tornázta ki oldalra Neuer, majd Maguire fejelhetett a szöglet után közelről, ám gyakorlatilag föladta a labdát a német kapusnak.

A 32. percig kellett várni a következő komoly helyzetre: Havertz játszotta meg a tizenhatoson belül Wernert, aki az ötösről a kirontó Pickford kapusba lőtte a ziccert.

Jó tíz perccel később Trippier rúghatott szabadot veszélyes helyről, beívelését az eddig tanári módon játszó Hummels fejelte ki szépen.

A félidő hajrája még hozott egy óriási angol helyzetet: épp az előbbi mondatban dicsért Hummels könnyelműsége majdnem sokba került a németeknek. A rutinos hátvéd véletlenül Sterlinget indította, az angol támadó lendületből tört előre, a tizenhatos előtt bevitte a sűrűjébe, ahol a német túlerő legyőzte, azonban Ginterről Kane elé került a labda, aki az ötösről nem lőtt, a visszaérő Hummels pedig menteni tudott előle.

A félidőben így gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre a mérkőző felek.

A második játékrész hatalmas német lehetőséggel kezdődött, Gosens beadását középre fejelte ki Kalvin Phillips, Havertz szúrta rá kapásból, de Pickford bravúrral szögletre tornázta a labdát.

Az 57. percben Rüdiger emelt ügyesen Havertz elé, aki az ötös bal sarkánál helyezkedő Werner elé gurított, a támadó ballal próbált volna lőni, de épp odaért Stones.

A félidő nagy részében komolyabb helyzetek nélkül gyűrték egymást a csapatok, aztán jött a 78. perc, amikor az angol válogatott egy igazi „kispályás” góllal szerzett vezetést: Kane a Sterlingtől kapott labdát középről Grealishhez játszotta vissza, aki a szélen induló Shawhoz passzolt, középen pedig jó ütemben érkezett Sterling, aki Hummelst megelőzve laposan a kapuba lőtt Neuer mellett.

Négy percre rá Müller egyenlíthetett volna: Havertz tökéletes labdával ugratta ki a Bayern klasszisát, ő viszont 20 méterről, középről csúnyán a kapu mellé lőtte a labdát, az angol kapus, Pickford csak nézte.

A 86. percben Kane duplázta meg az angol előnyt: Shawtól Grealish kapott jó labdát a bal szélen, szépen centerezett, a középen érkező Harry Kane pedig a bal felsőbe fejelt.

A németek hiába próbálkoztak a hajrában, erejükből szépítésre sem futotta, így Anglia bejutott az Eb legjobb nyolc csapata közé, ahol július 3-án, Rómában az ukrán-svéd nyolcaddöntő győztesével találkozik majd.

A német csapat kispadján ez volt az utolsó mérkőzése Joachim Löw szövetségi kapitánynak, aki 2006 óta irányította a Nationalelfet.

Anglia-Németország 2-0 (0-0)
London, Wembley Stadion, 41 937 néző, v.: Danny Makkelie (holland)
Gólszerző: Sterling (75.), Kane (86.)
Sárga lap: Rice (8.), Phillips (45.), Maguire (77.) illetve Ginter (25.), Gosens (72.)

Kapcsolódó írásaink