Sport

A szavazáson sem tudták megelőzni Lewis Hamiltont

Az év legjobbjai. Németországban a jégkorongozó Leon Draisaitl nyert, Angliában női zsoké, Hollie Doyle is a dobogón

Másodszor nyerte el a Forma–1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton a BBC év sportembere díjat Nagy-Britanniában. Az év csapata természetesen a bajnok Liverpool labdarúgó együttese lett.

A szavazáson sem tudták megelőzni Lewis Hamiltont
Hat év után kiemelkedő eredményeivel lett Hamilton újra az első
Fotó: AFP/POOL/Tolga Bozoglu

A járvány okozta nehézségek ellenére Lewis Hamilton remek évet zárt, hetedik világbajnoki címével beállította a legendás Michael Schumacher rekordját, sőt 91 futamgyőzelmével meg is előzte a német legendát.

„Nem számítottam erre, mert nagyon sok kiváló sportoló honfitársam van – nyilatkozta szerényen a győztes. – Szeretnék gratulálni minden hihetetlen jelöltnek. Nagyon büszke vagyok arra, amit elértek, és köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott. Szeretnék mindenkinek boldog karácsonyt kívánni ennek a szokatlan évnek a végén. És szeretném, ha az emberek pozitívak maradnának ebben nehéz időszakban.”

A nyilvános szavazáson a második helyen a Liverpool labdarúgója, Jordan Hendersont végzett, míg a harmadik némi meglepetésre a zsoké Hollie Doyle lett, aki idei 117 győzelmével megdöntötte a női lovasok eredményességi rekordját. Az év csapata a labdarúgó Premier League bajnoka és jelenlegi listavezetője, a Liverpool lett, míg a legjobb edzőnek járó díjat az együttest irányító Jürgen Klopp kapta, aki a FIFA szavazásán is első lett.

Németországban 960 sportújságíró szavazata alapján nem futballista, hanem a jégkorongozó Leon Draisaitl lett az év férfi sportolója, a nőknél az atléta Malaika Mihambo, a csapatoknál pedig a Bayern München végzett az élen. Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) a legjobb játékosnak választott Draisaitl nagy fölénnyel lett első.

Norvégiában Erling Haalandot, a Borussia Dortmund csatárát választották meg az év férfi labdarúgójának. A 20 éves futballista karrierje során először kapta meg a kitüntető címet. „Nagy megtiszteltetés ez a számomra, aminek nagyon örülök. Büszke vagyok, mert mindez azt jelenti, hogy valamit jól csináltam” – mondta Haaland.

Kapcsolódó írásaink

Portugálok főszerepben

ĀRafael Leao soha nem látott bravúrt ért el az olasz élvonalban, hat másodperc alatt bevette a Sassuolo kapuját, míg Cristiano Ronaldo lett 2020 gólkirálya a topbajnokságokban