Sport

Keményen beszóltak a cseh államfői hivatalból az UEFA-nak a Slavia rasszizmus-botránya miatt

Rasszista kijelentések miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága tíz mérkőzésre eltiltotta Ondrej Kudelát, a Slavia Praha védőjét. 

Keményen beszóltak a cseh államfői hivatalból az UEFA-nak a Slavia rasszizmus-botránya miatt
A Rangers színesbőrű játékosa, Glen Kamara (k) verekszik a Slavia Praha védőjével, Ondrej Kudelával (j) az Európa-liga 16 között játszott visszavágóján 2021. március 18-án
Fotó: Andrew Milligan / POOL / AFP

A futballistát azért büntették meg, mert a Rangers FC elleni Európa-liga-nyolcaddöntőn rasszista jelzőket használva szidalmazta Glen Kamarát, a skót bajnokcsapat színesbőrű játékosát.

Az UEFA közleménye szerint az eltiltás nemcsak az európai kupamérkőzésekre érvényes, hanem a nyári Európa-bajnokságra is, ami azt jelenti, hogy Kudelának ki kell hagynia a részben budapesti rendezésű kontinensviadalt is.

Az eset során a játékos eltakarta a száját, ugyanakkor az egyik Rangers-futballista hallotta a történteket. A játékos és klubja fellebbezhet az ítélet ellen.

Az UEFA a vétkest "provokáló", majd az öltözőfolyosón megtámadó Kamarát három mérkőzésre tiltotta el, míg Kemar Roofe, a Rangers csatára - akit a közösségi médiában szintén rasszista támadások értek a találkozót követően - négy összecsapáson nem léphet pályára, a Slavia kapusával, Ondrej Kolarral szemben elkövetett durva szabálytalansága miatt.

Objektum doboz

Az ítéletre reagálva aztán megszólalt, pontosabban levelet írt a cseh államfő, Milos Zeman elnöki hivatalának vezetője, az egyébként a Slaviáért szorító Vladimir Mynar is, keményen elítélve az UEFA döntését - írja a csakfoci.hu.

„Szeretnék rámutatni, hogy a rasszizmus vádpontjai nem lettek bizonyítva, még az UEFA-ellenőr is kételkedett abban, hogy Kudela valóban tett-e rasszista kijelentést. Elítéltek egy tisztességes embert bármiféle bizonyíték nélkül, csak hogy megfeleljenek egy szűk csoport perverz elvárásainak és egy olyan klubnak, amely képtelen volt a pályán nyerni. Ezzel az Önök kezében a rasszizmus elleni harc képmutatássá, pozitív diszkriminációvá és egy ostoba trend előtti meghajlássá vált” – állt Mynar levelében.

Az Európa-liga negyeddöntők csütörtök esti visszavágóján, a Slavia az angol Arsenal együttesével játszott (és kapott ki 0-4-re, ezzel pedig 5-1-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól), a kezdő sípszó előtt pedig nem ereszkedtek féltérdre a játékosai, noha ez bevett szokássá vált a Black Lives Matter-mozgalom támogatásaképp, ezzel tiltakoztak az ítélettel szemben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Steven Gerrarddal újra nagy lett a Rangers

ĀTíz évvel legutóbbi elsősége után megállíthatatlanul robog a protestánsok csapata a bajnoki cím felé, egyetlen tétmérkőzését veszítette csak el eddig az idényben