Sport

NBA: A „Görög Szörny” az All Star-gálán is ellopta a show-t

Az egész mérkőzésen hibátlanul célzó, 35 pontot szerző Giannis Antetkounmpo vezérletével LeBron James csapata 170-150-re legyőzte Kevin Durant együttesét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA idei All Star-gáláján. A magyar idő szerint hétfő hajnalban lejátszott meccs legjobbjának Antetokounmpót választották, az ügyességi verseny nyertese Domantas Sabonis lett, a tripladobó-versenyen Steph Curry diadalmaskodott, a zsákolóversenyen pedig Anfernee Simons a bizonyult a legjobbnak.

NBA: A „Görög Szörny” az All Star-gálán is ellopta a show-t
Giannis Antetokoumpo szemmel láthatóan élvezte a játékot, ami nem is csoda, hiszen remekül ment neki, 35 pontot rámolt be az ellenfél gyűrűjébe
Fotó: AFP/Getty Images North America/Kevin C. Cox

A koronavírus-járvány több szempontból is rányomta a bélyegét az idei gálára, hiszen a normális esetben teljes hétvégét átfogó monstre eseményt ezúttal egy nap alatt „lezavarták”, nézők hiányában pedig a hangulat is jóval visszafogottabb volt a megszokottnál. Ráadásul Kevin Durant csapatából - ahonnan a névadó-csapatkapitány sérülés miatt hiányzott - két játékos, Joel Embiid és Ben Simmons is kiesett még a főmeccs előtt, mivel a borbélyuk pozitív tesztet produkált, ők pedig kontaktszemélyként nem léphettek pályára a találkozón.

Arvydas a legtechnikásabb

A nagy mérkőzés előtt azonban még tartottak két hagyományosnak számító, afféle felvezető „betétszámot”. Az ügyességi versenyt az Indiana litván centere, Arvydas Sabonis nyerte az Orlando magasemberét, Nikola Vucevicet legyőzve a kétkörös megmérettetés fináléjában, melynek során résztvevők passz-, dobó- és labdavezetési készségét is próbára tették. A számban tavaly második helyen végzett Sabonis a francia Tony Parker (2012) és a lett Kristaps Porzingis (2017) után a harmadik európai kosaras, aki győzni tudott.

Objektum doboz

Curryt ismét triplakirállyá koronázták

Nem maradhatott el természetesen a hárompontosdobó-verseny sem, amelyen a Golden State Warriors ásza, Stephen Curry diadalmaskodott egészen parádés teljesítménnyel. 28 pontot gyűjtve a végletekig kiélezett csatában egy pontot vert Mike Conleyra a fináléban, aki 33 évesen karrierje első All Star-gáláján szerepelhetett. Curryt mostani sikerét követően 2015 után második alkalommal koronázták a liga triplakirályává.

Objektum doboz

Simons a zsákolóbajnok

A három kiegészítő megmérettetés közül a főmeccs félidejében megtartott zsákolóverseny sikerült a leginkább felejthetőre, eleve mindössze hárman indultak, és tőlük sem láthattunk igazán látványos megoldásokat. Az ígéretes húzással indító Cassius Stanley második körös trükkjét már elhibázta, újra nekifutva pedig csak egy sima egykezes zsákolásra futotta az erejéből, így a döntőt a New York Knicks újonca, Obi Toppin vívhatta a portlandi Anfernee Simons ellen.

Objektum doboz

Bár Toppin sem produkált kimondottan extra trükköket, az ő zsákolásain azért látszott némi kreativitás, míg Simmons inkább a valóban brutális és elismerésre méltó súlypontemelkedésére épített háromból két „gyakorlatánál”. A kivétel nélkül korábbi zsákolóbajnokokból álló ötfős zsűri Simonst hozta ki győztesnek végül 3-2 arányban, hogy megérdemelten-e, azt döntsék el az olvasók az alábbi videó alapján:

Giannis, Curry és Lillard villogott, LeBronék simán nyertek

A főattrakcióra, LeBron James és Kevin Durant csapatának összecsapására szerencsére nem lehetett panasz. Végig látványos, élvezetes meccset láthattunk, néhány egészen kiváló egyéni produkcióval. A mérkőzés legnagyobb részében az történt a pályán, amit James válogatottja akart, köszönhetően egyrészt az ellenfélnél összeszedettebb védekezésüknek, másrészt annak, hogy közülük négyen - Giannis Antetokounmpo, Stephen Curry, Chris Paul és Damian Lillard - is klasszis játékkal rukkoltak ki.

Giannis 16 dobásából egyet sem rontott - ilyenre korábban még senki nem volt képes All Star-meccsen. A „Görög Szörny” ráadásul nem csak a palánk alól hozta össze 35 pontját, közte három triplát is elsüllyesztett. Nem mindennapi teljesítményének köszönhetően őt választották a találkozó legjobbjának, ezzel először lett európai MVP-je az All Star gálának. 

Steph Currynél most is jó helyen volt a labda
Steph Currynél most is jó helyen volt a labda
Fotó: AFP/Getty Images/NBAE/Joe Murphy

A sárga mezes csapat kapitánya, LeBron James összesen kevesebb mint 13 percet játszott, mindössze 4 pontot tett be a közösbe, a második félidőben pedig pályára sem lépett, inkább csak a kispadról dirigálta az övéit. Igaz, a srácok nélküle is gond nélkül boldogultak, a már említett Antetokounmpo mellett karmesterként 16 gólpasszt kiosztó Chris Paul tökéletesen mozgatta a gárdát karmesterként, és tőle meglehetősen szokatlan módon még egy zsákolást bemutatott. Paul ezzel immár 128 asszisztnál tart az All Star-meccseken, amivel megdöntötte a legendás Magic Johnson korábbi rekordját.

Objektum doboz

Szintén láthattuk zsákolni az ugyancsak nem elsősorban a kiemelkedő atletikus képességeiről közismert Steph Curryt, aki emellett a saját „műfajában”, a hárompontosok terén is remekelt: 28 pontjából 24-et a triplavonalon túlról ért el. Hozzá hasonlóan félelmesen, 50 százalékos hatékonysággal tüzelt távolról Damian Lillard, aki csakúgy mint Curry, 8 sikeres hármast jegyzett a meccsen, összesen pedig 32 pontig jutott. Ráadásul mindkettejüknek volt jó félpályás dobása, Lillardnak kettő is, sőt, magát a mérkőzést is egy ilyennel zárta le.

A túloldalon a Durant-csapatból a 26 pontos Bradley Beal, valamint a 24 pontja mellé 14 asszisztot jegyző Kyrie Irving emelkedett ki leginkább, de a végig magabiztosan kosarazó LeBron-legénység ellen nem volt esélyük, amely mind a négy negyedet megnyerve 170-150-re nyerte a közönségszórakoztató gálameccset.

Kapcsolódó írásaink