Sport

Lelépési záradék nehezítheti Szoboszlai téli klubváltását

Az utóbbi hetekben kétségtelenül Szoboszlai Dominik számít az egyik legkeresettebb futballistának az európai játékospiacon, és nem is lenne meglepő, ha már télen klubot váltana a Salzburg és a magyar válogatott ásza, átigazolását azonban kissé megnehezítheti egy a szerződésében szereplő záradék - értesült a The Athletic.

Lelépési záradék nehezítheti Szoboszlai téli klubváltását
Szoboszlai Dominik (balra) próbálja tartani a labdát Benjamin Pavard mellett a Bayern elleni Bajnokok Ligája-meccsen
Fotó: AFP/Christof Strache

A lap szerint Szoboszlai jelenleg érvényes megállapodásának értelmében új csapatának egy összegben kell kifizetnie a középpályás 25 millió eurós kivásárlási árát, és miután aktiválták az erről szóló záradékot, az érintett klubnak két hete marad, hogy elutalja az összeget a Salzburg számlájára.

Ez persze egy olyan kaliberű játékosért, mint Szoboszlai, egyáltalán nem mondható nagy összegnek, főleg, hogy a hírek szerint olyan csapatok szeretnék a soraikban tudni, mint az AC Milan, az Arsenal, a Tottenham, az RB Leipzig, vagy a Real Madrid.

A spanyol sajtó hétvégén már egyenesen arról írt, hogy a Real vezetőedzője, Zinedine Zidane telefonon próbálta meggyőzni a fiatal magyar futballistát, hogy a madridiak mellett döntsön.

A The Athletic szerint - korábbi német sajtóértesülésekkel összhangban - a Red Bull-birodalom másik oszlopa, a Salzburg "testvérklubjának" számító RB Leipzig lehet a befutó a Szoboszlai aláírásáért folytatott harcban. Mint az köztudott, a lipcseieket erősíti két másik magyar válogatott játékos, Willi Orbán és Gulácsi Péter is.

Akárhogy is, a 20 esztendős klasszis sorsa napokon belül eldőlhet. Bár a téli átigazolási időszak hivatalosan csak január 2-án kezdődik, a The Athletic úgy tudja, Szoboszlainak idén december 15-éig kell jeleznie távozási szándékát a Salzburg felé, a kérőknek pedig december 31-éig kell hivatalos ajánlatot tenniük az osztrák klubnak.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a középpályás kérte-e az egyesületet, hogy engedjék el már januárban, és a Salzburgnak nem is kell mindenáron törekednie rá, hogy hamar eladja egyik legnagyobb értékét, hiszen a játékos jelenlegi szerződése 2022 nyaráig érvényes.

Ugyanakkor formáját elnézve meglepő lenne, ha legkésőbb jövő nyáron nem váltana csapatot Szoboszlai, csak az idei szezonban 10 bajnokin 4 gólt szerzett és öt gólpasszt osztott ki, a Bajnokok Ligájában 7 meccsen négy gól a mérlege, a válogatott pedig előbb szeptemberben az ő bombaszabadrúgásával győzte le a törököket, majd - ki ne emlékezne - szintén az ő találatával verte 2-1-re Izlandot a Rossi-legénység, ezzel kiharcolva a részvételt a 2022-es Európa-bajnokságon.

Kapcsolódó írásaink