Sport

Az angol klubok kilépése után átalakítják az Európai Szuperligáról szóló terveket

A labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) szerda hajnalban közleményben jelentette be, hogy „átalakítja a terveket”, miután a hat angol egyesület visszalépett a kontinens 12 topklubja által életre hívott versenysorozattól. Sajtóhírek szerint az olasz Internazionale is kihátrálhat a projekt mögül.

Az angol klubok kilépése után átalakítják az Európai Szuperligáról szóló terveket
A Florentino Pérez vezette Európai Szuperliga egyelőre kitart amellett, hogy elindítják a sorozatot
Fotó: AFP/Franck Fife

„A jelenlegi körülmények között át kell gondolnunk azokat a lépéseket, amelyek a legmegfelelőbbek ahhoz, hogy átalakítsuk a tervezett sorozatot” - írta közleményben az ESL, amely jelezte: az angol klubok távozása ellenére határozottan kiáll azon célja mellett, hogy egy új európai versenysorozatot hozzon létre, mert „a jelenlegi rendszer nem működik.”

„A mi javaslatunknak az a célja, hogy lehetővé tegye a sportág fejlődését, miközben erőforrásokat és stabilitást generál a teljes futballpiramis számára, ideértve azoknak a pénzügyi nehézségeknek a leküzdését, amelyeket a labdarúgás közössége a világjárvány következtében tapasztalt” - áll a közleményben.

A 12 csapatos Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között angol, olasz és spanyol klubok is voltak, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett ESL-lel szemben.

Elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép az ESL-szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

A Szuperligában ez a hat angol csapat vett volna részt a spanyol Atlético Madrid, az FC Barcelona - sajtóhírek szerint ez a két klub is kilép - és a Real Madrid, valamint az olasz AC Milan, az Internazionale és a Juventus mellett. A tervek szerint az új versenysorozatnak 15 állandó tagja lett volna. Az ESL elnökének Florentino Perezt, a Real Madrid elsőszámú vezetőjét választották meg.

Egybehangzó sajtóhírek szerint az Internazionale is csatlakozhat a távozókhoz, a BBC arról ír, hogy a klub vezetői már előkészítik a kilépést. Az olasz ANSA hírügynökségnek az egyesület illetékesei ezzel egybecsengő nyilatkozatot tettek, úgy fogalmaztak, hogy jelen körülmények között a projekt már nem érdekes az Inter számára. Korábban arról is lehetett olvasni a lapokban, hogy a másik milánói csapat, az AC Milan ugyancsak fontolgatja a távozást.

 Andrea Agnelli, a Juventus elnöke a La Repubblica című olasz napilapnak megerősítette, hogy az ESL létrehozói nem visszakoznak.

„Vérszerződést kötöttünk, és nyomulunk tovább. Ennek a projektnek továbbra is megvan minden esélye arra, hogy százszázalékosan sikeres legyen” - közölte az ESL alelnöke a Szuperliga vezetőségének keddi ülése előtt. „Nem akarunk ártani a nemzeti bajnokságoknak, és a klubok teljesen önszántukból csatlakoztak.”

Agnelli kifejtette, súlyos következményei lehetnek annak az UEFA-reakciónak, mely szerint az érintett egyesületeket kitiltják a hazai és nemzetközi sorozatokból.

„Ez komoly túlkapás lenne. Ez a fenyegetés törvényellenes, és nemcsak az UEFA monopóliumát jelezné, hanem már diktatúrára utalna” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink