Sport

Az Atlético Madrid, az Inter és a Milan is kilép az Európai Szuperligából

A kedd este kilépő hat angol csapat után szerdán délelőtt két újabb klub - a spanyol Atlético Madrid és az olasz Internazionale is jelezte, hogy távozik a hétfőn megalakult Európai Szuperligából (ESL). Kora délután az Inter városi riválisa, az AC Milan is bejelentette a kilépését.

Az Atlético Madrid, az Inter és a Milan is kilép az Európai Szuperligából
Az Atlético Madrid otthona, a Wanda Metropolitano stadion. A spanyol klub is kilépett a tervezett Európai Szuperligából
Fotó: AFP/Javier Soriano

A spanyol fővárosi egyesület közleményben jelentette be, hogy nem kíván részt venni a tervezett bajnokságban. „Az Atlético vezetése a szerdai ülésén úgy döntött, hogy nem vesz részt a tervezett versenysorozatban” - írta a madridi egyesület, hozzátéve, hogy hétfőn még olyan körülmények között határoztak a csatlakozásuk mellett, amelyek most már nem állnak fenn.

Az Internazionale azt közölte, „elkötelezettségünk a futballipar fejlesztése iránt az összes részvényesünkkel együtt változatlan marad”, és hangsúlyozta, a sportágnak „az az érdeke, hogy versenysorozatait folyamatosan fejlessze”. A milánói klub egyben csatlakozott az Atléticóhoz, és jelezte, hogy nem kíván részt venni az ESL-ben.

Nem sokkal később, kora délután követte városi riválisa példáját az AC Milan is, amely úgy fogalmazott: azzal a szándékkal fogadták el a meghívást az új ligába, hogy részesei legyenek a lehető legjobb európai versenysorozatnak, s ezzel örömet okozzanak a világ futballszurkolóinak, s egyben képviseljék klubjuk és saját drukkereik érdekeit.

„A változás nem mindig könnyű, de a fejlődés szükséges az előrelépéshez, az európai futball szerkezete pedig átalakult az elmúlt évtizedekben. Ezzel együtt a szurkolók világszerte kifejezték fenntartásaikat a Szuperligával kapcsolatban, és az AC Milannak meg kell hallania ezeket a hangokat, amelyek e csodálatos sportág szerelmeseitől jönnek” - áll az olasz klub közleményében.

A Juventus szerda délután közleményt adott ki, melyben ugyan nem jelentette ki, hogy visszalép az ESL-től, de annak megvalósítását bizonytalannak értékelte.

„A Juventusnak továbbra is az a meggyőződése, hogy a projekt sportszakmai, kereskedelmi és jogi feltételei adottak, azonban úgy véli, a jelenlegi helyzetben korlátozottak a lehetőségek arra, hogy olyan formában bonyolítsák le, ahogyan azt eredetileg megfogalmazták” - áll a torinói egyesület angol nyelvű közleményében.

A korábban még töretlen magabiztossággal nyilatkozó Andrea Agnelli, a Juventus elnöke és egyben az ESL alelnöke is, a délelőtt folyamán a Reutes hírügynökségnek nyilatkozva már azt mondta, a hat angol egyesület visszalépése nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy a Szuperliga nem indulhat el.

Agnelli most hangsúlyozta, meggyőződése, hogy az európai labdarúgásnak változásra van szüksége, és egyáltalán nem bánja, hogy megpróbálkoztak a kiszakadással.

„Biztos vagyok benne, hogy csodálatos ez a terv, mert a világ legjobb versenysorozatát alkotná meg. Ugyanakkor kétségkívül be kell vallanom, nem hiszem, hogy ez a projekt változatlanul fut és kidolgozás alatt áll” - jelentette ki Agnelli.

A 12 csapatos Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között angol, olasz és spanyol klubok is voltak, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett ESL-lel szemben.

Elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép az ESL-szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

Ezután az ESL szerda hajnalban közleményben jelentette be, hogy „átalakítja a terveket”, ugyanakkor jelezte, határozottan kiáll azon célja mellett, hogy egy új európai versenysorozatot hozzon létre, mert „a jelenlegi rendszer nem működik.”

A Szuperligában a hat angol csapat vett volna részt a spanyol Atlético Madrid, az FC Barcelona és a Real Madrid, valamint az olasz AC Milan, az Internazionale és a Juventus mellett. A tervek szerint az új versenysorozatnak 15 állandó tagja lett volna. Az ESL elnökének Florentino Perezt, a Real Madrid elsőszámú vezetőjét választották meg.

Kapcsolódó írásaink