Sport

Az úszóinktól várjuk az igazi éremesőt

Egy áprilisi okostelefonos közvélemény-kutatás szerint tizenkétszer is szólhat a magyar himnusz

Nem vagyunk kishitűek. Legalábbis egy országos reprezentatív közvélemény-kutatás szerint, a tokiói olimpián hat magyar aranyérmet prognosztizál a 16-59 éves korosztály.

Az úszóinktól várjuk az igazi éremesőt
Milák Kristóf már most világcsúcs-formában úszott a bajnokságon
Fotó: Magyar Úszószövetség Facebook

A legtöbben, ötből négyen, az úszóktól várják az olimpiai medálokat, de a válaszadók kétharmada szerint a kajak-kenusok is éremhalmozók lesznek. Csupán négy százalék volt azon az állásponton, hogy egyáltalán nem születik magyar aranyérem.

Az Opinio szerint a kutatásukban részt vevők igen nagy százalékban tisztában voltak azzal, hogy az olimpiát azért rendezik az idén, mert tavaly a koronavírus-járvány kitörése miatt nem lehetett megtartani. A tokiói nyári játékok biztonságával kapcsolatban eltér a fővárosiak és a megyei jogú városokban, vidéken élők véleménye.

A budapestiek esetében ötven százalék kifejezetten kockázatosnak tartja a megrendezést, és csak 44 százalék érzi úgy, hogy az egészségügyi előírások betartatása mellett biztonságosan meg lehet rendezni az idénre halasztott olimpiát. A nem a fővárosban élők ennél derűlátóbbak.

Ami az érmeket és a sikersportágakat illeti: a vizsgált korosztály képviselői hat magyar aranyéremre számítanak. Ugyanakkor nincsenek kevesen, akik akár egy tucatnál több hazai aranyat is el tudnak képzelni (12 százalék). A megkérdezettek több mint egyharmada (34 százalék) hat és tíz közé tette az aranynál kevésbé csillogó érmek számát, de nem sokkal voltak kevesebben, akik 11 és 15 közötti ezüst- és bronzérem bezsebelésére tippeltek. A legnagyobb szurkolói bizalommal a 30-39 évesek jellemezhetőek, itt hozta a kutatás a legmagasabb számokat a remélt érmekkel kapcsolatban.

A sportági eredményességi rangsorban az úszás, a kajak-kenu és a vízilabda után a vívás következik (43 százalék szerint a magyar vívók hoznak érmet Tokióból), de még a női kézilabdázóknak is vannak éremesélyei a válaszadók közel egyharmada szerint. Viszonylag meglepő, hogy kevesen, a válaszadók egy ötöde se tervezi rendszeresen követni az eseményeket, de a férfiak közel fele – zömmel a diplomások táborából – azért azt válaszolta, legalább alkalmanként nézi majd a sportközvetítéseket.

Hat százalék úgy gondolja, csak a kedvenc sportágaiban követi majd a fejleményeket. De ez az arány vélhetően nő, ahogy közeledünk az ötkarikás játékok megnyitójához.

(A Opinio piac- és közvélemény-kutató cég a felmérését 2021. április 16. és 18. között készítette az okostelefonnal rendelkező lakosság 1181 fős, országos reprezentatív mintáján.)

Kapcsolódó írásaink