Sport

Négyezer néző visszatérhet a brit lelátókra

Az angol labdarúgó Premier League klubjai üdvözlik, hogy decembertől - ha csak részben is, de - visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba.

Négyezer néző visszatérhet a brit lelátókra
A Premier League júniusi újraindulása óta nézők nélkül zajlottak a bajnokság meccsei
Fotó: AFP/Phil Noble

A fellélegzés azután következett be, hogy a brit miniszterelnök, Boris Johnson bejelentette, jövő szerdától visszatérhetnek a nézők a sporteseményekre. A BBC szerint a koronavírus-járvány szempontjából legalacsonyabb kockázatú térségekben négyezer szurkoló lehet jelen a szabadtéri eseményeken, az eggyel magasabb, kettes kockázatú övezetekben kétezer embert engednek be a lelátókra, a hármas kockázatú térségekben viszont továbbra is zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzéseket.

A kormány csütörtökön jelenti be, melyik térség milyen kockázatúnak számít Nagy-Britanniában. „Nagyon hiányoznak a drukkerek a Premier League-mérkőzésekről, ezért nagyon örülünk a kormányfő bejelentésének, még ha korlátozott nézőszámról is van szó” – reagált a honlapján a liga.  A PL-ben ugyanis a járvány márciusi kitörésekor leálltak mérkőzések és a júniusi újraindulás óta is csak nézők nélkül zajlanak a meccsek. A tévében mű szurkolói hanggal. 

Mostanra jelentősen csökkentek a pozitív esetek is, a liga friss közlése szerint a legújabb tesztelési körben csupán nyolc koronavírusos esetet találtak a játékosok és stábtagok  körében. Mindannyian tíznapos karanténba vonultak. A PL tizenkettedik tesztelési körében összesen 1530 embert vizsgáltak, az újabb esetekkel 76-ra nőtt a fertőzöttnek találtak száma, miközben Nagy-Britanniában eddig több, mint 1.5 millió ember  kapta el a koronavírust.

Ma megszólalt Rick Parry, az Angol Labdarúgó Liga (EFL) elnöke is, kiemelte, hogy különösen az alacsonyabb osztályban szereplők számára fontos ez a könnyítés, ezek a  kis klubok óriási bevételkieséssel szembesültek a korlátozó intézkedések és a mérkőzések zárt kapussá tétele miatt.

„Egy ideje szerettük volna már ezt elérni, a harmadik és negyedik osztályban ezek a számok nagyon jelentősek, és nem csak a pénz szempontjából. A hangulat is visszaköltözik a futballpályákra, de egy negyedik ligás szinten a 4000 néző életmentő is lehet az egyesület számára" - nyilatkozta Parry a BBC rádiónak.

Az EFL elnöke azt is elárulta, a jövő keddre tervezett mérkőzések közül megpróbálnak minél többet áthelyezni szerdára, hogy azokon már jelen lehessenek a szurkolók, ehhez azonban még számos engedélyt be kell szerezniük.

Kapcsolódó írásaink

Negyedszázad legrosszabb Barcelonája

ĀJosé Mourinho a Manchester City legyőzésével az élre segítette a Tottenhamet, majd ünneplés helyett hazasietett, s megnézte a La Liga madridi rangadóját

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom