Sport

Újra lehet öt focistát cserélni

A szabályt a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, továbbá a válogatott versenysorozatoknál a Nemzetek Ligájában és az Európa-bajnoki pótselejtezőkön is alkalmazzák

A labdarúgó-szezon hátralévő részére ismét öt cserelehetősége lesz az edzőknek az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében. Az egyes nemzeti bajnokságok saját jogkörben eltekinthetnek ettől.
 

Újra lehet öt focistát cserélni
Az idény hátralévő részében ismét ötöt cserélhetnek az edzők az európai focimeccseken
Fotó: AFP/DPA/firo Sportphoto/Jürgen

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szabályt a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, továbbá a válogatott versenysorozatoknál a Nemzetek Ligájában és az Európa-bajnoki pótselejtezőkön is alkalmazzák.

Hónapokkal ezelőtt a futball szabályalkotó testülete (IFAB) a koronavírus-járvány miatt döntötte el, hogy ezzel is segíti a játékosok terhelésének csökkenését. Az UEFA a Bajnokok Ligája és az Európa-liga nyári befejezésekor élt ezzel az opcióval, ugyanakkor a két sorozat 2020/21-es idényének mostani selejtezőjében visszatért a három cserelehetőségre. Az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) azonban nyomatékosan kérte, hogy az új idényben is biztosítsa ezt a rendkívüli lehetőséget a trénerek és játékosok számára.

Ezek után hosszabbította meg az IFAB jövő augusztusig a három helyett öt cserét engedélyező szabályt, de az egyes nemzeti bajnokságoknak saját jogkört adott annak alkalmazására. A spanyol, a német és a francia liga is az öt csere megtartása mellett döntött, az angol Premier League azonban visszatért a három változtatási lehetőséghez, ahogy a magyar élvonal is. Aleksander Ceferin a médiának arról is beszélt, hogy a Nemzetek Ligája négyes döntőjére valószínűleg jövő októberben kerül sor, a rendezés iránt Olaszország, Hollandia és Lengyelország érdeklődik.

Kapcsolódó írásaink