Sport

Sport és pandémia

Kutatás. A magyarok közel kétharmada rendszeresen mozog, igaz, a vágyak szintjén még aktívabbak vagyunk a Századvég szerint

Három évvel azután, hogy a Századvég kutatást végzett a felnőtt korú lakosság sportolási szokásai­ról és testmozgással kapcsolatos attitűdjéről, 2020-ban – a koronavírus-járvány idején – megismételte a felmérést.

A kutatás első felében, úgynevezett desk research keretében feltérképezték a magyar lakosság szabadidősporthoz való viszonyát. Majd egy reprezentatív, félórás online interjúban ezer embert válaszait kérték, s ezt fókuszcsoportos interjúkkal egészítették ki.

Az európai tendenciákat nézve a tény az – az EB egy 2018 márciusában közzétett felmérése szerint –, hogy a felnőttek körében a soha nem sportolók aránya egyre nagyobb, öt év alatt 4 százalék romlás volt tapasztalható, s immár a válaszadók 46 százaléka felelte azt, hogy nem végez testmozgást (még olyan szinten se, hogy biciklivel járna munkába, vagy hébe-hóba gyalogolna kicsit). Az elemzés kimutatta, hogy az északi országok férfi lakossága a legsportosabb, azon belül is a finnek (69 százalék rendszeresen mozog) és a svédek (67) viszik a pálmát.

No de lássuk a magyar adatokat. A Századvég Konjunktúrakutató szerint a kijárási korlátozások előtt 63 százalék sportolt rendszeresen, azon belül 35 százalék hetente, igaz, ez az arány a pandémia idején pár százalékponttal csökkent. Nyilván, a tavaszi adatok újra nagyobb aktivitást mutatnának, személyes tapasztalatom az, hogy a solymári Rózsika-forrás közelében, vagy a Hármashatárhegyi repülőtérnél szinte lehetetlenség leparkolni a hétvégeken, annyi család igyekszik a levegőre.

A pandémia idején túlsúlyba kerültek az olyan testmozgások, mint a futás, kerékpározás, súlyzós vagy zenés-táncos mozgásformák, s elmaradtak a közösségben, társsal űzhető formák, mint a labdajátékok, küzdősportok.

A magyar lakosság jelentős része kedvtelésből sportol, bár sokan tudják, hogy a mozgás az egészségmegőrzés fontos eleme. A válaszadók javulást éreznek a közelben elérhető szabadidős sportparkok számában és felszereltségében. Érdekes, a kutatás rákérdezett arra, ha minden körülmény adott lenne a sportoláshoz, testmozgáshoz, milyen gyakran végeznének ilyen tevékenységet a magyar emberek, nos, 79 százalék legalább hetente egyszer sportolna. Ez ígéretes.

Kapcsolódó írásaink