Sport

„Nagy céljaink vannak az Eb-n”

Bátrabb céljai vannak az Európa-bajnokságon a nagyon nehéz csoportba került magyar labdarúgó-válogatottnak, mint a tisztes helytállás. A nemzeti csapat kiváló védője, Szalai Attila bebizonyítaná, hogy csapatként vagyunk olyan jók, mint a csoportellenfelek.

„Nagy céljaink vannak az Eb-n”
Szalai Attila fejeli el a labdát Troy Parrott elől az írek elleni barátságos meccsen
Fotó: FERENC ISZA / AFP

„Minden rendben, jól vagyunk, mindenki egészséges, csak kezdődne már!” - mondta lelkesen Szalai Attila a MOL Csapatnak, amikor a portugálok elleni Eb-nyitómeccsünk előtt két nappal kérdezték. 

„Az szerintem természetes, hogy az ember ilyenkor nem is tud másra gondolni, mint hogy hamarosan 50 ezer magyar szurkoló előtt, a Puskás Arénában fog pályára lépni egy hazai Európa-bajnoki csoportmeccsen. Még nekem is borsódzik a hátam, ha belegondolok, pedig nekem már volt szerencsém átélni hasonlót, hiszen pályára léptem a stadionavatón Uruguay ellen. De ez azért egészen más lesz” - mondta a védő. Az ilyen pillanatokat viszi magával az ember az élete végéig. Egyszer átélni is félelmetes volt, de egy ilyen tétért zajló meccsen, egy ilyen erős ellenféllel szemben pályára lépni a Puskás Arénában egészen felemelő érzés lesz– tette hozzá.

„Nem kell bemutatni egyik csapatot sem, egyénileg és csapatként is topkategóriás válogatottakkal fogunk találkozni, de hozzá vagyunk szokva, hogy nálunk magasabban jegyzett csapatok ellen játszunk, és az utóbbi években értünk el szép eredményeket a legjobbak ellen is. Nem mi vagyunk az esélyesek, ez egyértelmű, de meg fogjuk mutatni, hogy mi is jó minőséget képviselünk”– mondta Szalai, aki hozzátette, hogy ha posztonként hasonlítják magukat az ellenfelekhez, nem ők jönnek ki jobban, de megvannak a maguk erősségei. Egységesek és szervezettek, és aki lebecsüli őket, az nagyon rosszul teszi - állítja.

„Azzal kell az ellenfelek fölé nőnünk, hogy mindenkinél jobban akarjuk a győzelmet, és csapatként segítjük egymást minden helyzetben” - szögezte le Szalai Attila. „Az utóbbi időszak eredményei alapján megnőtt a várakozás, ésígy a nyomás is rajtunk, és mi is várjuk magunktól a jó teljesítményt. Nagy céljaink vannak, senki ellen nem fogadjuk el előre a tisztes vereséget”– tette hozzá.

„Olvassuk mi is az elemzéseket, de nem ezekre figyelünk. Minden ellenfelünk játékát aprólékosan kielemeztük, kerestük a támadható pontokat, és próbáltuk felépíteni a saját játékunkat mindegyik ellen. A válogatott stábja kitalálta, mi lehet a nyerő taktika, és nekünk nem az esélyekkel kell foglalkoznunk, csak azzal, hogy tökéletesen megvalósítsuk, amit Marco Rossi kér tőlünk.”

Hozzátette, hogy nem azért foglalkoztak a többi ellenfélnél többet Portugáliával, mert azt gondolják, hogy őket tudják a legkönnyebben legyőzni, hanem azért, mert ők az elsők, akikkel találkoznak, és - miképp az elmúlt években mindig - ezúttal is csak a következő meccsre koncentrálnak. Biztosan állíthatja, hogy senki nem a franciák és a németek elleni meccsre figyel, minden játékos minden idegszálával csak Portugáliára koncentrál.

A magyar válogatott játékosai gyakorolnak a csapat hétfői edzésén
A magyar válogatott játékosai gyakorolnak a csapat hétfői edzésén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Alaposan kielemeztük az ellenfelet, tudjuk, mire készülnek ellenünk, melyik játékosnak mi a szerepe, hogyan reagálnak bizonyos játékhelyzetekre. Amit tudni lehet Portugáliáról, azt tudjuk,így már csak azon múlik a sikerünk, hogy mennyire tudjuk megvalósítani a szakmai stáb által kitalált taktikát. Nem mondok meglepőt: mindenkinek egyénenként, és a csapat részeként is közel tökéletes teljesítményt kell nyújtania fizikailag, mentálisan és taktikailag is - zárta rövidre a győzelem receptjét a védő.

Szeretném az Európa-bajnokságon is megmutatni, hogy mit tudok, de a mi csapatunk nem az egyéniségektől, hanem az egységtől erős. Szükségünk is lesz rá, hogy ezt bizonyítsuk,hiszen a támadó középpályások sajnálatos sérülése után még nagyobb szükség van az egységre. Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt kidőlése érzékenyen érint minket, de be fogjuk tölteni a mögöttük maradt űrt a csapatban. Annyit mondhatok, hogy sem a csapatunk játékának alapkövei, sem a rendszerünk nem fog jelentősen változni,és az ambíciók sem lettek kisebbek a két irányító sérülése után – árulta el Szalai, aki arról is beszélt, mit tartana jó Eb-szereplésnek.

A magyar válogatott játékosai gyakorolnak a csapat hétfői edzésén
A magyar válogatott játékosai gyakorolnak a csapat hétfői edzésén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A csapat mentalitásából, és a saját magunkkal szemben támasztott elvárásokból kiindulva nem lennék elégedett szűk vereségekkel. Pontot, pontokat szeretnénk szerezni, és ezért mindent meg fogunk tenni érte„- fogadkozott a védő.

A magyar válogatott június 15-én, délután 18 órakor kezdi meg a szereplését az Európa-bajnokságon Portugália ellen.

Mint megírtuk, magyar válogatott nagyon nehéz feladat előtt áll, a legértékesebb játékosa, Szoboszlai Dominik nélkül. Ugyanakkor egy olyan kerettel, egy olyan közösséggel, amely nagyon összekovácsolódott az elmúlt egy évben, némi udvariatlan túlzással, a nulláról a magasba emelkedve a 2020–2021-es idényben.

Kapcsolódó írásaink

Mestervizsga következik

ĀCristiano Ronaldo: Tökéletes körülmények között, telt ház előtt játszhatunk a magyarok ellen, bárcsak minden meccsem ilyen lehetett volna az elmúlt időszakban!