Sport

Sorra dönti a rekordokat Moukoko, a Dortmund szupertehetsége

Bár gólja még nincs a felnőttek között, mégis kiemelt figyelem övezi mostanában a Bundesliga - és egyben a világfutball - egyik legnagyobb tehetségének tartott Youssoufa Moukokót. Nem is csoda, hiszen azok után, hogy a kiváló támadó éveken keresztül nagyüzemben termelte a gólokat a Dortmund utánpótláscsapataiban, most rövid időn belül két korrekordot is megdöntött. November vége óta ő a német bajnokság történetének legfiatalabb játékosa, és kedd este óta már azt is elmondhatja magáról, hogy ő a legfiatalabb labdarúgó, aki valaha pályára lépett a Bajnokok Ligájában.

Sorra dönti a rekordokat Moukoko, a Dortmund szupertehetsége
Youssoufa Moukoko a Dortmund következő szupersztárja lehet
Fotó: AFP/DPA/Martin Meissner

A BL csoportkörének utolsó fordulójában lejátszott Zenit-Dortmund meccs 58. percében csereként küldte be Moukokót a vendégek mestere, Lucien Favre. A Felix Passlackot váltó csatár ezzel történelmét írt: 16 évesen és 18 naposan ő lett minden idők legfiatalabb BL-szereplő futballistája, ezzel átadva a múltnak Celestine Babayaro csúcsát, amit a nigériai hátvéd még 1994-ben állított fel az Anderlecht tagjaként.

Moukoko a BL-ben is történelmet írt, kedden este, a Zenit ellen mutatkozott be a sorozatban. Itt éppen a szentpétervári Prokhin elől igyekszik megszerezni a labdát
Moukoko a BL-ben is történelmet írt, kedden este, a Zenit ellen mutatkozott be a sorozatban. Itt éppen a szentpétervári Prokhin elől igyekszik megszerezni a labdát
Fotó: AFP/Olga Maltseva

A később komoly nemzetközi karriert is befutó, évekig a Chelsea-t erősító Babayaro ekkor 16 esztendős és 87 napos volt, ennek a cikknek a „főhőse” pedig mindössze három nappal azután a meccs után látta meg a napvilágot a kameruni Yaoundéban.

Youssoufa Moukoko egészen tízéves koráig ott is élt a nagyszüleivel, majd 2014 nyarán édesapjához költözött Hamburgba. A St. Pauli utánpótlásában kezdett futballozni, de korábban sosem játszott szervezett keretek között, így az első edzésére futócipőben érkezett. Aztán persze hamar hozzászokott a „rendes” focicsukához is, olyannyira, hogy rövid időn belül már korosztálya legnagyobb tehetségei között jegyezték, nem ritkán nála két-három évvel idősebbek között is szépen termelte a gólokat.

Nem hitték el, hogy 12 évesen ennyire jó lehet

2016-ban szerződtette a Dortmund, első teljes idényében az U15-ösök között 21 meccsen 33 gólig jutott. Egy évvel később még mindig nem volt 13 éves, amikor azzal került be a hírekbe, hogy egy duplával mutatkozott be az U17-es csapatban.

Moukoko 12 esztendősen kiemelkedett az U17-esek közül is
Moukoko 12 esztendősen kiemelkedett az U17-esek közül is
Fotó: AFP/DPA/Peter Ludewig

Annyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy sokan egyszerűen nem akarták elhinni, hogy 12 éves, édesapja, Joseph azonban megvédte az ifjú tehetséget. A Borussia hivatalos holnapjának nyilatkozva közölte, hogy születésekor a yaoundéi német nagykövetségen regisztrálta fiát, és ezt papírokkal is bizonyította, a büszke apukán kívül pedig a Dortmund utánpótlás-koordinátora, Lars Ricken is kiállt a srác mellett.

Gólrekordok és trófeák

Moukoko eközben a legkevésbé sem foglalkozott a külső körülményekkel, inkább azt tette, amiben a legjobb: lődözte tovább a gólokat, sőt, ha lehet, még rátett egy lapáttal a korábbi teljesítményére.

A 2018/19-es szezont az U17-es korosztályos gárdában játszotta végig, és nem is akárhogyan, 25 mérkőzésen 46 alkalommal volt eredményes, ami rekordnak számít, emellett bajnoki címet és kupát nyert a csapattal.

Moukoko megbízhatóan szállította a gólokat a Dortmund utánpótláscsapataiban
Moukoko megbízhatóan szállította a gólokat a Dortmund utánpótláscsapataiban
Fotó: AFP/DPA/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

Tavaly nyáron megint ugrott egy korosztályt, az új évadot már az U19-ben kezdte, és akadt olyan találkozó, ahol egymaga hatszor zörgette meg az ellenfél hálóját, az idény végén 26 mérkőzésen 35 gól volt a mérlege.

Szabályt módosítottak miatta

Lucien Favre, az első csapat vezetőedzője már idén március körül szerette volna, ha a fiatal gólgyáros a felnőttekkel edz, a koronavírus-járvány azonban keresztülhúzta a terveket, így Youssoufa csak idén nyártól csatlakozhatott a „nagyokhoz”. A Dortmund tavasszal épp nagyrészt miatta harcolta ki a német szövetségnél, hogy a Bundesliga szereplési korhatárát az eddigi 16 és fél évről 16-ra szállítsák le.

Haaland és a dortmundi edzők sem győzik dicsérni

Lars Ricken a Kickernek nyilatkozva elmondta, Moukoko már nagyon várta, hogy a 16. évet betöltve bemutatkozhasson a felnőtteknél. Az utánpótlás-koordinátor nem győzte dicsérni a támadót, elsősorban a gyorsaságát és a magas játékintelligenciáját emelte ki, míg egy korábbi cikkben sikerre éhes, keményen dolgozó futballistaként írta le a kameruni születésű fiút, aki ráadásul mindig jókedvűen, mosolyogva érkezik az edzésekre, ezzel társai hangulatát is feldobja.

Pacsi a mestertől: Lucien Favre vezetőedző is nagyon bízik a fiatal csatárban
Pacsi a mestertől: Lucien Favre vezetőedző is nagyon bízik a fiatal csatárban
Fotó: AFP/DPA/Firo Sportphoto/Sebastian El-Saqqa

Ricken úgy fogalmazott, nem ismer más játékost, aki ennyit melózna a tréningeken és a meccseken. Lucien Favre szerint nagy előnye származhat Moukokónak abból is, hogy abszolút kétlábas: „Sosem tudhatod, hogy egy adott helyzetben éppen a bal, vagy a jobb lábát fogja-e majd használni” - mondta a BVB vezetőedzője a BBC-nek.

De nemcsak a szakmai stáb tagjai, a társak is el vannak ragadtatva a fiatal csatár tehetségétől: „Sokkal jobb, mint én voltam az ő korában, sosem láttam még egy 15 éves srácot így futballozni” - fogalmazott a dortmundiak legnagyobb sztárja, Erling Braut Haaland.

A Bundesliga történetének legfiatalabb játékosa

November 21-én aztán eljött Moukoko nagy napja, egy nappal a 16. születésnapja után bemutatkozhatott a német bajnokságban: a Hertha elleni 5-2-re megnyert idegenbeli mérkőzésen éppen Haaland helyére küldte be Favre mester a 85. percben, ezzel Moukoko lett a Bundesliga történetének legfiatalabb játékosa.

Történelmi pillanat: Haaland a Bundesliga új korrekordere, Moukoko váltja
Történelmi pillanat: Haaland a Bundesliga új korrekordere, Moukoko váltja
Fotó: AFP/DPA/Firo Sportphoto/Sebastian El-Saqqa

A korábbi rekorder, Nuri Sahin szintén dortmundiként írt történelmet, amikor 2005 augusztusában 16 évesen 335 naposan húzta magára a sárga-feketék mezét a Wolfsburg otthonában.

Moukoko a Dortmund azóta lejátszott két bajnokiján is pályára lépett, legutóbb, a Frankfurt ellen már egy félidőt kapott csereként, szerdán este pedig ugye a BL-ben is debütálhatott.

A válogatottnál is vigyáznak a fejlődésére

Eddig tehát szépen alakul a támadó pályája, és annak érdekében, hogy ez így is maradjon, nemcsak a klubjánál, de a német válogatottnál is igyekeznek mindent megtenni. Először 2017-ben szerepelhetett az U16-os nemzeti csapatban, második meccsén Ausztria ellen mindjárt két gólt vágott. Összesen négy mérkőzésen játszott, aztán a szövetség a klubbal egyeztetve úgy döntött, egy darabig nem hívják a válogatottba, így védve a felesleges nyomástól és a túlzott médiafigyelemtől.

A német U16-os válogatottban Ausztria ellen mutatkozott be Moukoko, a nála idősebb ellenfelek is nehezen bírták tartani
A német U16-os válogatottban Ausztria ellen mutatkozott be Moukoko, a nála idősebb ellenfelek is nehezen bírták tartani
Fotó: AFP/Wildbild

„Az első meccsei után akkora volt körülötte a felhajtás, hogy a Dortmunddal együtt úgy döntöttünk, jobb lesz, ha egyelőre a klubjára koncentrál” - mondta Meikel Schönweitz, a német utánpótlás-válogatottak vezetője.

Moukoko idén visszatért a nemzeti csapatba, az U20-asok között két meccs jutott neki, gólja egyelőre ebben a korosztályban még nincs, ahogy klubszinten a felnőttek közt sem volt még eredményes, de képességeit és elszántságát látva nem lennénk meglepve, ha ez hamarosan megváltozna, egy-két éven belül pedig már Youssoufa Moukokónak hívnák a Dortmund első számú gólfelelősét.

Kapcsolódó írásaink