Sport

Hivatalos: Messi marad a Barcelonában

Véget ért a nyári átigazolási időszak legnagyobb érdeklődésre számot tartó ügye: Lionel Messi meghozta döntését, és bár korábban úgy tűnt, távozik az FC Barcelona labdarúgócsapatától, a 2020/21-es szezon végéig biztosan marad a klubnál.

Hivatalos: Messi marad a Barcelonában
Lionel Messi végül mégis marad a Barcában
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Ahogy arról mi is több alkalommal írtunk, Messi augusztus végén robbantotta az idei nyár legnagyobb átigazolási bombáját, amikor hivatalos faxüzenetben kérte a Barcelona vezetését, hogy engedjék távozni, mégpedig lehetőleg ingyen. Erről természetesen hallani sem akart a klub vezetése, akik új szerződéssel marasztalták volna az argentin csillagot, ha pedig mégis elengedték volna, arra csak a szerződésében szereplő 700 millió euró ellenében lettek volna hajlandóak.

Ezt az összeget csak nagyon kevés egyesület lenne képes kifizetni, ettől függetlenül sokáig úgy tűnt, vagy a Paris Saint-Germain, vagy a Manchester City valamilyen formában kicsengetheti a csillagászati vételárat, ezzel mentőövet dobva az elvágyódó klasszisnak, ám végül Messi hosszas huzavona után mégis a maradás mellett döntött.

Messi a Goal.com-nak adott exkluzív interjúban elmondta, Josep María Bartomeu elnök közölte vele, csak akkor távozhat, ha kifizetik a 700 millió eurót érte, ezért határozott úgy, hogy nem hagyja el a gránátvörös-kékeket.

Hozzátette, a másik lehetőség az lett volna, ha peres úton bírja rá a Barcát, hogy elengedjék, ezt viszont elmondása szerint nem volt képes:

„Soha nem mennék perre a Barca ellen, mert ez életem klubja, a klub amit szeretek, amelytől mindent megkaptam, amióta ide megérkeztem” - fogalmazott a hatszoros aranylabdás zseni. „A Barca mindent megadott nekem és én is mindent megtettem a klubért, soha meg sem fordult a fejemben, hogy bíróság elé vigyem az ügyet” - szögezte le.

Arról is beszélt, hogy már régóta foglalkoztatta a távozás gondolata, nem a Bayern elleni 8-2-re elveszített Bajnokok Ligája-mérkőzés hatására szánta el magát a váltásra. „Már korábban is többször mondtam az elnöknek, hogy el akarok menni, mert úgy éreztem, át kell adnom a helyet a fiataloknak, az én időm lejárt a csapatnál, és új kihívásokra van szükségem.”

A játékos hozzátette, hogy hiába jelezte a szándékát Bartomeu felé, az elnök érdemben nem reagált a kérésre, ezért is kérte végül hivatalos úton, hogy engedjék el. „Közöltem az elnökkel, hogy váltani akarok, és bár mindig azt mondta, hogy a szezon végén eldönthetem, hogy megyek, vagy maradok, végül nem tartotta a szavát” - mondta a futballista, aki leszögezte, nagyon sajnálta, hogy így alakult a helyzet, mert mindig is a Barcelonában akarta befejezni a pályafutását, de az utóbbi időben már nem érezte jól magát a csapatnál:

„Mindenképpen szerettem volna boldogban tölteni a karrierem utolsó éveit, és azért akartam távozni, mert az utóbbi időben már nem éreztem magam boldognak a Barcánál. Mindig a klubot tettem az első helyre. Évről évre voltak olyan ajánlataim, amiket ha elfogadok, több pénzt kereshettem volna mint itt, de mindig mondtam, hogy ez az otthonom, valóban ezt is éreztem, és most is így érzek” - húzta alá Messi.

Emellett felidézte, hogy a szerettei számára is nehéz volt az elmúlt időszak. „Amikor elmondtam a családomnak, hogy szeretnék eligazolni, mindenki elkezdett sírni, a gyerekeim nem akartak elmenni Barcelonából vagy iskolát váltani” - emlékezett vissza.

Objektum doboz

Messi arról is őszintén mesélt, hogy nagyon rosszul estek neki azok a vélemények, amelyek megkérdőjelezték a Barca iránti hűségét és szeretetét. „Borzasztóan fájt, amiket írtak rólam, főleg a sok hazugság, ami megjelent a sajtóban. Vagy az, hogy komolyan azt gondolták, képes lennék beperelni a Barcelonát, hogy aztán a magam számára húzzak hasznot a dologból. Sosem tennék ilyet. Megismétlem, hogy el akartam menni, és erre minden jogom megvolt, hiszen a szerződésemben ez állt, hogy távozhatok” - tette hozzá.

Ezután is küzdeni fog a Barcáért

Az argentin támadó aláhúzta, a Barca szurkolóinak nem kell attól tartania, hogy az előttünk álló idényben nem fog száz százalékot beleadni a meccseken: „Maradok a Barcelonában és a játékhoz való hozzáállásom semmit sem változik, függetlenül attól, hogy váltani akartam. Mindig győzni akarok és a tőlem telhető legjobb teljesítményt fogom nyújtani” - nyugtatta meg a drukkereket és azt is elmondta, még egy alkalommal szeretné megnyerni a csapattal a Bajnokok Ligáját.

Kifejtette, hogy korábban úgy érezte, nem kapják meg a vezetőség részéről a megfelelő támogatást, hogy valóban versenybe szállhassanak a trófeáért, de most az új vezetőedző, Ronald Koeman érkezésével talán változhatnak a dolgok: „Új edzőnk van, aki egy másfajta felfogást hoz magával, meglátjuk, hogy reagál a csapat az ő elképzeléseire, és hogy tényleg versenyképesek lehetünk-e a legmagasabb szinten. Akárhogy is lesz, azt megígérhetem, hogy maradok, és mindent beleadok a Barcelonáért” - fogadkozott Messi. 

Lionel Messi 2001-ben került a Barcelona akadémiájára, 2004-ben mutatkozott be a felnőtt csapatban, azóta 763 hivatalos mérkőzésen 645 gólt szerzett, ezzel a klub történetének legeredményesebb játékosa. Az évek során számos trófeához segítette a csapatot, többek között tíz spanyol bajnoki címet nyert a gárdával és négyszer a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért.

Kapcsolódó írásaink