Sport

Marcelo Bielsa: Az őrült zseni, aki visszarakta Leedset a futballtérképre

Marcelo Bielsa kétségtelenül napjaink labdarúgásának egyik legszínesebb, legkarakteresebb egyénisége. A legendásan munkamániás, a sajtó által csak őrültnek „becézett” edző az előző idényben megnyerte a Leeds Uniteddel az angol másodosztály küzdelmeit, és ezzel tizenhat év után visszavezette a csapatot az élvonalba. A Premier League ma elrajtolt 2020/21-es idényében ismét egy topbajnokságban bizonyíthatja, nem ok nélkül néznek fel rá olyan kiváló kollégái is, mint Pep Guardiola, Mauricio Pochettino vagy Diego Simeone.

Marcelo Bielsa: Az őrült zseni, aki visszarakta Leedset a futballtérképre
A Leedsnél úgy tűnik, végre révbe érhet Marcelo Bielsa
Fotó: AFP/NurPhoto/MI News

Ha Rosarióban született hírességet keresünk, az emberek többségének - a futballrajongóknak főleg - Lionel Messi ugrik be, pedig a közel 1,3 millió lakosú argentin nagyvárosban látta meg a napvilágot a mai futball egy másik ikonikus figurája, Marcelo Bielsa is. 

Az 1955-ös születésű Bielsa jómódú, felső-középosztálybeli családban nőtt fel, két testvére is magas rangú politikus lett. A bátyja, Rafael külügyminiszter volt Néstor Kirchner kormányában, jelenleg pedig Argentína chilei nagykövete. Nővére, Maria Eugenia 2003 és 2007 között Santa Fe kormányzóhelyettese volt, jelenleg területfejlesztési miniszter az Alberto Fernández miniszterelnök vezette kabinetben.

Marcelo Bielsát azonban nem érdekelte a politika, ő kezdettől fogva csak futballozni akart. A Newells Old Boysnál sikerült bekerülnie a felnőttcsapatba, 1975 és 1977 között 25 meccsen lépett pályára hátvédként, megfordult az Instituto és az Argentino de Rosario együttesénél is, de 1980-ban visszavonult a játéktól, hogy az edzősködésre koncentrálhasson, miután rájött, hogy ebben a szerepkörben sokkal komolyabb jövője lehet, mint focistaként.

Tíz évet húzott le a Newellsnél utánpótlásedzőként, és már akkoriban is jellemző volt rá, hogy rengeteg munkát ölt a csapata felkészítésébe, sőt, a játékosok kiválasztásába is. A segédedzőjével, Jorge Griffával 70 régióra osztották fel Argentínát, és ha találtak egy futballistát, aki felkeltette az érdeklődésüket, beültek Bielsa Fiatjába, és eldöcögtek megnézni a tehetségesnek tűnő labdarúgót - idézte fel a BBC-nek nyilatkozva Marcela Mora y Araujo argentin szakíró.

Adott esetben azzal sem nagyon törődtek, éppen mennyi az idő, a későbbi válogatott játékos, a legutóbb a Tottenhamnél edzősködő Mauricio Pochettino családjához például éjjel 2-kor csöngettek be. Bielsa elmondta Pochettino édesanyjának, hogy szeretné leigazolni a csapatához az akkor 12 éves srácot. Pochettino anyuka beinvitálta a házba a trénert, de rögvest közölte, hogy a fiú - nem meglepő módon - épp alszik, mire Bielsa így válaszolt: "Nyugodjon meg asszonyom, nem kell beszélnem a sráccal, elég, ha megnézhetem a lábát."

Pochettino mindenesetre fontos láncszeme volt annak a csapatnak, amelyik Bielsa vezetésével 1991-ben megnyerte az argentin bajnokságot, 1992-ben pedig bejutott a Libertadores Kupa döntőjébe, ahol azonban alulmaradtak a Sao Paulo ellen tizenegyespárbajban.

Edzésvezetés a fáról és egyéb őrültségek

Az edzésmódszerei is merőben szokatlanok voltak Bielsának már pályafutása első korszakában is. Ezt jól illusztrálja az a vicces történet, amelyet Ricardo Lunari, a mesélt el abból az időszakból, amikor a Newellsnél szerepelt a mester keze alatt: „Lementünk edzésre, de Bielsát sehol nem láttuk. Hiába hallottuk az utasításait, meg ahogy kiabál, őt magát nem találtuk. Aztán egyikünk egyszer csak észrevette, hogy egy fáról figyeli a tréninget. Állítólag azért csinálta, mert onnan mindent jobban látott.”

Bielsa mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a csapata erőnléte kiemelkedő legyen, ennek érdekében kimerítő és brutálisan kemény edzéseket vezényel: „Egy-egy gyakorlat után mikor megálltunk a pálya közepén pihenni, alig kaptunk levegőt” - emlékezett vissza a később 146 mexikói válogatottságig jutó Pavel Pardo, aki 1993 és 1995 között, az Atlas Guadalajara együttesében volt Bielsa játékosa. Pardo hozzátette, a tréningek változatosságára nem lehetett panaszuk: A szakembernek volt egy könyve tele edzésgyakorlatokkal, és ezek közül úgy válogatott, hogy kétszer soha nem végezték ugyanazt a gyakorlatot.

Bielsa edzést vezet az argentin válogatott tagjainak a 2002-es világbajnokságon
Bielsa edzést vezet az argentin válogatott tagjainak a 2002-es világbajnokságon
Fotó: AFP/Daniel Garcia

A felkészülés ugyanakkor Bielsánál nem ért véget a pályán, gyakran adott videókazettákat tanítványainak az aktuális rivális meccseivel, hogy otthon tanulmányozzák, milyen taktikai megoldásokat, szögletvariációkat alkalmaz adott csapat. A Newell's védőjének, Dario Francónak az esküvőjén Bielsa képes volt az egész csapatot beterelni egy terembe a szállodában, majd levetítette nekik a következő ellenfelük legutóbbi meccsét.

A mester egészen extrém munkamániája kapcsán a védő Fernando Gamboa, akinek szintén a Newellsnél volt a főnöke az argentin szakvezető, úgy fogalmazott: "Tudja mi a probléma, Professzor úr? Ön a nap 24 órájában a csak a focinak él, nekünk viszont van életünk a játékon kívül is".

Bielsa a mexikói kitérőjét követően nyert még egy argentin bajnokságot, ezúttal a Vélez Sarsfielddel, aztán 1998 őszén kinevezték az Espanyol élére, ettől a lehetőségtől azonban visszalépett, miután felkérték, hogy legyen az argentin válogatott szövetségi kapitánya.

Olimpiai arany az argentin válogatottal

Az Albicelestét hat éven keresztül irányította, de a sikerek egészen az utolsó évéig, 2004-ig elkerülték. Abban az évben viszont ezüstérmet szerzett a csapattal a Copa Américán, majd győzelemre vezette az athéni olimpián a többek közt Carlos Tévezt, Javier Saviolát és Javier Mascheranót is soraiban tudó gárdát. Ezzel Argentína 52 év után nyert ismét aranyérmet az ötkarikás játékokon és Uruguay 1928-as sikere után ők lettek a második latin-amerikai ország, amelyik megnyerte az olimpia futballtornáját.

Bielsa (középen) Tévezzel és Rosalessel ünnepli az olimpiai aranyérem megszerzését
Bielsa (középen) Tévezzel és Rosalessel ünnepli az olimpiai aranyérem megszerzését
Fotó: AFP/Antonio Scorza

Bielsa három év szünet után tért vissza az edzősködéshez, és ismét egy válogatottat vett át, mégpedig a chileit. Lendületes, látványos focit játszó csapatot épített, és olyan, azóta nemzetközileg is elismert játékosok fejlődéséhez járult hozzá, mint Alexis Sánchez, Arturo Vidal, vagy Gary Medel. A szurkolók nagyon megszerették az argentin trénert, aki máig nagy népszerűségnek örvend az országban. A 2010-es világbajnokságra is kivezette az együttest, ahol Hondurast és Svájcot egyaránt 1-0-ra verték, a későbbi győztes spanyoloktól pedig 2-1-re kaptak ki, ezzel bejutottak a legjobb 16 közé, ott azonban Brazília egy sima 3-0-val küldte haza őket.

Két kupadöntő a Bilbaóval

Hősünk 2011-ben újra klubcsapatnál vállalt munkát, az Athletic Bilbao hívására Baszkföldre tette át a székhelyét. A csak baszk futballistákat foglalkoztató alakulattal szép sikereket ért el, a 2011-12-es szezonban a spanyol Király Kupában és az Európa-ligában is a döntőig menetelt velük, azonban mindkét finálé vereséggel zárult számukra. Előbbi sorozatban a Barcelona, utóbbiban az Atlético Madrid győzte le őket 3-0-ra.

A figyelemre méltó eredmények mellett itt is sokat segített játékosai fejlődésében. A korábbi spanyol válogatott csatár, Aritz Aduriz egyenesen azt mondja, Bielsa keze alatt fejlődött a legtöbbet: „Rengeteget követel, ezzel pedig a lehető legjobb teljesítményre sarkallja az embert. Az edzéseken is minden pillanatban koncentrálni kell, minden érintésnek, minden lövésnek jelentősége van. Azzal, hogy minden apró részletet kielemez a meccseken és utána ennek megfelelően ad instrukciókat, rengeteget segít a fejlődésben – dicsérte a dél-amerikai szakvezetőt Aduriz.

Bielsa szezonjában már jóval kevésbé szerepelt eredményesen az együttes, miután több kulcsjátékos – például Javi Martínez vagy Fernando Llorrente - is távozott, az Oroszlánok csak 12. helyen zártak a bajnokságban, így az idény végén a tréner lejáró szerződését nem hosszabbította meg a vezetőség.

A Bilbao mestereként sem fogta vissza magát a meccsek alatt
A Bilbao mestereként sem fogta vissza magát a meccsek alatt
Fotó: AFP/Patrik Stollarz

Majdnem siker Marseille-ben

A következő állomáshelye Marseille volt, ahol szintén a saját stílusára formálta a csapatot, a lendületes, labdabirtoklásra épülő támadófoci egy jó darabig szépen hozta az eredményeket is. A téli szünetben még vezették a bajnokságot, tavaszra azonban összeomlottak és végül be kellett érniük a negyedik hellyel. A következő szezon nyitómeccsét elbukta az Olympique a Caen ellen, a vereséget követően Bielsa bejelentette lemondását, állítása szerint összekülönbözött a vezetőséggel, mert bizonyos pontokon megváltoztatták a szerződését.

Két csúnya fiaskó: Lazio, Lille

Legközelebb 2016 nyarán vállalt edzői feladatot, az olasz Lazióhoz írt alá, de mindössze két nap után távozott, döntését azzal indokolta, hogy a klub vezetői nem voltak hajlandóak az általa kért játékosokkal megerősíteni a keretet.

Egy év múlva a francia Lille kispadjára ült le, de ez a kalandja is meglehetősen rövidre sikeredett. Komoly nagytakarításba kezdett a csapatnál, olyan rutinos futballistáknak között útilaput a talpára, mint Rio Mavuba, Eder vagyVincent Enyeama. Nélkülük nem ment a gárdának, a helyükre hozott fiatalabb játékosok nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, a Lille mindössze öt meccset nyert meg Bielsa irányítása alatt a lehetséges 19-ből, végül 2017 decemberében felbontották a szerződését.

A Leeds United-küldetés

2018 júniusában nevezték ki a Leeds United menedzserévé, kettő plusz egy évre írt alá, ráadásul ő lett a klub történetének legjobban fizetett vezetőedzője, sajtóhírek szerint évi kétmillió font a bére.

Nem kevesebbet vártak tőle, minthogy a tizenhat esztendeje az alsóbb ligákban sínylődő yorkshire-i együttest – amely az évek során a második liga mellett a harmadosztályt is megjárta – visszavezesse oda, ahová a hagyományai és a szurkolók elvárásai alapján való: a Premier League-be.

Ahhoz, hogy a szigetországban dolgozhasson, Bielsának munkavállalási engedélyt kellett kapnia, ebben egyrészt az akkor már évek óta a Tottenhamet irányító Mauricio Pochettino ajánlólevele segített neki, másrészt saját maga is lenyűgözte a bíráló bizottságot perfekcionizmusával: egy hatalmas dossziét készített, benne az angol másodosztály 2017/18-as szezonjában szereplő összes csapat által alkalmazott összes felállási formával és minden részletre kiterjedő taktikai elemzéssel.

Bielsa a Leedsnél is a tőle megszokott lelkesedéssel és alapossággal látott munkához, alvóhelyet is kialakíttatott magának az edzőközpontban, hogy ne kelljen annyit utaznia, és ennyivel is több időt tölthessen meccsek elemzésével.

Komoly pedagógiai érzékről is tanúbizonyságot tett: egy alkalommal három órán keresztül szemetet szedetett a játékosokkal, hogy érzékeltesse velük, mennyit kell dolgoznia egy átlag drukkernek egy meccsjegyért.

Az első roham a Premier League-ért

Az argentin mester módszerei hamar eredményt hoztak: a Leeds remekül, zsinórban hat győzelemmel kezdte a Championship 2018/19-es idényét, és bár a sérülések hatására idővel gyengébb eredmények is becsúsztak, folyamatosan ott voltak az élmezőnyben és az Aston Villa 2018. december 23-i 3-2-es legyőzésével elmondhatták, hogy a szezon felénél ők vezetik a bajnokságot.

Kémbotrány

2019 januárjában, a Derby County elleni rangadó előtt – amit egyébként a Leeds 2-0-ra megnyert – robbant ki az úgynevezett „Spygate-botrány”. A sajtóban megjelent, hogy Bielsa egy kémet küldött a Derby edzésére, amit aztán maga a tréner is elismert. Az ellenfél menedzsere, Frank Lampard kritikával illette a húzás miatt kollégáját, míg Mauricio Pocchettino és Pep Guardiola megvédték Bielsát. A Leeds szakvezetője január 16-ára sajtótájékoztatót hívott össze, ahol hosszas és részletekbe menő elemzést mutatott be az újságíróknak a Derby csapatáról Powerpoint-diákkal, videókkal, statisztikákkal.

Februárban az Angol Futball Liga 200 000 fontra büntette a Leeds Unitedet a kémügy miatt, a klubra kirótt bírságot a vezetőedző saját zsebből fizette ki.

Bielsa a Leeds Unitedet is a saját képére formálta
Bielsa a Leeds Unitedet is a saját képére formálta
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Fair play-díj és az elbukott feljutás

A folyamatosan sérülések által sújtott leedsi csapat tavasszal már többet botladozott, így a korábban biztosnak tűnő feljutás is veszélybe került. Április 28-án, utolsó előtti bajnokijukon hazai pályán fogadták az Aston Villát, és egy esetleges győzelemmel még lett volna sanszuk megszerezni az automatikus feljutást érő második helyet. A Villa játékosa, Jonathan Kodjia a 72. percben sérülés miatt a földre került, a Leeds azonban továbbvitte az akciót, és Mateusz Klich megszerezte a vezetést a csapatnak.

Az eset nyomán kisebb csetepaté alakult ki a játékosok között, aztán a játékvezetőnek sikerült rendet tennie és folytatódhatott a meccs. A középkezdés előtt Bielsa odaszólt tanítványainak, hogy engedjék gólt lőni az ellenfelet. A hazai futballisták engedelmeskedtek, így Albert Adomah a középkezdés után zavartalanul egyenlíthetett. A vége 1-1 lett, ezzel a Leeds számára elúszott a feljutás, később azonban mind az edző, mind a csapat Fair Play-díjat kapott a FIFA-tól a sportszerű cselekedetért.

Végül a Leeds United harmadik helyen fejezte be a szezont, így játszhatott a harmadik feljutó helyért, azonban a kétmeccses elődöntőben 4-3-as összesítéssel alulmaradt a Derbyval szemben.

A sajtóban több helyen Bielsát hibáztatták, mondván, az argentin tréner szokás szerint túlhajtotta a játékosokat, akik nem bírták az általa diktált tempót, és ahogy azt Bielsa korábbi csapatainál többször láthattuk, kiváló ősz után a szezon második felében erősen visszaesett a teljesítményük.

Az edző szerint viszont inkább az okozta a vesztüket, hogy az egész idény során rengeteg helyzetet puskáztak el, nem voltak kellőképpen hatékonyak a kapu előtt.

A második nekifutás és a nagy diadal

A feljutás elmaradása ellenére a klubvezetés továbbra is bízott Bielsában, és 2019 nyarán megegyeztek, hogy ő marad a szakvezető, a cél pedig változatlanul a Premier League.

Ennek érdekében komoly erősítések is érkeztek, közülük Helder Costa, Ben White és Jack Harrison vált alapemberré.

Bielsa megszilárdította a védjegyének számító labdabirtoklásra építő, támadó szellemű futballt a csapatnál, még olajozottabban működött a gépezet, a 2019/20-as idényt is remekül kezdték: első 7 bajnokijukból ötöt megnyertek, de a folytatásban is ott maradtak a legszűkebb élmezőnyben, olyannyira, hogy december 29-én, a Birmingham elleni emlékezetes, 5-4-es győzelemmel biztossá vált, hogy az újévet a tabella élén kezdik. Bár január 1-jén döntetlent játszottak a West Bromwich Albionnal, jobb gólkülönbségük még ekkor is az első helyen tartotta őket.

Ezúttal azonban nem jött a Bielsa-csapatoktól megszokott tavaszi összeomlás, még a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt, március 6-7-én lejátszott 37. fordulót követően is ők voltak az elsők. Aztán a szünet után ugyan kikaptak a Cardifftól 2-0-ra és ezzel visszaestek egy pozíciót, de a 39. fordulóban visszavették az első helyet a West Bromtól, és onnantól már ki se engedték azt a kezükből.

Végül 46 meccsen szerzett 93 ponttal nyerték meg a bajnokságot, tíz pontot verve a második West Bromwichra. A Leeds kapta legkevesebb gólt (35-öt), és ők lőtték a második legtöbbet holtversenyben (77-et).

Július 17-én, a West Brom Huddersfield elleni vereségével a bajnokság vége előtt két fordulóval vált hivatalosan is biztossá, hogy a Leeds tizenhat év után visszatér az angol foci élvonalába. A siker hírére óriási népünnepély kezdődött az utcákon, másnap pedig a város központjában található egyik utcát Marcelo Bielsa Way-re keresztelték át.

Ünneplő szurkolók a Leeds United stadionjánál. Éljen Bielsa! - hirdeti a csapat edzőjét, az argentin Marcelo Bielsát dicsérő zászló
Ünneplő szurkolók a Leeds United stadionjánál. Éljen Bielsa! - hirdeti a csapat edzőjét dicsérő zászló
Fotó: AFP/Paul Ellis

Totális futball Bielsa-módra

Bielsa futballfilozófiájának lényeg a totális foci örököseként a sok mozgáson alapuló támadójáték, védekezésben pedig a letámadás, ezért is kulcsfontosságú, hogy minden játékosa kiváló erőállapotban legyen.

Bielsa védekezésben 4-1-4-1-es formációt alkalmaz, azaz a négy védő előtt egy szűrő középpályás játszik, a szintén négyfős középpályás sor előtt pedig egy csatár támadja az ellenfél játékosait. Labdavesztés után azonnal, agresszíven visszatámadnak, és arra törekszenek, hogy minél hamarabb újra megszerezzék a játékszert, amivel aztán ha lehetőség adódik, gyors kontrát indítanak.

Támadásban a 4-1-4-1-es felállás 3-3-1-3-má alakul, ahol a két szélső védő – általában Ayling és Dallas – gyakran segíti a támadásokat, elöl pedig Costa és Harrison támogatja a középcsatárt, Bamfordot. Bár az előző idényben a támadásaik döntő részét a széleken vezették – mindössze az akcióik 20 százaléka futott a pálya középső harmadában – mégis Bielsa taktikájának két kulcsfigurája a két középső középpályás, Kalvin Phillips és Pablo Hernández.

Kalvin Phillips (a labdával) Bielsa Leedsének egyik kulcsfigurája
Kalvin Phillips (a labdával) Bielsa Leedsének egyik kulcsfigurája
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Phillips alapvetően a védők előtt játszik szűrőként, de remekül lát a pályán és pontos hosszú indításaival mélységből is hatékonyan tudja segíteni az akciókat, ugyanakkor ha kell, gyakran ő hozza fel a labdát hátulról, szükség esetén pedig vissza tud lépni a védelem közepére is.

A 24 éves, saját nevelésű játékos rengeteget fejlődött Bielsa regnálása alatt, a szurkolók a Yorkshire-i Pirlo néven emlegetik, hasznos és sokoldalú játékára pedig már az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate is felfigyelt, sőt lehetőséget is adott neki a szeptember 8-i, Dánia elleni Nemzetek Ligája-meccsen, így Phillips már egyszeres válogatottnak mondhatja magát.

A Leeds középpályájának másik fontos láncszeme az irányító, Pablo Hernández. A 35 éves spanyol középpályás kiválóan mozog be az üres területekbe a támadóharmadban, jó érzékkel hozza helyzetbe társait, és kapura is veszélyes. Az előző szezonban 9 gólt szerzett és 9 gólpasszt osztott ki.

A házi gólkirály Hernándezt megelőzve a 16 találatig jutó Patrick Bamford volt, rajtuk kívül a 6-6 gólos Harrison és Klich van még ott a csapat legjobb góllövői között. Ami komoly gondot okozhat a Leedsnek, az az egészen pocsék helyzetkihasználásuk.

A helyzetkihasználással komoly gondok vannak

Ahogy a Nemzeti Sport elemzéséből kiderül, az angol ligacsapatok, vagyis a legmagasabb négy osztályban szereplő 94 együttes közül a Leeds kísérletezett a legtöbbet a gólszerzéssel az elmúlt két szezonban. 1546 próbálkozásukkal 118-szor több kísérletük volt, mint az ebből a szempontból második helyen álló Manchester Citynek.

A City viszont ennek ellenére 47 góllal többet ért el, mindezt ráadásul a Premier League mezőnyében. A Leeds a két idény alatt szerzett 150 találatával csupán az ötödik helyen áll a ligacsapatok közül. S ami egészen megdöbbentő: a hatékonyságát tekintve csak a 75.

A támadósorra tehát mindenképpen ráfért az erősítés, ennek jegyében szerződtették klubrekordot jelentő 30 millió fontért Rodrigót a Valenciától, aki nemcsak csatárposzton, de árnyékékként és támadó középpályásként is képes lehet segíteni a csapatnak.

Több mint másfél évtizednyi kínlódás után tehát újra a Premier League-ben szerepelhet a Leeds United, az új szezont pedig éppen a címvédő Liverpool ellen kezdik szombaton este fél 7-től az Anfielden.

Kapcsolódó írásaink