Sport

Több tízezer szurkoló rótta le kegyeletét Maradona ravatalánál

Csütörtökön (ma) lesz a szerdán elhunyt Diego Maradona temetése Buenos Aires északnyugati külvárosában.

Több tízezer szurkoló rótta le kegyeletét Maradona ravatalánál
Diego Maradonát a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőben helyezik örök nyugalomra
Fotó: AFP/Sven Simon/Frank Hoermann

Sebastián Sanchi, a néhai világklasszis labdarúgó szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, Maradonát a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőben helyezik örök nyugalomra, ahova a szüleit is temették.

Minden idők egyik legjobb futballistája 60 éves korában távozott az élők sorából, a halálát - és ezt a boncolás is megerősítette - szívroham okozta.

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök szerdán háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, a ravatalozás viszont az elhunyt családja kérésére nem tart ilyen hosszú ideig.

Maradonát az elnöki palotában, a híres Casa Rosadában ravatalozták fel, fából készült koporsóját pedig argentin zászlóval és egy 10-es válogatott mezzel takarták le.

Gyászoló szurkolók Maradona ravatalánál az elnöki palotában
Gyászoló szurkolók Maradona ravatalánál az elnöki palotában
Fotó: AFP/Argentinian Presidency

A búcsúztatás már kora reggel, helyi idő szerint 6.15 órától kezdetét vette, és az első néhány órában a családtagok, valamint a közeli hozzátartozók és barátok kaptak erre lehetőséget. Az elsők között vett búcsút Maradona volt felesége, Claudia Villafane, valamint lányaik, Dalma és Gianinna.

Őket egy másik egykori feleség, Veronica Ojeda követte fiukkal, Dieguito Fernandóval. Megjelent a búcsúztatáson Jana is, akit Maradona néhány évvel ezelőtt ismert el hivatalosan a lányának. Később érkeztek az 1986-os világbajnokságon aranyérmes csapattársak, köztük Oscar Ruggeri, illetve más ismert argentin futballisták, például Carlos Tévez.

Végeláthatatlan hosszúságú tömeg várakozott az elnöki palota környékén, hogy búcsút vehessen Diego Maradonától
Végeláthatatlan hosszúságú tömeg várakozott az elnöki palota környékén, hogy búcsút vehessen Diego Maradonától
Fotó: AFP/Juan Mabromata

Az elnöki palota előtt közben folyamatosan nőtt a tömeg, idővel a rendőröknek is közbe kellett avatkozniuk, hogy a közrendet biztosítsák. Ebből aztán konfliktus is adódott, néhányan palackokkal és a fémkordon darabjaival dobálták meg a rendőröket, akik könnygázt is bevetettek a rendbontók megfékezésére.

A többség azonban kellő tisztelettel rótta le kegyeletét. Sokan csókokat dobtak vagy fújtak Maradona koporsója felé, a harsányabbak viszont ököllel verték a mellüket, illetve azt kiabálták, hogy „Vamos, Diego!”. Sokan különböző focicsapatok mezét dobták a koporsó felé, ezekből már több tucat gyűlt össze.    

Kisebb rendbontás is történt: a bejutásra váró szurkolók közül néhányan összecsaptak a rendőrökkel
Kisebb rendbontás is történt: a bejutásra váró szurkolók közül néhányan összecsaptak a rendőrökkel
Fotó: AFP/Rolando Schemidt

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta egészségi problémákkal küszködött.

Hivatalos: Maradona nevét veszi fel a Napoli stadionja

Luigi de Magistris, Nápoly polgármestere közösségi oldalán tett bejegyzését követően hivatalosan is megtette az első lépést, hogy a San Paolo Stadion a jövőben Maradona nevét viselje.

„Engedjétek meg nekünk, hogy a San Paolo Stadiont Diego Armando Maradona emlékének szenteljük” - írta korábban a Twitteren De Magistris, aki szerint a város által működtetett stadionnak új nevet kell adni. Csütörtökön hozzátette, reggel már ezzel kapcsolatban egyeztetett, hivatalosan is megtéve az első lépéseket az átkeresztelés felé.

Szerdán este kivilágították a Napoli stadionját Maradona tiszteletére
Szerdán este kivilágították a Napoli stadionját Maradona tiszteletére, hamarosan az ő nevét viselheti majd a létesítmény
Fotó: AFP/NurPhoto/Fabio Burrelli

„Ez egy folyamat, de ez most egy nagyon gyors folyamat lesz, mert amikor ilyen erős vágy mutatkozik, akkor semmi sem tarthat vissza bennünket” - fogalmazott.

Kiemelte: nagyon reméli, hogy az átnevezési procedúra alatt a pandémia miatt ideiglenesen kizárt szurkolók is visszatérhetnek már a nézőtérre.

A második világháború után épült nápolyi stadiont - amelyben Maradona 1984 és 1991 között szerepelt - Szent Pálról nevezték el. A legenda szerint az Olaszországba érkező apostol Fuorigrottában ért partot, amely városrészben a nápolyi stadion található.

A Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis ezzel kapcsolatban kifejtette: méltányos dolog lenne Maradonáról elnevezni a stadiont, aki így továbbra is részese és tanúja lenne a csapat életének.

Hozzátette: Maradona nápolyi évei felejthetetlenek az ott élők számára, az argentin csatár egyszerre volt a megújulás és a kívánt feltámadás szimbóluma.

Simeone: A futball mitikus alakja távozott közülünk

Diego Simeone, az Atlético Madrid labdarúgócsapatának argentin vezetőedzője szerint Maradona személyében a sportág mitikus alakja távozott az élők sorából.

Az 50 éves szakember játékosként a Sevillában és az argentin válogatottban is együtt futballozott a világbajnok zsenivel.

„Úgy nőttünk fel, hogy Diegót néztük, amikor elkezdtünk focizni, és ő utat mutatott nekünk, hogyan is kell ezt a játékot játszani” - mondta Simeone. Hozzátette, Maradona „lázadó személyiségének” számos pozitív és negatív történéssel kellett megbirkóznia, de minden idők egyik legjobb futballistája „mindig előre tekintett”.

„Rengeteget adott nekünk, és amit a pályán nyújtottunk, az abból fakadt, amit tőle láttunk. Sevillában fantasztikus módon a szárnyai alá vett, emellett megmutatta nekem, hogy mit jelent az argentin válogatottban futballozni” - jelentette ki Simeone, majd hozzátette, úgy érzi, Maradona „mindig is velünk marad”.

Valdano: Diego bárki másnál jobban megszenvedte saját sorsának nagylelkűségét

Jorge Valdano, aki az 1986-os világbajnoki győzelem során Maradona csapattársa volt, a spanyol televíziónak nyilatkozva könnyek között búcsúzott barátjától és csapattársától.

„Fájdalmas az elvesztése, akár arra gondolok, milyen játékos volt, akár arra, hogy milyen ember. Amikor rá és a vele megélt emlékeimre gondolok, az mindig mosolyt csal az arcomra” - nyilatkozta a 23-szoros argentin válogatott támadó, aki az 1986-os vb-döntőben gólt is szerzett.

„Diego bárki másnál jobban megszenvedte saját sorsának nagylelkűségét, volt valami perverz abban, ahogyan minden álma valóra vált” - fogalmazott Valdano, és hozzátette: „soha nem volt annál boldogabb, mint amikor pályán lehetett, mert akkor mindig az élete szerelmével, a labdával volt randevúja.”

Kapcsolódó írásaink