Sport

80 éves Pelé, a „Fekete Gyöngyszem”

Ma ünnepli 80. születésnapját Pelé, minden idők egyik legkiválóbb labdarúgója, a sportág első globális szupersztárja és egyetlen háromszoros világbajnoka.

80 éves Pelé, a „Fekete Gyöngyszem”
Pelé az Aranylabda-gálán 2014-ben
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Pelé Edson Arantes do Nascimento néven, Brazília délkeleti részén, Minas Gerais szövetségi állam Três Corações nevű kisvárosában látta meg a napvilágot 1940. október 23-án. Szülei az amerikai feltaláló, Thomas Edison után nevezték el Edsonnak, tudatosan kihagyva az „i” betűt, ám mivel a születési anyakönyvi kivonatába tévesen Edisonként jegyezték be, így több hivatalos iratában is így szerepelt, nem pedig a valójában használt nevén, Edsonként.

Becenevét, melyen később az egész világ megismerte, gyerekkori kedvenc játékosa, a Vasco da Gama kapusa, Bilé után kapta, akinek a nevét „Pelé”-ként ejtette ki, így aztán idővel mindenki így szólította a kis Edsont, aki sokáig nem szerette új nevét, később azonban megbarátkozott vele.

Az ifjú Pelé a Santos játékosaként
Az ifjú Pelé a Santos játékosaként
Fotó: AFP

Édesapja, Dondinho is tehetséges futballista volt, de egy sérülés miatt korán abba kellett hagynia a játékot, a foci iránti szenvedélyét viszont sikerült átadnia fiának, akinek a sportág alapjait is ő tanította meg.

Pelé családja nagy szegénységben élt, így a fiú csak rongylabdával, papírral kitömött zoknival futballozhatott társaival az utcákon. Elképesztő tehetsége már nagyon fiatalon megmutatkozott, 13 évesen szerződtette a Bauru csapata, amellyel megnyerte Sao Paulo állam ifjúsági bajnokságát.

A teremfoci kiváló alapokat adott neki

Körülbelül ebben az időszakban kezdett népszerűvé válni a térségben a teremfoci, a mai futsal szakág őse, Pelé pedig ebben is kiemelkedően ügyesnek bizonyult, elmondása szerint rengeteget fejlődött ezeken a meccseken, mivel más készségek kerülnek benne előtérbe a nagypályás labdarúgáshoz képest.

Visszaemlékezve kiemelte, hogy a teremfocinak köszönhetően tanult meg gyorsan gondolkodni és dönteni a pályán, és az is nagyban segítette a fejlődését, hogy itt idősebbek, gyakran felnőttek ellen játszhatott. 14 évesen részt vett egy tornán, amelyre előzetesen a fiatal kora miatt nem akarták nevezni, de mégis lehetőséget kapott, végül 14 vagy 15 góllal gólkirály lett. „Ez akkor óriási önbizalmat adott, megtanultam, hogy semmitől sem kell félnem” - idézte fel később.

Egy évvel később Waldemar de Brito, a Bauru edzője segített neki, hogy próbajátékra mehessen a Santoshoz. Az ifjú Pelé igen jó benyomást tett a Santos akkori trénerére, így rögvest szerződést is kapott a klubnál.  1956 szeptemberében, egy bő hónappal 16. születésnapja előtt játszotta első bajnoki mérkőzését, a Corinthians elleni 7-1-es sikerből mindjárt négy találattal vette ki a részét. 

A következő évben gólkirályi címet szerzett, és a brazil válogatottba is meghívót kapott. A címeres mezt 1957. július 7-én, Argentína ellen öltötte magára először, és bár a meccset 2-1-re elvesztették, a brazil gólt ő szerezte.

Csodagyerekből világsztár

A köztudatba az 1958-as svédországi világbajnokságon robbant be. A negyeddöntőben Wales ellen rúgta első vb-gólját, ezzel a világbajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője lett. A franciák ellen mesterhármast ért el, a döntőben kettőt vágott a svédeknek, az egyiket ráadásul pimasz esernyőcsel után.

Ha Pelé lendületbe jött, kevesen tudták megállítani
Ha Pelé lendületbe jött, kevesen tudták megállítani
Fotó: AFP

A torna után több gazdag európai sztárklub is szerette volna megszerezni az ifjú brazil zsenit: a Juventus, a Real Madrid és a Manchester United is hiába kilincselt érte, az Internek ugyan sikerült aláírni egy szerződést, ezt azonban a Santos elnöke végül összetépette az olasz klub fejével, Angelo Morattival, miután a Santos drukkerei a transzfer hírére fellázadtak. A brazil kormány egyedülálló megoldással érte el, hogy Pelé ne igazolhasson külföldre: 1961-ben nemzeti kincsnek nyilvánították.

Másodszor is a világ tetején

Az 1962-es chilei vb-re már a világ legjobb játékosaként érkezett. Az első meccsen, Mexikó ellen gólpasszt adott, majd maga is betalált, ezzel nyert 2-0-ra a Selecao. Második mérkőzésükön Csehszlovákia volt az ellenfél, itt Pelé megsérült, és a torna hátralevő részén már nem is léphetett pályára, a brazil csapat Garrincha vezetésével azonban így is megnyerte a Mundialt, ezzel Pelé másodszor is világbajnok lett. 

Chilében nem sikerült

Négy év múlva az angliai vb hasonlóan pechesen indult számára: bár szabadrúgásból gólt ért el az első csoporttalálkozón, a bolgár védők nem válogattak az eszközökben annak érdekében, hogy megállítsák. Végül addig rugdosták, amíg megsérült, így a Magyarország elleni összecsapást ki kellett hagynia, amelyet végül a mieink nyertek remek játékkal 3-1-re.

Pelé robog, az olasz Burgnich a háttérből szemmel veri az 1970-es világbajnoki fináléban
Pelé robog, az olasz Burgnich a háttérből szemmel veri az 1970-es világbajnoki fináléban
Fotó: AFP/STAFF

A portugálok elleni sorsdöntő ütközetre már visszatért a „Fekete Gyöngyszem”, de megint rendesen faragták az ellenfél játékosai, Joao Moraist ki is kellett volna állítani egy szabálytalan megmozdulásért, George McCabe bíró azonban nem adott piros lapot a luzitán hátvédnek. Pelé a szabálytalanság után erősen sántítva tudott csak közlekedni, de nem volt lehetőség cserére, ezért kénytelen volt a pályán maradni. A brazilok újfent kikaptak, ezzel a csoportból sem jutottak tovább, Pelé pedig megfogadta, hogy többet nem szerepel világbajnokságon.

Történelmi triplázás

Szerencsére később meggondolta magát és visszatért, nem is akárhogyan: 1970-ben Mexikóban végig parádésan futballozott, vezére volt a csapatnak, a 4-1-re megnyert döntőben egy gólt lőtt az olaszoknak, és a sportág történetének egyetlen háromszoros világbajnok játékosa lett. 

A győztesnek járó Rimet-kupával az 1970-es vb-döntő után
A győztesnek járó Rimet-kupával az 1970-es vb-döntő után
Fotó: AFP/STR

Utolsó válogatott meccsét 1971-ben a riói Maracana Stadionban játszotta, a 200 ezres közönség síri csöndben figyelte, amint a 10-es számú mezt egy tízéves kisfiúnak adja át.

A Santost 1974-ig erősítette, 1956 és 1971 között összesen ötször nyerte meg velük a brazil bajnokságot, tízszeres gólkirály volt hazájában. A nemzetközi klubkupákban is szép sikereket ért el: 1962-ben és 1963 is győzelemre vezette csapatát mind a Libertadores Kupában, mind az Interkontinentális kupában, előbbi sorozatban egyszer, utóbbiban kétszer szerzett gólkirályi címet.

Az 1974-es szezon végeztével visszavonult a játéktól, de időnként pályára lépett a Santos meccsein.

A Király az Egyesült Államokat is meghódította

Egy évvel később igent mondott majd a New York-i Cosmos mesés ajánlatára. Az amerikai csapat akkor csillagászatinak számító bért, 2,8 millió eurót adott neki, amivel Pelé a világ legjobban fizetett sportolója lett. Tény, hogy nem sajnálták a pénzt a Cosmosnál, de befektetésük megtérült: amellett, hogy az öregedő brazil csillag 1977-ben győzelemre vezette a gárdát a bajnokságban, addig soha nem látott érdeklődést generált a futball iránt az Egyesült Államokban.

Tömegek tódultak a stadionokba, hogy láthassák játszani Pelét a Cosmos mezében
Tömegek tódultak a stadionokba, hogy láthassák játszani Pelét a Cosmos mezében
Fotó: AFP/Mexsport

Tízezrek kezdtek meccsekre járni, hogy láthassák élőben a legendát, az elkövetkezendő néhány évben pedig olyan ikonikus klasszisok igazoltak az amerikai ligába a példáját követve, mint Franz Beckenbauer, Carlos Alberto vagy Johan Cruyff.

Utolsó mérkőzésén a Cosmos a Santos ellen lépett pályára, az első félidőben az amerikai, a másodikban a brazil csapat színeiben szerepelt. A meccset a Cosmos nyerte 2-1-re, Pelé gyönyörű gólt lőtt szabadrúgásból, a közönség soraiban pedig ott volt többek között Muhammad Ali és Bobby Moore is. A második félidőben esni kezdett az eső, erről az egyik brazil lap másnap úgy írt, hogy „még az ég is zokogott” a hazájában nemes egyszerűséggel csak Királyként emlegetett zseni búcsújakor.

Pelé 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett, amivel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. Mérkőzésenkénti gólátlaga már-már hihetetlen 0,93 volt, 1958-ban Sao Paulo állam bajnokságában egy szezon alatt 139 gólt lőtt.

111 (szigorúbb elvek szerint 92) válogatottsága alkalmával 97 (77) alkalommal talált a hálóba. Pályafutásának ezredik, gólját 1969. november 19-én büntetőből szerezte. A mérkőzés ekkor félbeszakadt, az ünneplő tömeg a vállán vitte le a pályáról, a brazil posta pedig bélyeggel emlékezett meg a jeles mérföldkőről.

A játék minden elemében kiemelkedőt nyújtott

Elképesztő sokoldalúsága tette minden idők egyik legkitűnőbb futballistájává: mindkét lábával egyformán jól lőtt, páratlan cselezőkészségének és improvizációs képességének köszönhetően az ellenfél védői sosem tudhatták, mire számíthatnak tőle. A maga 173 centiméterével ugyan nem számított magasnak, de atletikusságával és remek helyezkedésével, ütemérzékével ellensúlyozta a termetéből adódó hátrányát és a fejpárbajoknál is komoly gondot okozott az őt semlegesíteni próbáló bekkeknek. 

Pelé pályafutása 1000. gólját büntetőből lőtte 1969 novemberében
Pelé pályafutása 1000. gólját büntetőből lőtte 1969 novemberében
Fotó: AFP/Domicio Pinheiro

Tökéletesen látott a pályán, hajszálpontos passzai és magas játékintelligenciája révén nemcsak a gólszerzésből, de a támadások szervezéséből is rendre kivette a részét. Sőt, még akkor sem jött zavarba, ha be kellett állnia a kapuba: egy 1964-es meccsen Pelé három lőtt gólnál járt, amikor kiállították csapata kapusát, akit aztán ő váltott, végül több szép védést bemutatva, kapott gól nélkül jött le zárta az összecsapást.

Miniszterség, szobrok, díjeső

Visszavonulása után a civil életben is megtalálta a helyét Üzletemberként jól boldogult, 1994 és 1998 között pedig Brazília sportminisztere volt. Határtalan népszerűségét jól mutatja, hogy Sao Paulóban már 1966-ban felavatták a szobrát, s amikor 1967-ben a polgárháború sújtotta Nigériában játszott bemutató mérkőzést, a szemben álló felek aznapra tűzszünetet hirdettek.

Ő az első sportoló, akit az UNESCO tiszteletbeli nagykövetévé nevezett ki, 1999-ben életművéért megkapta a Laureus Sportdíjat, vagyis a sport Oscar-díját, 2000-ben a nemzetközi szövetség, a FIFA Diego Maradonával együtt az évszázad játékosának választotta.

Pelé szobra Sao Paulóban
Pelé szobra Sao Paulóban
Fotó: AFP/Mauricio De Souza

Ugyanebben az évben ő lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által rendezett választáson az évszázad sportolója, pedig az első öt helyezett közül ő volt az egyetlen, aki soha nem vett részt olimpiai játékokon, a Time magazin beválasztotta a 20. század száz legbefolyásosabb személyisége közé.

2014-ben a FIFA tiszteletbeli Aranylabdával jutalmazta, 2016-ban Olimpiai Érdemérmet kapott. Ugyanebben az évben felkérték a riói olimpia lángjának ünnepélyes meggyújtására, de egészségi állapotára hivatkozva ezt nem vállalta el. Életnagyságú szobrát idén állították fel Rio de Janeiróban, a Brazil Labdarúgó Szövetség székháza előtt.

A filmvásznon is bizonyított

Nagy siker volt emlékirata is, több dokumentumfilmben és játékfilmben szerepelt, leghíresebb alakítását a Magyarországon forgatott Menekülés a győzelembe (1981) című filmben nyújtotta Sylvester Stallone és Michael Caine oldalán.

Pelé a Menekülés a győzelembe című filmben
Pelé a Menekülés a győzelembe című filmben
Fotó: AFP/Lorimar Film Entertainment

2016-ban amerikai játékfilm készült életéről, amelynek egyik producere volt és egy pillanatra ő is feltűnt benne. Több dalt is komponált, teljes egészében ő szerezte a róla szóló Pelé című 1977-es dokumentumfilm zenéjét.

Hírnevét szívesen állítja jótékonysági célok szolgálatába, alapítványai dollármilliókat gyűjtöttek szegény gyermekek javára. 2008 októbere óta hivatalosan is nyugdíjas. Kétszer nősült, házasságaiból és azon kívüli kapcsolataiból összesen hét gyermeke született.

Pelé az elmúlt években többször szorult kórházi kezelésre, és csípőproblémái miatt már nehezen jár.

Istennek mondott köszönetet és boldogan üzent a születésnapos

Csütörtökön egy videóban üzent rajongóinak: elmondta, hogy boldog és egészséges, emellett örömét fejezte ki, hogy tiszta szellemi állapotban jutott el életének ehhez a mérföldkövéhez.

Az utóbbi időszak nagy részében Pelé brazíliai otthonában keresett menedéket a járvány által egyik leginkább sújtott országban, születésnapja előtt azonban jókedvűen beszélt a felvételen:

Objektum doboz

„Most, hogy nyolcvanéves vagyok, meg kell köszönnöm Istennek az egészséget, amelyet adott nekem ahhoz, hogy megéljem ezt a pillanatot tisztán, bár nem mindig intelligensen” - mondta nevetve. Hozzátette, bárhová megy a világon, szeretettel fogadják és minden ajtó nyitva áll előtte.

„Remélem, amikor a mennybe kerülök, Isten is hasonlóképpen üdvözöl majd engem, mint ahogy mindenki más üdvözöl engem ezen a napon, köszönhetően szeretett futballunknak” - hangsúlyozta.

Kiemelte, életében sok mindent elért, sok gólt szerzett, édesapa lehetett és nevelhette az utódokat, egyetlen dolgot azonban hiányol, életének zenei mementóját, vagyis egy róla szóló musicalt.

Kapcsolódó írásaink