Sport

Ez okozhatta Eriksen szívmegállását

Charlotte Bøving orvos szerint Christian Eriksennek megállt a szíve, ezért esett össze a pályán az Európa-bajnokságon a Dánia-Finnország mérkőzésen.

Ez okozhatta Eriksen szívmegállását
Az újraélesztés után hordágyon viszik le Christian Eriksent a pályáról
Fotó: Friedemann Vogel / AFP / POOL

A dán válogatott középpályása a Finnország elleni mérkőzés 43. percében lett rosszul. Eriksen futás közben esett össze és újra kellett éleszteni. A futballista állapota jelenleg stabil, nyugalomban telt az éjszakája, de természetesen a kórházat nem hagyhatja el.

A dán SH oldal megírta, hogy Charlotte Bøving orvos szerint Eriksen rosszullétét egyértelműen szívprobléma okozta.

Sok oka lehet annak, hogy egy topszinten teljesítő sportolóval előforduljon ilyen szörnyű eset. Lehet szívritmuszavar, vérrög, agyi vérzés, vagy bármi más - tudatta az orvos.

A dán csapat testével takarja Eriksent
A dán csapat testével takarja Eriksent
Fotó: AFP/Friedemann Vogel

„Eriksenen szívmasszázst hajtottak végre, tehát ez azt jelenti, hogy hirtelen szívmegállása volt. Abban az esetben alkalmazzák ezt, ha valakinek megáll a szíve. Nagy valószínűséggel szívritmuszavarral küzdött. Szerencsére azonnal jó és hozzáértő bánásmódban részesült, és sikerült megmenteni az életét” - tette hozzá a doktornő.

Az orvos kizárta azt, hogy Eriksen agykárosulást szenvedett volna, mert az eset után ébren volt és tudott kommunikálni. Bøving sok hasonló esettel találkozott már profi sportolók pályafutása során.

Az orvos kizártnak tartja, hogy Eriksen újra játsszon a tornán, ugyanis ki kell deríteni, hogy pontosan mi okozta a szívproblémát, és még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a futballista pacemakert fog kapni. Bøving a legjobbakat kívánta Eriksennek és családjának, és kiemelte, hogy rendkívül emberségesnek és sportszerűnek tartotta mind a dán, mind a finn labdarúgók viselkedését a szörnyű eset után.

Állapota továbbra is stabil, de kórházban tartják

A dán szövetség vasárnap a közösségi oldalán adott tájékoztatást a futballista egészségi állapotáról, amelyben kiemelte, a további vizsgálatok érdekében kórházban marad a 29 éves támadó középpályás. Hozzátették, vasárnap reggel volt lehetőségük beszélni Eriksennel, aki üdvözletét küldte csapattársainak.

A dán játékos az Eb-újonc finnek elleni összecsapás 43. percében minden előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A 109-szeres válogatott játékost végül stabil állapotban vitték kórházba, ahol már kommunikálni is tudott. A találkozót a finnek a 60. percben szerzett góllal nyerték meg 1-0-ra.

Vasárnap délután Morten Boesen, a dán csapat orvosa elmondta, Eriksen legújabb vizsgálati eredményei normálisak, az állapota továbbra is stabil.

A dán válogatott játékosai videokonferencia segítségével beszéltek kórházban lévő társukkal, Kasper Hjulmand szövetségi kapitány úgy fogalmazott, "jó volt mosolyogni látni" az Inter futballistáját.

Giuseppe Marotta, az Internazionale vezérigazgatója kijelentette, hogy játékosuk nem volt koronavírusos, és nincs beoltva, tehát nem annak szövődménye volt a szívmegállás.

Piero Volpi, a milánói klub orvosa elmondta, semmi nem utalt ilyen egészségi problémára Eriksennél, akkor sem, amikor még a Tottenham Hotspur együttesében szerepelt. Ezt megerősítette Sanjay Sharma, a londoni St. George's Egyetem kardiológusa is, aki korábban többször is megvizsgálta a dán futballistát.

Kapcsolódó írásaink