Sport

Trónutódlás biztosítva: Újra apa lesz a kölni focicsapat kabalakecskéje

Duplán ünnepelhet a 1. FC Köln futballcsapatának kabalakecskéje, IX. Hennes, akiről éppen ma, harmadik születésnapján derült ki, hamarosan legalább egy, de az is lehet, hogy két utóda születik.

Trónutódlás biztosítva: Újra apa lesz a kölni focicsapat kabalakecskéje
A születésnapos IX. Hennest az 1. FC Köln alelnöke, Eckhard Sauren látogatta meg a kölni állatkertben
Fotó: 1. FC Köln

Mostanában nem sok oka van az örömre a kölni drukkereknek, csapatuk ugyanis meglehetősen gyatrán szerepel a Bundesligában: az együttes mindössze 14. helyen áll a tizennyolc csapatot felvonultató mezőnyben, csupán három ponttal előzik az osztályozós helyen álló Bielefeldet, a már kieső pozícióban tanyázó Mainznál pedig négy egységgel gyűjtöttek többet.

Most mégis ünnepelhetnek kicsit a Rajna-parti alakulat szurkolói, hiszen a klub kabalaállata, IX. Hennes, éppen ma három éve látta meg a napvilágot. A születésnapos kecske kapcsán ráadásul újabb örömhírt jelentett be az egyesület: Hennesnek két már meglévő kicsinye mellé hamarosan újabb utóda születik, sőt, az is elképzelhető, hogy két fővel bővül a család.

IX. Hennes egy 2019 decemberi Köln-Werder Bremen bajnoki találkozón
IX. Hennes egy 2019 decemberi Köln-Werder Bremen bajnoki találkozón
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon/Anke Waelischmiller

„Nőstény kecskéink egyike biztosan Hennestől vemhes, és egy másik állat is viselős, utóbbi esetben viszont egyelőre nem tudjuk egyértelműen, hogy Hennes, vagy valamelyik másik bak-e az apa, ez majd csak a kicsik születését követően, a színezetükből derül ki” - idézi az 1. FC Köln hivatalos honlapja Steffen Schrödernek, a kölni állatkert egyik gondozójának szavait.

Tavaly tavasszal egyébként már két gidája született Hennesnek párjától, Ilsétől, aki szintén az állatkert lakója, ezzel IX. Hennes lehet az első a kölni csapat kabalakecskéinek sorában, akit a posztján majd saját utódja követ. Az egyesület mérkőzésein 1950 februárja óta vannak jelen a szerencsehozó állatok, I. Hennest még egy cirkusz igazgatónőjétől kapta a klub, és az akkori játékos-edzőről, Hennes Weisweilerről nevezték el.

IX. Hennest a járvány kitörése óta nem engedik be a Köln mérkőzéseire, a Frankfurt elleni tavaly júniusi találkozón azonban mégis ott volt a stadionban - igaz, csak plüss formájában
IX. Hennest a járvány kitörése óta nem engedik be a Köln mérkőzéseire, a Frankfurt elleni tavaly júniusi találkozón azonban mégis ott volt a stadionban - igaz, csak plüss formájában
Fotó: AFP/DPA/Ralf Vennenbernd

Azóta számos másik kecske állt a csapat szolgálatában, a mostani - ahogy neve is mutatja - kilencedik a sorban, és 2019 ősze óta „van hivatalban”, igaz, a járvány kitörése óta nem lehet ott a meccseken. Gondozója szerint hiányoznak is Hennesnek az emberek, főleg, hogy a vírus miatt az állatkertbe sem engedhetnek be látogatókat.

Steffen Schröder ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy a kecske kifejezetten boldog, jó közérzetnek örvend. „Erős, büszke és öntudatos állat, a kecskéink közötti rangsorban mindenképpen ő az első, ugyanakkor emberek közelében szelíd, egyáltalán nem viselkedik agresszívan, és nagyon intelligens” - jellemezte Schröder „gondozottját”, hozzátéve, hogy meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy a kecske jól érezze magát.

Objektum doboz

Elmondta, igyekeznek minél többet foglalkozni vele, gyakran játszanak le neki zenét, főként a kölni klub himnuszát, és odafigyelnek arra is, hogy ne szokjon el az emberek jelenlététől, hogy ne legyen neki furcsa, ha ismét tömött lelátók előtt kell szerepelnie a stadionban.

Születésnapja alkalmából meglátogatta Hennest az 1. FC Köln alelnöke, Eckhard Sauren is, aki természetesen nem üres kézzel érkezett. Egy ajándékkosarat hozott az ünnepeltnek mindenféle finomságokkal: répával, karalábélevéllel, zellerrel, vagy épp Hennes kedvencével, árpapehellyel.

Objektum doboz

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy a mai napon duplán is gratulálhatunk Hennesnek. Mondhatjuk, hogy tartalmasan töltötte a karanténidőszakot, hiszen újra apa lesz, ha minden jól megy, márciusban megszületik az utódja” - fogalmazott Sauren, aki hozzátette, reméli, minél hamarabb újra a stadionban ünnepelhetnek majd a szurkolók, és ott is felköszönthetik majd kedvenc kabalakecskéjüket.

Kapcsolódó írásaink