Sport

Remek kapus debütált az angol válogatottban

A hollandok nagyszerű főpróbát tartottak, a fiatalok is főszerepet kaptak

A hétvége két napján a huszonnégy Eb-résztvevőből tizenegy is főpróbát tartott, az eredmények újfent aláhúzták, ebben a fázisban nem az eredmény az elsődleges.

Remek kapus debütált az angol válogatottban
Az angolok legjobbja a West Bromwich újonc kapusa, Sam Johnstone volt
Fotó: AFP/Paul Ellis

A magyar keret továbbra is Telkiben készül az írek elleni holnapi találkozóra. A vendégek a múlt héten Andorrában játszottak, simán nyertek 4–1-re. Már azon a találkozón sem tudott játszani Seamus Coleman, az Everton védője – az írek csapatkapitánya –, akinek nem javult az állapota, így a Szusza Ferenc Stadionban is hiányozni fog. Toni Kroos, a németek világbajnoka ellenben harcképes. Ugyanakkor Leon Goretzka továbbra is sérült, valószínűleg a franciák elleni Eb-nyitányt is ki kell hagynia.

Az osztrák válogatott Bécsben fogadta a szlovákokat. Franco Foda kapitány a gól nélküli első félidő után lecserélte legértékesebb két játékosát, David Alabát és az éppen ötvenedszer válogatott Marcel Sabitzert. A csapat legjobbja a Watford kapusa, David Bachmann volt. Múlt héten az angolok ellen debütált a nemzeti csapatban, s olyan jól védett, hogy valószínűleg első számú kapus lesz a tornán. Sem ő, sem két riválisa, Alexander Schlager és Pavao Pervan nem jutott még el a hetedik válogatottságig. A szlovákoknál 63 percet játszott Róbert Mak, a Ferencváros csatára.

A hollandok Enschedében magabiztosan verték a Willy Sagnol által dirigált georgiai vendégeket. Mephis Depay szerezte az első gólt büntetőből. Az előző két mérkőzést is tekintve az Oranje sorozatban négy gólját a Barcelonába tartó csatár szerezte, hasonló sorozatra legutóbb Robin van Persie volt képes 2013-ban. Maarten Stekelenburg védett, 38 évesen és 257 naposan.

A holland válogatott történetének mindössze két idősebb szereplője van: Piet Kraak 1959-ben (őt a kapus megelőzheti az Eb-n) és Sander Boschker. Utóbbi is kapus, egyszer szerepelt a holland válogatottban, 39 évesen és 224 naposan, 2010-ben. Ugyanakkor a harmadik gólt jegyző, 19 éves Ryan Gravenberchnél az elmúlt másfél évtizedben csak egy fiatalabb góllövőjük akadt, Myron Boadu 2019-ben.

Az angolok Marcus Rashford büntetőből rúgott góljával verték Middlesbrough-ban a sok helyzetet kialakító románokat, a háromoroszlánosok legjobbja Sam Johnstone, a West Bromwich újonc kapusa volt.w

Felkészülési mérkőzések. Szombat: Oroszország–Bulgária 1–0, Wales–Albánia 0–0, Svédország–Örményország 3–1. Vasárnap (lapzártáig véget ért találkozók): Ausztria–Szlovákia 0–0, Dánia–Bosznia-Hercegovina 2–0, Anglia–Románia 1–0, Luxemburg–Skócia 0–1, Hollandia–Georgia 3–0.

Kapcsolódó írásaink