Sport

A magyar válogatott hősiesen küzdve, értékes döntetlent játszott Moszkvában

A magyar válogatott gól nélküli döntetlent játszott szerdán a csoportot vezető oroszok vendégeként a labdarúgó Nemzetek Ligája másodosztályának megfelelő B divízió negyedik fordulójában.

A magyar válogatott hősiesen küzdve, értékes döntetlent játszott Moszkvában
A magyar válogatott rendkívül bátran kezdte az összecsapást
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

A hiányzó Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes kapott helyet kapusként a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatában az oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Marco Rossi szövetségi kapitány ismét a kezdőbe jelölte a csapatkapitány Szalai Ádámot, akinek csatártársa ezúttal Nikolics Nemanja lesz.

A MAGYAR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT KEZDŐCSAPATA: 

Dibusz - Botka, Orbán, Szalai A. - Nego, Sigér, Kalmár, Holender - Gazdag - Szalai Á., Nikolics

A magyar válogatott kezdte a mérkőzést. Kalmár indítása után Szalai Ádám tört be a tizenhatoson belülre, a középre lőtt labdáját azonban Igor Szmolnyikov blokkolta. 

A mérkőzés első percében máris egy helyzet. Kalmár indítása után Nikolics lépett ki ziccerben, a 12 méteres tekerését Anton Sunyin bravúrral kiütötte. De közben a játékvezető lest fújt. 

A magyar válogatott rendkívül bátran kezdte az összecsapást. A negyedik percnél Kalmár végzett el egy szabadrúgást az orosz térfélen, a felívelt labdáját Botka Endre csúsztatta meg, de nem találta el a kaput.

A mieink egyelőre többet birtokolják a labdát, de nem siettetik a játékot. 

A tizedik percnél egy orosz helyzet. Magomed Ozdojev lépett ki lesgyanús helyzetben, lövés helyett azonban inkább középre tette a labdát, de Willi Orbán becsúszva blokkolta azt. 

Az első 15 perc után kijelenthető, magyar válogatott bátran futballozik, pont ahogyan azt Marco Rossi kérte a találkozó előtt. 

A 24. percnél Artyom Dzjuba indult meg a magyar kapu felé, Botka Endre térfél közepén hátulról lerántotta. Itt a meccs első sárga lapja. 

A 26. percben egy beadás után röviden tisztáztak a hazai védők, a labda Willi Orbán elé került, aki 19 méterről lőtt, de nem találta el a kaput. 

Holender ment el a bal oldalon a 31. percnél, beemelte a labdát Gazdagnak, akit Magomed Ozdojev ellökött a tizenhatoson belül, de a játékvezető tizenegyes helyett a lest húzta be Gazdagnál. 

A 34. percnél Nego indult meg az orosz kapu felé, de Ozdojev becsúszva buktatta. Ez is sárga lap.

Negot Ozdojev becsúszva buktatta
Negot Ozdojev becsúszva buktatta
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

A 39. percben egy hosszú indítás után Artyom Dzjuba startolt rá a labdára, de Dibusz kivetődve hárított. 

A félidő hajrájára az oroszok átvették a játék irányítását, de Dibusznak még mindig nem kellett védenie. 

A 45. perben az első ziccer. Alekszej Ionov kapott egy átadást, kilépett ziccerben, de lövés helyett gólt akat rúgtani Artyom Dzjubával, azonban Dibusz leolvasta a szándékot, és egy szép vetődéssel pont annyira piszkált bele a labdába, hogy az orosz csatár ne tudjon gólt lőni. 

Vége az első félidőnek. 

Marco Rossi cserélt a szünetben. Holender helyére Fiola érkezett. Gazdag Dánielt pedig Nagy Ádám váltotta.

Az oroszok kezdték a második félidőt. 

A 48. percben egy előreívlés után Orbán rúgott lyukat, szerencsére Dibusz menteni tudott Dzjuba elől. 

Az 52. percben egy előreívelés után Sunyin jött ki keményen a kapujából, begyűjtötte a labdát, és közben Szalait is letarolta.

Két perccel később egy jobbról belőtt labdát Dzjuba vett át, majd 14 méterről kapura lőtt. A labda megpattant Botkán, Dibusz azonban elképesztő bravúrral kiütötte a bal felső sarokba tartó labdát. 

Az 56. percben kettőt cserélt az orosz kapitány. Daler Kuzjajev helyére Andrej Mosztovoj érkezett, Mirancsuk helyén pedig Zelim Bakaev folytatja.

Gazdag
Az oroszok kezdték a második félidőt
Fotó: AFP/Grigory Sysoev

Orosz kapufa az 57. percben. Zsirkov baloldali beadását Dibusz öklözte ki akrobatikus mozdulattal, a labda azonban Alekszej Jonov elé került, aki egy cselt követően 15 méterről lőtt, de a felső lécet találta el. 

Marco Rossi cserélt a 61. percben. Nikolics Nemanja helyére Varga Kevin érkezett, akinek ez a második mérkőzése a magyar válogatottban. 

A 63. percben Fjodor Kudrjasov rúgta fel a félpályánál Szalai Ádámot, sárga lap. 

Az első nagy magyar helyzet a 66. percnél! Varga Kevin baloldali beadására Nego érkezett a hosszú oldalon, kapásból lőtt, de a hatméteres lövését Zsirkov blokkolta. 

A 67. percben megint kettőt cseréltek az oroszok. Zsirkov helyére Vjacseszlav Karavajev érkezett, Jonovot pedig Jurij Gazinszkij váltotta. 

A 71. percben Fiola rúgta fel a jobbszélen felfutó Szmolnyikovot. Sárga lap. 

Cserélt a magyar válogatott a 77. percben. Kalmár Zsolt helyére Schäfer András érkezett.

Az oroszok cseréltek a 81. percben. Ozdojev helyére Alekszandr Szobolev érkezett. 

Az imént beállt Alekszandr Szobolev tört be a tizenhatoson belülre, megcsinált egy cselt, majd mielőtt lőhetett volna, Orbán becsúszva szerelte.

Cserélt a magyar válogatott is. A 83. percnél Szalai Ádám helyére a szerbek ellen győztes gólt lövő Könyves Norbert érkezett.

Már csak öt perc van hátra a mérkőzésből. Az oroszok fokozzák a nyomást, de a felívelt labdáikat könnyűszerrel hatástalanítja a magyar védelem. 

A 86. percnél Könyves forgolódott a tizenhatoson belül, majd 14 méterről lőtt, de sajnos blokkolták a kísérletét. Egy labdavesztés után Szalai Attila követett el taktikai faultot, hogy megakadályozzon egy kontratámadást. Sárga lap. 

Véget ért a rendes játékidő. A játékvezető három percet hosszabbít. 

A ráadásban az oroszok térfelén tartjuk a labdát. 

Itt a vége! A magyar válogatott hősiesen küzdve, értékes döntetlent játszott Moszkvában, és továbbra is a második helyen áll a Nemzetek Ligája csoportjában. 

A magyar válogatott legközelebb november 12-én az év legfontosabb mérkőzésén Izlandot fogadja Európa-bajnoki pótselejtezőn a Puskás Arénában, majd Szerbiát és Törökországot látja vendégül három, illetve hat nappal később a Nemzetek Ligája utolsó két fordulójában.

„Nagyon elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával, végig harcoltak, nagyon megszenvedtek az egy pontért” - jelentette ki a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány, aki kifejtette, támadásban azért nem sikerült olyan jól játszani, mert a széleken kevésbé volt hatékony a válogatott, mint az ezt megelőző mérkőzéseken.

„Ez volt az eddigi legnehezebb találkozónk, akár gólt is kaphattunk volna, így elégedett vagyok a döntetlennel. De azért vagyok büszke, mert a játékosok 95 percen át oroszlánként küzdöttek, ezen az sem változtatott volna, ha kikapnak” - tette hozzá.

DÖNTETLEN A CSOPORTBAN

A magyarokkal azonos csoportban szereplő török válogatott a második félidőben kétgólos hátrányból felállva mentett pontot a vendég szerb csapat ellen a labdarúgó Nemzetek Ligája negyedik fordulójában.

A pontosztozkodással nem változott a helyzet a négyesben: a magyarok a második helyen állnak egy ponttal lemaradva a két éve vb-negyeddöntős oroszoktól, illetve négy ponttal a törökök és öttel a szerbek előtt.

Törökország-Szerbia 2-2 (0-1)
gól: Calhanoglu (57.), Tufan (76.), illetve Milinkovic-Savic (22.), A. Mitrovic (49., 11-esből)

A csoport állása:

1. Oroszország   4  2 2 -  7-4 8 pont
2. Magyarország  4  2 1 1  4-3 7
3. Törökország   4  - 3 1  3-4 3
4. Szerbia       4  - 2 2  3-6 2

 

Kapcsolódó írásaink

Jön a legnagyobb őszi falat

ĀLabdarúgás. Nem vitás, az oroszok papíron jobbak, de az elmúlt héten egyik mérkőzésüket sem nyerték meg hazai pályán, mi pedig kettőt is, idegenben