Sport

Tíz év után újra bajnok Los Angeles Lakers

A négy győzelemig tartó párharcban a Los Angeles Lakers negyedszer nyert (106-93) a Miami Heat ellen az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) döntőjében, és ezzel a klub történetében 17. alkalommal szerezte meg a bajnoki címet. 

Tíz év után újra bajnok Los Angeles Lakers
A Los Angeles Lakers ünneplése
Fotó: APF/Fernando Medina

A párharc hatodik mérkőzésén a Lakers roppant összeszedett játékot nyújtott és már az első két negyedben eldöntötte a meccs és ezzel a finálé sorsát. A kaliforniaiak védekezésben rengeteg labdát szereztek, így sok könnyű kosarat tudtak dobni és 24 perc után már 28 ponttal vezettek, ami a nagydöntők történetének második legnagyobb félidei különbsége. A Los Angeles-iek védekezéséről mindent elmond, hogy a Miami sztárja, Jimmy Butler mindössze 15 pontig jutott úgy, hogy csupán tíz mezőnykísérlete volt a találkozón. A floridai gárdán az sem segített, hogy visszatérhetett a párharc első mérkőzésén megsérült Goran Dragic, aki 19 percet játszott és 5 pontot szerzett.

A Lakers legjobbja - 28 ponttal, 14 lepattanóval és 10 gólpasszal - ezúttal is LeBron James volt. A 35 éves sztár a finálé hat meccsén 29,8 pontot ért el átlagban és meghatározó teljesítményével kiérdemelte a döntő legértékesebb játékosa (MVP) címet. James a liga történetének első kosarasa, aki három különböző együttesben (Miami, Cleveland Cavaliers, Lakers) játszva a fináléban MVP tudott lenni, összességében pedig negyedik bajnoki címét és negyedik döntős MVP elismerését érdemelte ki. Nála többször csak Michael Jordan volt a döntő első számú játékosa, aki hat alkalommal lett a legjobb.

Jimmy Butler, Miami Heat legjobbja sajnálja, hogy nem tudta csapatát győzelemre vezetni: „Ez az, amit a csapat és a klub is elvár tőlem. Amikor idejöttem, azt mondtam, bajnoki címet fogok nyerni. Ezt nem tartottam be, szóval jövőre meg kell csinálnom” - mondta Butler.

Kapcsolódó írásaink