Sport

Tömegek rótták le kegyeletüket Maradona ravatalánál

A szerdán elhunyt Diego Maradona koporsóját a Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel, a szurkolók itt búcsúzhattak el tőle csütörtökön, napközben.

Tömegek rótták le kegyeletüket Maradona ravatalánál
Maradona életében is legendának számított, most a Napoli stadionja is felveheti a nevét
Fotó: AFP/Sven Simon/Frank Hoermann

Minden idők egyik legjobb futballistája 60 éves korában távozott az élők sorából, a halálát - s ezt a boncolás is megerősítette - szívroham okozta. Szerdán, helyi idő szerint 11.30 körül találtak rá az otthonában, élettelenül feküdt az ágyában.

A holttestét éjjel egy mentőautóval szállították a Casa Rosadába - írta a helyi média. Már napfelkelte előtt ezrek álltak sorba, hogy egy utolsó pillantást vethessenek rá, illetve az argentin zászlóval letakart koporsójára.

Objektum doboz

A tisztelői maszkban, biztonsági ellenőrzés után léphetnek be az épületbe, sokan közülük sírnak, mások 10-es mezt dobtak arra az elkerített részre, ahol a koporsó áll.

Tisztelői hosszú sorokban állva várják, hogy a Buenos Aires-i elnöki palotába bejutva leróhassák kegyeletüket Maradona ravatalánál
Tisztelői hosszú sorokban állva várják, hogy a Buenos Aires-i elnöki palotába bejutva leróhassák kegyeletüket Maradona ravatalánál
Fotó: AFP/Sputnik/Sergio Goya

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök szerdán háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, a családja azonban azt kérte, hogy a ravatalozás ne tartson ilyen hosszú ideig.

Sokan a könnyeiket sem tudták visszatartani
Maradona halála nagy szomorúságot okozott az argentinoknak
Fotó: AFP/Anadolu/Muhammed Emin Canik

„Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben” - írta Fernández.

Maradonát gyászoló szurkolók tömege a Boca Juniors stadionjánál
Maradonát gyászoló szurkolók tömege a Boca Juniors stadionjánál
Fotó: AFP/Anadolu/Muhammed Emin Canik

Halálhírére a tisztelői a főváros központjában álló jelképhez, az obeliszkhez, illetve a Boca Juniors stadionjához, a Bombonerához vonultak, ott emlékeztek rá. A részvétnyilvánítások folyamatosan érkeznek a világ minden részéről.

Nagy tömeg gyűlt össze az Argentinos Juniors Maradonáról elnevezett stadionjánál, hogy emlékezzen a klub ikonjára
Nagy tömeg gyűlt össze az Argentinos Juniors Maradonáról elnevezett stadionjánál, hogy emlékezzen a klub ikonjára
Fotó: AFP/Rolando Schemidt

Voltak, akik Maradona gyerekkori otthonánál rótták le kegyeletüket, de korábbi klubjának, az Argentinos Juniorsnak a stadionjánál is gyűltek össze, hogy tisztelegjenek az elhunyt zseni emléke előtt.

Nápoly is gyászol, Maradona nevét veheti fel a csapat stadionja

Nápolyban több helyen is Maradonáról, a polgármester pedig kezdeményezte, hogy az argentin futballsztár nevét vegye fel a város stadionja.

A La Repubblica és a TG24 televíziós csatorna tudósítása szerint a szurkolók a dél-olaszországi városban több helyen, így a San Paolo Stadionnál is összegyűltek, többek között bengáli tűzzel emlékezve a szinte szentként tisztelt Maradonára.

Sokan gyűltek össze a San Paolo stadionnál, hogy megemlékezzenek az argentin zseniről
Sokan gyűltek össze a San Paolo stadionnál, hogy megemlékezzenek az argentin zseniről
Fotó: AFP/Carlo Hermann

Luigi de Magistris polgármester a Twitteren azt írta, nevezzék át a stadiont: „Engedjétek meg nekünk, hogy a San Paolo Stadiont Diego Armando Maradona emlékének szenteljük”.

Mécsesek a San Paolo stadion bejáratánál
Mécsesek a San Paolo stadion bejáratánál
Fotó: AFP/Carlo Hermann

Maradona 1984 és 1991 között játszott az SSC Napoliban, amellyel bajnokságot és UEFA Kupát is nyert. A csapat színeiben összesen 259 hivatalos mérkőzésen szerepelt, ezalatt 115 gólt szerzett. Az 1987-88-as szezonban a Serie A gólkirálya lett, egészen 2017-ig ő volt a Napoli gólrekordere is, akkor Marek Hamsík döntötte meg a csúcsát. Maradona 10-es mezszámát érdemei elismeréseként visszavonultatta a klub.

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Ferenc pápa a halálhírről értesülve közölte, hogy imába foglalta honfitársának a nevét, és megemlékezett a találkozásaikról.

A Vatikán közölte, hogy az egyházfő az elmúlt napokban is imádkozott Maradonáért, amikor meghallotta, hogy a korábbi labdarúgónak egészségi problémái vannak.

Maradona és Ferenc pápa 2016-ban személyesen is találkozott
Maradona és Ferenc pápa 2016-ban személyesen is találkozott
Fotó: AFP/STR/Telam

Ferenc pápa - aki nagy futballbarát hírében áll - többek között 2014-ben találkozott a futballcsillaggal egy privát audiencia keretében. Legutóbb 2016-ban beszéltek egymással telefonon.

Így búcsúzott a sajtó Maradonától

A nemzetközi sportsajtó megrendülten ír minden idők egyik legjobb labdarúgójáról, a szerdán 60 éves korában elhunyt Diego Maradonáról.

Németország:

Bild:
„Adios, Diego! Maradona isten kezében. Diego Armando Maradona (60), a világ legnagyobb futballművésze halott.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung:
„A zsenialitás és az őrület között. A labdarúgás világának búcsúznia kell egyik legjobb játékosától: mindössze 60 évesen elhunyt Diego Armando Maradona. Világbajnok, többszörös bajnok, UEFA Kupa-győztes, szövetségi kapitány, doppingvétkes, megbukott tévés műsorvezető, kokainfogyasztó - ez tulajdonképpen túl sok egyetlen életre.”

Süddeutsche Zeitung:
„Isten lába. Az istenek között a legemberibb. Az esendő zseni: csak kevés embernek van annyi meghatározó fejezet az életében, mint Diego Armando Maradonának. Az argentin évekig a mennyország és a pokol között ingázott.”

Die Welt:
„Az isten halott! Diego Maradona zseni volt, mániákus, szenvedélybeteg - szurkolói számára pedig csak ”D10S„, azaz isten. Most pedig elhunyt.”

Der Tagesspiegel:
„Az isteni. Zseniális, őrült, tragikus - Diego Maradona az ellentmondások embere volt.”

Olaszország:

La Repubblica:
„Diego Armando Maradonának abszolút tehetsége volt két dologhoz, a futballhoz és az önsorsrontáshoz. Sokáig párhuzamosan végezte a kettőt, aztán az elsőt abbahagyta, a másodikat pedig folytatta a 60.-ban elérkezett lefújásig.”

Franciaország:

Liberation:
„Igazi futballvirtuóz volt: legjobb pillanataiban Diego Maradona azt tanította nekünk, hogy kételkedjünk a fizika szabályaiban, és higgyünk a halhatatlanságban. Cselei, trükkjei, szlalomozásai félelemben és rettegésben tartották az ellenfeleket. A tudósok szerint a súlypontja alacsonyabban volt a normálisnál, a nagy latin-amerikai író, Eduardo Galeano pedig egyszer megjegyezte, hogy Maradona az egész testével lát. Amikor focizott, természetfeletti volt. A pályán kívül azonban felerősödtek az emberi gyengeségei: a drogok, az alkohol, a bulimia, a prostituáltak, és más függőségek gyorsan legyőzték a tehetségét.”

Spanyolország:

La Vanguardia:
„Maradona mítosszá vált az 1986-os világbajnokságon, amelynek döntőjében Argentína 3-2-re nyert az NSZK ellen. Legendává az angolok elleni negyeddöntő tette, amikor a saját térfeléről indulva minden ellenfelét kicselezte, majd még a kapus mellett is elhúzta a labdát és úgy lőtt a hálóba. A szurkolók extázisba kerültek.”

Svájc:

Berner Zeitung:
„Ó, Maradona! Az argentin több életet is élt: egyet a talán valaha volt legragyogóbb futballistaként, a többit pedig egészségtelenül. Talán az volt a legnagyobb eredménye, hogy mindezek mellett egyáltalán meg tudott öregedni. Argentínában is azt mondják: egy macskának hét élete van, de Maradona esetében már abbahagyták a számolást.”

Neue Zürcher Zeitung:
„Diego Maradonának olyan volt a karrierje, mint egy holdraszállás”

Nagy-Britannia:

The Guardian:
"Maradona tökéletes megnyilvánulása volt az emberi ellentmondásosságnak: egyszerre volt szép és csúnya. Nem kérdés, hogy zseni volt: szinte emberfeletti képességgel nyúlt a labdához, olyat tudott vele, mint a nagy festők az ecsettel vagy a zeneszerzők a hangokkal."

Daily Mail:
"A pályán zseni, azon kívül egy bálvány sok hibával. Diego Maradona Buenos Aires szegénynegyedéből indulva minden idők egyik legjobbja lett, még ha ellentmondásos is volt a megítélése."

Egyesült Államok:

Los Angeles Times:
"Mint a másik híres argentin exportcikk, a tangó, Maradona is érzékiséget és szenvedélyt, de tagadhatatlanul sötétséget is hozott a sportágba és a saját életébe. A pályán kevesen tudtak lépést tartani a tudásával, a képességeivel, a kreativitásával, de ravasz és dühös is tudott lenni. A magánéletében egy ingatag ember volt, óriási étvággyal, sokszor esett túlzásba, s emiatt gyakran került kórháza is."

Washington Post:
"Maradona halálával a világ elvesztette egyik legtehetségesebb sportolóját és az egyik legmeggyötörtebb lelkét"

New York Times:
"Maradona lába úgy követte a labdát, mint egy kis háziállat. Egy naranccsal is úgy tudott bánni, mint mások a labdával. A stílusa pedig briliáns volt, sokszor álcázta magát: hosszú időre eltűnt, aztán a fontos pillanatokban ismét feltűnt lenyűgöző cseleivel, döbbenetes passzaival és védhetetlen lövéseivel."

Kapcsolódó írásaink