Sport

Szoboszlai az Eb-re lőtte a válogatottat

A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra, mivel a pótselejtező csütörtöki döntőjében a hajrában fordítva 2-1-re legyőzte az izlandi csapatot a Puskás Arénában.

Szoboszlai az Eb-re lőtte a válogatottat
A győztes magyar csapat, amely kiharcolta az Eb-részvételt
Fotó: MH/Purger Tamás

A négy éve nyolcaddöntős magyar válogatott története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. A jövő nyárra halasztott Eb-n a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra, a játékosok pezsgővel ünnepeltek a gyepen
A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra, a játékosok pezsgővel ünnepeltek a gyepen
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyarok legközelebb vasárnap lépnek pályára, Szerbiát fogadják a Nemzetek Ligájában.

A zárt kapus találkozón az izlandiak szereztek vezetést a 11. percben, mert Gylfi Sigurdsson könnyen fogható szabadrúgását Gulácsi Péter „bevédte”.

A 88. percben a csereként beállt Nego Loic egyenlített, majd az Eb-részvételt érő gólt Szoboszlai Dominik lőtte a hosszabbításban, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba.

A magyar válogatott kezdőcsapata Izland ellen a következő volt:
Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Fiola, Kalmár, Nagy, Szoboszlai, Holender - Szalai Á., Sallai

Nego Loic (b) gólöröme az egyenlítő találat után
Nego Loic (b) gólöröme az egyenlítő találat után
Fotó: MH/Purger Tamás

Bár a csapatok üres lelátók előtt vonultak a játéktérre, az egyik kapu mögötti szektor tetejére két magyar zászló közé a Szózat első két sorát feszítették ki, alulra pedig a „mindent bele!” feliratot a Puskás Arénában, amely kívülről a magyar nemzeti színekben pompázott a fényfestéstől.

A szurkolók molinón üzentek az üres stadionban
A szurkolók molinón üzentek az üres stadionban
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

A találkozó elején jobbára a vendégek vezettek támadásokat, az első védést is Gulácsi mutatta be, szerencséjére Palsson közelről éppen a kezébe fejelte a labdát egy szöglet után. Másodjára viszont hatalmasat hibázott a magyar kapus, aki szó szerint bevédett egy könnyen fogható szabadrúgást. Negyedóra elteltével felocsúdott a magyar csapat, a letámadás egyre jobban működött, így átvette a játék irányítását, de az első kaput eltaláló lövés az izlandi kapus ölébe hullott. Néhány perccel később Orbán fejese már jobban megdolgoztatta Halldorssont, aki azonban leért a rövid sarokra.

A szünetig hátralévő időben nem változott a játék képe, az izlandiak többnyire átengedték a területet és labdaszerzés utáni gyors ellenakciókra rendezkedtek be, így a magyarok lassú támadásépítéssel próbálkoztak. Mindkettőben volt veszély, egy ízben Botka mentett az utolsó pillanatban, de Gulácsinak is voltak védései, míg az izlandi kapu előtt Sallai és Holender is ígéretes pozícióból lőhetett, de mindkét kísérletet könnyedén védte az izlandi hálóőr, Szoboszlai szabadrúgása pedig nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

Fordulás után a szigetországiak egyre kevésbé jutottak el Gulácsi kapujáig, így a magyarok egyértelmű mezőnyfölényben futballoztak, a vendégek stabil védelmét pedig Szoboszlai sarkazása bontotta meg, ám Szalai Attila lövését így is blokkolni tudták a védők. Ezt leszámítva viszont a támadásokból hiányoztak az ehhez hasonló váratlan megoldások, emiatt a magyar csapat hiába birtokolta sokkal többet a labdát, ez helyzetekben nem nyilvánult meg. Ahogy telt az idő, úgy növekedett a nyomás az izlandi kapun, de a kulcspasszokba rendre hiba csúszott, így csupán az átlövési kísérletek jelentettek némi veszélyt.

 Sokáig úgy tűnt, a hajrában sem sikerül felőrölni a vendégek védelmét, vagy rést találni rajta, mert a második félidőben komoly védésre sem volt szüksége az izlandi kapusnak, hogy megőrizze csapata számára a minimális előnyt. Csakhogy előbb a csereként beállt Nego talált a kapuba, majd a hosszabbításban Szoboszlai kapufás gólt lőtt, ezzel a hajrában váratlanul a maga javára fordította a sorsdöntő találkozót a magyar válogatott.

Szoboszlai Dominik gólöröme az elképesztő találat után, amivel az Eb-re lőtte a magyar válogatottat
Szoboszlai Dominik gólöröme az elképesztő találat után, amivel az Eb-re lőtte a magyar válogatottat
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyar csapat tagjai az üres lelátók ellenére mind a négy oldalra kirohantak „ünnepeltetni” magukat és még 15 perccel a lefújás után is a pályán énekeltek, táncoltak.

Története során negyedszer jutott ki Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott: az előző három alkalomból 1964-ben bronzérmet szerzett, 1972-ben negyedikként zárt, míg négy éve a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Objektum doboz

Most először fordult elő, hogy a magyarok két egymást követő kontinensviadalra is kvalifikálták magukat.

Skóciával és Szlovákiával vált teljessé a mezőny

A pótselejtező csütörtöki döntőjében a szlovákok Észak-Írország vendégeként léptek pályára. Belfastban a vendégek szereztek vezetést a meccs elején, majd az Internazionale védője, Milan Skriniar öngóljával a 88. percben egyenlítettek az északírek. A győztes találatot a 110. percben Michal Duris szerezte.

A ciprusi Omonia Nicosia 32 éves csatára hatodszor - tétmeccsen idén szeptember után másodszor - volt eredményes a válogatottban. Az északírek nyolc, a szlovákok hat mérkőzés óta nyeretlenek rendes játékidőben. Utóbbiak a 2010-es világ- és a 2016-os Európa-bajnokság után a harmadik nagy nemzetközi tornájukra jutottak ki.

Belgrádban is a vendégek szereztek vezetést, majd a Real Madrid támadója, Luka Jovic a kilencvenedik percben egyenlített. A hosszabbításban nem született újabb találat, ezért tizenegyes-párbajra került sor. A skótok nem hibáztak, az ötödik szerb rúgó, Aleksandar Mitrovic lövését viszont David Marshall kapus kivédte.

A szerbek hét meccs óta nyeretlenek rendes játékidőben, a skótok viszont kilenc találkozó óta veretlenek. Utóbbiak 1992 és 1996 után szerepelhetnek ismét az Európa-bajnokságon, a legutóbbi nagy tornájuk pedig az 1998-as világbajnokság volt.

A magyar válogatott öröme, miután kijutottak a jövő nyári Európa-bajnokságra
A magyar válogatott öröme, miután kijutottak a jövő nyári Európa-bajnokságra
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

A 12 társrendező közül kilenc kvalifikálta magát a tornára. A magyarok mellett a dánok, a hollandok, az angolok, a németek, az olaszok, az oroszok, a spanyolok és a skótok léphetnek pályára hazai közönség előtt, viszont az azeriek, az írek és a románok elszalasztották ezt a lehetőséget. Két újonc is lesz az Eb-n Finnország és Észak-Macedónia révén.

A 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokság 24 résztvevője:
Belgium, Olaszország, Lengyelország, Ukrajna, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Horvátország, Németország, Svájc (csoportelsők), Oroszország, Törökország, Csehország, Finnország, Svédország, Ausztria, Hollandia, Portugália, Dánia, Wales (csoportmásodikok), Észak-Macedónia, MAGYARORSZÁG, Szlovákia, Skócia (pótselejtező)

A 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokság csoportjai:

 • A csoport (Róma és Baku): Törökország, Olaszország, Wales, Svájc
 • B (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
 • C (Amszterdam és Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia
 • D (London és Glasgow): Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország
 • E (Bilbao és Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
 • F (München és Budapest/Puskás Aréna): MAGYARORSZÁG, Németország, Franciaország, Portugália

A magyar labdarúgó-válogatott eddigi Európa-bajnoki szereplései:

 • 1960, Franciaország: nem jutott ki
 • 1964, Spanyolország: bronzérmes
 • 1968, Olaszország: nem jutott ki
 • 1972, Belgium: 4.
 • 1976, Jugoszlávia: nem jutott ki
 • 1980, Olaszország: nem jutott ki
 • 1984, Franciaország: nem jutott ki
 • 1988, NSZK: nem jutott ki
 • 1992, Svédország: nem jutott ki
 • 1996, Anglia: nem jutott ki
 • 2000, Belgium és Hollandia: nem jutott ki
 • 2004, Portugália: nem jutott ki
 • 2008, Svájc és Ausztria: nem jutott ki
 • 2012, Lengyelország és Ukrajna: nem jutott ki
 • 2016, Franciaország: nyolcaddöntő
Objektum doboz

A magyar labdarúgó-válogatott nem végzett az első kettő között a saját csoportjában a 2019-ben lejátszott Európa-bajnoki selejtezőkön, így számára a 2018 őszén lebonyolított Nemzetek Ligája-szereplés biztosított második esélyt: a pótselejtezőn aztán sorrendben Bulgária és Izland legyőzésével jutott ki a 2021 nyarára halasztott, részben hazai rendezésű kontinenstornára.

A Himnuszt éneklik a magyar válogatott játékosai a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én
A Himnuszt éneklik a magyar válogatott játékosai a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyarok, bár végig versenyben voltak a kijutást jelentő helyekért, végül negyedikként zártak az Eb-selejtezőkön. Ugyanakkor a Nemzetek Ligája harmadosztályát jelentő C divízióban elért második helyük pótselejtezőt jelentett, mert az A és a B osztály csapatai számára fenntartott négy-négy pótselejtezős hely nem kelt el, mivel az első két osztályból összesen csak öt csapat nem jutott ki az Eb-re egyenes úton. Emiatt a C divízióból töltötték fel a mezőnyt, a magyar válogatott így kapott második esélyt.

Mindkét sorozatot és a két pótselejtezős mérkőzést tekintve Marco Rossi szövetségi kapitány együttese kilenc győzelemmel, egy döntetlennel és hat vereséggel kvalifikálta magát a kontinenstornára.

Orbán Viktor miniszterelnök is üzent a meccs után a válogatott focistáinak: Bravó, Fiúk! Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük - írta Facebook-oldalára.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Továbbjutás vagy csalódás

ĀMarco Rossi koronavírusos, a szövetségi kapitány nem irányíthatja ma este a válogatottat az izlandiak elleni döntő pótselejtezőn