Sport

Becky Hammon történelmet írt az NBA-ben

A San Antonio Spurs segédezője, Becky Hammon történelmet írt az észak-amerikai kosárlabdaliga, az NBA legutóbbi játéknapján. A Spurs magyar idő szerint csütörtök hajnalban lejátszott, Los Angeles Lakers elleni mérkőzésén a kiállított Gregg Popovich helyére beugorva ő lett az első nő, aki hivatalos alapszakaszmeccsen vezetőedzőként irányíthatott egy csapatot.

Becky Hammon történelmet írt az NBA-ben
A beugró vezetőedző, Becky Hammon magyaráz a San Antonio Spurs játékosainak a Los Angeles Lakers elleni meccsen
Fotó: AFP/NBAE/Getty Images/Logan Riely

A 2014 óta Gregg Popovich vezetőedző segítőjeként dolgozó Hammond kicsivel kevesebb, mint négy perccel a második negyed vége előtt vette át a marsallbotot, miután főnökét Tony Brown játékvezető kiállította. Popovich mester azzal vívta ki a bíró haragját, hogy kiabálva reklamált egy szerinte téves ítéletet, és a pályára is belépett.

A vereségtől azonban Hammond sem tudta megmenteni a csapatot, amely végül 121-107-re kapott ki a Los Angeles Lakerstől. A bajnoki címvédő kaliforniaiak legjobbja a 36. születésnapját ünneplő LeBron James volt, aki 26 ponttal, 8 assziszttal és 5 lepattanóval segítette társait.

Az aranysárga-lilák klasszisa számára más miatt is emlékezetes mérföldkő volt a találkozó, hiszen ez már zsinórban az 1000. olyan mérkőzése volt, amelyen legalább 10 pontot gyűjtött. Ez természetesen toronymagas rekordnak számít, a lista második helyén a legendás Michael Jordan áll 866 minimum tízpontos meccsel.

LeBron James (a labdával) kiváló teljesítménnyel és egy győzelemmel ünnepelte 36. születésnapját
LeBron James (a labdával) kiváló teljesítménnyel és egy győzelemmel ünnepelte 36. születésnapját
Fotó: AFP/NBAE/Getty Images/Ronald Cortes

Becky Hammon a mérkőzés után elmondta, szeretett volna győzelemmel debütálni, de tisztában van vele, hogy így is nagy eredményt ért el. „Óriási dolog ez, egy nagyon fontos pillanat” - fogalmazott a 43 esztendős tréner, aki kiemelte, hogy még 2007-ben, játékosként került San Antonióba, visszavonulása óta pedig edzőként segíti a csapatot, ahol minden támogatást megkap, hogy fejlődhessen.

Az ellenfél sztárja, LeBron James is dicsérte Hammont: „Rengeteget dolgozik, ma este megmutathatta a tudását és a kosárlabda iránti szenvedélyét. Csodálatos dolog hallani, ahogy irányít, bekiabálja a figurákat, hatalmas lelkesedéssel dolgozik, gratulálok neki” - mondta a sportág egyik legnagyobb csillaga.

A Lakers vezetőedzője, Frank Vogel is elismerő szavakkal szólt kolléganőjéről: „Többször beszélgettem már Beckyvel például edzői konferenciákon, és nagyon képben van” - kezdte Vogel. „Nem véletlenül van a posztján. Felkészült, intelligens, a srácok pedig tisztelik. Úgy gondolom, vezetőedzőként is látjuk majd az NBA-ben” - tette hozzá a Lakers mestere.

A két csapat két nap múlva, január 2-án újra megmérkőzik egymással az AT&T Centerben, akkor már ismét Gregg Popovich fogja vezetni a texasi gárdát.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink