Sport

Rossi: Mindenki, akit a pályára küldök, igazi harcos

Marco Rossi távollétében különleges szerepe lesz Szalai Ádámnak, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának csütörtökön az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn.

Rossi: Mindenki, akit a pályára küldök, igazi harcos
Szalai Ádám a magyar válogatott Izland elleni mérkőzése előtti edzésén
Fotó: Facebook/ MLSZ - Magyar Labdar

A nemzeti csapat olasz szövetségi kapitányának egy nappal a sorsdöntő összecsapás előtt lett pozitív a koronavírustesztje, így nem lehet az együttessel, és ahogyan a szerda esti online sajtótájékoztatón fogalmazott, a szakmai stáb megfogyatkozásával egyfajta lélektani szerepet is be kell töltenie a Mainz csatárának. Hozzátette, igaz, hogy edzője nem játszatja a 32 esztendős támadót, de jó fizikai állapotban van.

„Szalai Ádám túl fontos ahhoz, hogy ne játsszon. Magyarországon jelenleg nincs olyan első ék, akit bármikor a pályára lehetne küldeni, kiválóan tudja megtartani a hosszú labdákat. Ha visszanézzük a bolgárok elleni összecsapást, ott is nagy szerepe volt az első két gólunkban” - nyilatkozta Marco Rossi, aki hangsúlyozta, nem érdeklik a bírálatok, hiszen ő jól tudja, mennyi mindent kell mérlegelni azzal kapcsolatban, hogy kit küld a pályára, és ezek között a mentális képesség az első.

Objektum doboz

Rossi érzelmesen beszélt betegségéről. Mint elmondta, rendkívül mérges volt magára és a világra, amiért pont a találkozót megelőzően fertőződött meg a koronavírussal. Hozzátette, korábban még viccelődött is vele - noha ez nem helyes, hiszen egy rendkívül alattomos fertőzésről van szó -, hogy bármikor elkapná a fertőzést, ha biztosan tudná, hogy csapata legyőzi Izlandot.

„Ugyanakkor megnyugtató a tudat, hogy mindenki, akit a pályára küldök, igazi harcos, akik egyetlen centit sem fognak veszni hagyni” - fűzte hozzá a kapitány.

Az újságírók várható felállással kapcsolatos kérdéseire reagálva Marco Rossi elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy Szoboszlai Dominik és az őt Bulgáriában nagyszerűen helyettesítő Kalmár Zsolt akár egyszerre is a pályán legyen, míg több poszton is az izlandiak erősséghez mérten mérlegelve dönt majd, ki kezdjen a Puskás Arénában.

Az izlandi labdarúgó-válogatott edzése a másnapi Magyarország elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt a Puskás Arénában 2020. november 11-én
Az izlandi labdarúgó-válogatott edzése a másnapi Magyarország elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt a Puskás Arénában 2020. november 11-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Marco Rossi kiemelte, ugyan az izlandiak papíron valamivel előrébb tartanak a rangsorban, nagyon sok tényezőn múlik egy ilyen összecsapás végkimenetele, és amennyiben a játékosok maximálisan betartják a taktikai utasításokat, és fizikailag, valamint fejben is „ott tudnak lennie a pályán”, akkor jó esélye van az együttesnek.

A játékosok közül Nagy Ádám beszélt, a Bristol futballistája már a 2016-os Európa-bajnokságon is ott volt, amikor a két csapat 1-1-es döntetlent játszott egymással. 

„Ez az izlandi csapat nem igazán változott, nem volt náluk olyan vérfrissítés, mint amit itt nálunk visz véghez a szakmai stáb. Persze ez nem negatívum, hiszen eljutottak egy olyan szintre, hogy már senkinek sem kell őket bemutatni. A Nemzetek Ligájában az A divízióban játszanak, a csütörtöki meccs egy igazi döntőhöz méltó találkozó lesz” - mondta Nagy Ádám.

A középpályás megjegyezte, mindannyian érzik a találkozó súlyát, ráadásul a jelenlegi vírushelyzetben is sok olyan ember van, akiknek „egy picit fel tudnák dobni” a napját egy sikerrel.

Objektum doboz

Nagy Ádám megjegyezte, a 2016-oshoz képest a mostani csapat erősödött, hiszen azóta a biztosabb védekezésből kiindulva próbálják a saját koncepciójukat ráerőltetni az ellenfélre, amibe ugyan néha hiba csúszik, de összességében folyamatosan törekednek a megvalósítására.

Gera Zoltán is tagja lesz este a válogatott szakmai stábjának

Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője is tagja lesz csütörtök (ma) este a magyar együttes Marco Rossi szövetségi kapitányt nélkülöző szakmai stábjának az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának tájékoztatása szerint Gera feladata lesz, hogy „segítse Cosimo Inguscio másodedző és a szakmai stáb munkáját a mérkőzés előtt és alatt, hiszen minden kerettagot jól ismer, egy részükkel pedig játszott is együtt visszavonulása előtt”.

Emlékeztettek: Marco Rossi koronavírus-fertőzése miatt nem lehet a csapattal, Gera Zoltán pedig 2016-ban még az Eb-n szereplő válogatott játékosa volt. Két évvel ezelőtt vonult vissza, és a csapat másodedzője lett, később pedig a 2021-es, részben hazai rendezésű U21-es Eb-re készülő válogatott szövetségi edzőjévé nevezték ki.

A nemzeti együttes csütörtökön 20.45-től a Puskás Arénában találkozik az izlandi csapattal az Európa-bajnoki pótselejtező döntőjében, a győztes kijut a 2021 nyarára halasztott, részben budapesti rendezésű kontinensviadalra.

Fülöp Márton emlékére is küzdenek a fiúk

Napra pontosan öt éve, 32 éves korában hunyt el Fülöp Márton, 24-szeres válogatott labdarúgókapus daganatos betegségével való küzdelme után. A magyar válogatottban Lothar Matthäus kapitánysága alatt 2005. május 31-én, Franciaország ellen mutatkozott be. Halálának évfordulójáról a brit média is megemlékezett, többek között a BBC is posztolt róla.

Objektum doboz


 

Kapcsolódó írásaink

Továbbjutás vagy csalódás

ĀMarco Rossi koronavírusos, a szövetségi kapitány nem irányíthatja ma este a válogatottat az izlandiak elleni döntő pótselejtezőn

Meleget a jegeseknek

ĀHosszas huzavona után Szoboszlai Dominik csatlakozhatott Telkiben a magyar válogatott keretéhez