Sport

Mestervizsga következik

Cristiano Ronaldo: Tökéletes körülmények között, telt ház előtt játszhatunk a magyarok ellen, bárcsak minden meccsem ilyen lehetett volna az elmúlt időszakban!

Aligha van olyan magyar szurkoló, aki az Eb eddigi mérkőzései kapcsán ne tette volna fel magának vagy környezetének a kérdést: hogyan kerülhetett ilyen brutális csoportba a magyar válogatott?

Mestervizsga következik
A magyar válogatott keret hétfő kora este birtokba vette a Puskás Aréna gyepszőnyegét. A sajtó számára is nyilvános rész a szokásoknak megfelelően könnyed labdázgatással telt
Fotó: Fotó: Hegedüs Róbert

Az Európa-bajnoki címvédő, valamint a legutóbbi két világbajnok vár a következő napokban Marco Rossi csapatára, közülük is elsőként a portugál csapat, Cristiano Ronaldóval, az előző Premier League-idény legjobbjának választott Rúben Diassal, vagy a Manchester Unitednél már-már cantonai magasságba emelt Bruno Fernandessel. S ők csak hárman a nagy klasszisok közül, micsoda támadóerő rejtőzik egy olyan csapatban, amelyben nem biztos a helye Joao Félixnek, vagy éppen a hat éve, a budapesti U19-esEb-n a magyaroknak négy gólt lövő André Silvának. Utóbbiról érdemes még tudni: a legutóbbi Bundesliga-idényben egyedül Robert Lewandowski szerzett több gólt nála…

A magyar válogatott nagyon nehéz feladat előtt áll, a legértékesebb játékosa, Szoboszlai Dominik nélkül. Ugyanakkor egy olyan kerettel, egy olyan közösséggel, amely nagyon összekovácsolódott az elmúlt egy évben, némi udvariatlan túlzással, a nulláról a magasba emelkedve a 2020–2021-es idényben.

Rossi alighanem már tudja, kiket küld este hattól pályára, s ha csak valami egészen váratlanra nem készül, a névsorból kilenc embert bárki fel tud írni, aki az elmúlt hetekben, hónapokban figyelte a válogatott életét. Gulácsi Péter lesz a kapus – ezt már a kerethirdetéskor közölte a kapitány –, Willi Orbánnak és Szalai Attilának betonbiztos a helye, s játszani fog Fiola Attila is, miként a középpályások közül Nagy Ádám, Kleinheisler László és Holender Filip is.

A kapitány már azt is elárulta, hogy a csapatkapitány Szalai Ádám, valamint a sérüléséből felépülő Sallai Roland is játszik. Marad két hely, az egyik egy védőé (Botka Endre? Lang Ádám? Esetleg Kecskés Ákos?), a másik egy középpályásé, ez lehet akár a felkészülési mérkőzéseken kiemelkedő formát mutató Schäfer Andrásé, vagy akár a labdaszerzéshez jobban értő, harcosabb futballistáé, mint amilyen Sigér Dávid.

Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya nem akarja, hogy akár a média, vagy bárki más kiénekelje a sajtot a szájukból: „Nem osztom a magyar szurkolók hozzám eljutott pesszimista véleményét, a magyar válogatott küzdőszellemben az egyik legerősebb csapat az Eb-n. A minőség önmagában nem elég, a szenvedély és a szervezettség is sokat számíthat. A magyarok a lengyelek és írek elleni meccsét elemezve azt láttuk, hogy a stabil védekezésből közvetlen passzokkal próbálták megjátszani a támadókat, erre nagyon oda kell figyelnünk.”

A Puskás Arénában természetesen óriási számbeli fölényben lesznek a magyar szurkolók, s az 1985-ös, hollandok elleni vb-selejtező óta nem voltak annyian tétmérkőzésen Magyarországon, mint amennyire ma este lesznek, hatvanötezren.

Magyarország–Portugália

F csoport, Budapest, 18.00
+ A két csapat eddigi 13 találkozóján 9 portugál győzelem, és 4 döntetlen született.

A két válogatott eddig kétszer találkozott nagy tornán, 1966-ban, a vébén, a manchesteri Old Traffordon Szentmihályi Antal megsérült a bemelegítésnél, ez is közrejátszott abban, hogy a portugálok 3:1-re nyertek. A 2016-os Európa-bajnokságon a magyar csapat már biztos továbbjutóként állt ki a portugálok elleni, harmadik csoportmérkőzésére Lyonban, s 3–3-ra végzett, Fernando Santos együttese vereség esetén kiesett volna. Ám, Elek Ákos kapufájára gondolva azt írhatjuk, szerencsével megőrizte a döntetlent, s meg sem állt a torna megnyeréséig.

Marco Rossi csapata 2020 szeptember 6. óta, immár tizenegy mérkőzésen keresztül veretlen. Hasonlóan hosszú szériára húsz éve nem akadt példa. A portugál keret piaci értéke több mint a tizenkétszerese a magyarénak.

Kapcsolódó írásaink