Sport

Eriksen továbbra is kórházban marad

Ügynöke szerint Christian Eriksen továbbra is kórházban marad, de jó úton van a felépülés felé. A dán labdarúgó szombaton, a koppenhágai dán-finn Európa-bajnoki mérkőzésen összeesett a pályán és újra kellett éleszteni.

Eriksen továbbra is kórházban marad
Az Anglia-Horvátország mérkőzés előtt Eriksennek kívánták a legjobbakat a stadion kivetítőjén az UEFA részéről
Fotó: Catherine Ivill / POOL / AFP

 „Reggel beszéltem vele. Viccelődött és jó hangulatban volt, jól van” - mondta Martin Schoots még vasárnap a Gazzetta dello Sportnak.

„Mindannyian azon vagyunk, hogy megértsük, mit történt vele. Ő is ezt szeretné. Az orvosok alaposan kivizsgálják, ez sok időt vesz igénybe” - tette hozzá Schoots.

A 29 éves középpályás a mérkőzés 43. percében esett össze, mindenféle előzmény nélkül. Az orvosi stáb még a pályán újraélesztette, majd a koppenhágai kórházban stabilizálódott az állapota.

„Boldog, mert látta, mennyi szeretet veszi körül. A világ minden tájáról kapott üzeneteket. Ő és a családja mindenkinek köszöni. Christian nem adja fel” - mondta Schoots, miután meglátogatta a játékost, aki idén olasz bajnok lett az Internazionalével.

A menedzser szerint hétfőn és talán még kedden is megfigyelés alatt tartják majd Eriksent, akivel ott van a családja.

„Csütörtökön, a belgák elleni találkozón mindenképpen szeretne szurkolni a csapattársainak” - árulta el Martin Schoots.

A dán játékosok az UEFA-t bírálták

A labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő dán válogatott játékosai az európai szövetséget (UEFA) kritizálták, amiért társuk, Christian Eriksen sokkoló esetét követően folytatniuk kellett a Finnország elleni csoportmérkőzésüket.

A dán játékosok hétfőn nyilatkoztak először azt követően, hogy a szombati, koppenhágai találkozó 43. percében Eriksen összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A mérkőzés több mint másfél óra múlva folytatódott.

Kasper Schmeichel, a dánok kapusa szerint játékosként olyan helyzetbe hozták őket, ami szerinte nem volt igazságos. Hozzátette: két választási lehetőséget biztosítottak a csapatoknak, miután 109-szeres válogatott társuk állapotát sikerült az orvosoknak stabilizálniuk, és elszállították a kórházba: akkor este vagy másnap, vasárnap délben folytatják a mérkőzést.

„Várni kellett volna még ennek a döntésnek a meghozatalával. Remélem, hogy az UEFA tanul az esetből. Valószínű, szükség lett volna valakire, aki nálunk magasabb pozícióban van, és ki tudja jelenteni azt, hogy most még nincs itt az ideje dönteni erről a dologról, várjunk vele holnapig” - nyilatkozta a Leicester City 34 éves, rutinos labdarúgója.

Édesapja, a legendás Peter Schmeichel - az 1992-ben Eb-aranyérmes dán együttes egyik kulcsembere - szintén a sportág európai irányító szervezetének hozzáállását bírálta, különösen amiatt, hogy a közvélemény felé már úgy kommunikálták a történteket, mintha a csapatok kifejezett kérésére folytatnák aznap a mérkőzést.

Kasper Schmeichel kritikus véleményét osztotta két társa, a Barcelonában játszó Martin Braithwaite, valamint a Tottenham Hotspur középpályása, Pierre-Emile Höjbjerg is. Braithwaite kiemelte: két lehetőség közül kellett választaniuk, és bár egyik sem volt jó, a kevésbé rossz mellett döntöttek. Kiemelte: sokan azonban nem voltak képesek megfelelően koncentrálni a futballra, mert gondolataik máshol jártak.

„Ebben a helyzetben talán lehetett volna harmadik alternatív lehetőséget is felajánlani” - mondta.

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány vasárnap úgy nyilatkozott: szerinte sem kellett volna folytatniuk szombaton az összecsapást.

Az UEFA hétfőn este védelmébe vette döntését, és jelezte: biztos abban, hogy a legnagyobb tisztelettel kezelte az érzékeny helyzetet a játékosok felé is. Csak azok után született meg a határozat, hogy a két csapat kérte, még a szombat este fejezzék be a mérkőzést. Az európai szövetség szerint a játékosoknak 48 órás pihenésre van szükségük két találkozó között, és ez kizárt más lehetőségeket.

Kapcsolódó írásaink