Sport

Tiltakozáshullám

Soha nem tapasztalt tiltakozáshullám robbant ki az Egyesült Államokban zajló profi világversenyek résztvevői körében a Kenosha város rendőrei által a múlt vasárnap hét lövéssel leterített afroamerikai Jacob Blake miatt. Egy napra felfüggesztették a New York-i tenisztornát, az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban hatból öt meccset halasztottak, a kosárlabda-bajnokság rájátszásából a teljes szerdai játéknapot törölték, de tiltakoztak a rasszizmus ellen a baseball-liga csapatai is.

Tiltakozáshullám
Üres az NBA buborékja, a Milwaukee kosarasai és stábtagjai az alagsorban maradtak, hogy ezzel tiltakozzanak
Fotó: AFP/Ashley Landis

Szinte egyszerre érte el a protestálás igen erős hulláma az Egyesült Államokban épp futó profitornákat, bajnoki küzdelmeket. Kosárlabdázók, amerikai focisták, baseballosok, teniszezők gondolták úgy, hogy a tüntetések, zavargások idején nem tudnak a sportra koncentrálni. Ehhez csatlakoztak komplett csapatok, sőt maguk a tornák versenyszervezői is. Ne legyen kétségünk, a közösségi médiában közzétett megnyilvánulásokkal felerősített tiltakozóhullám és az amerikai sportversenyek folytatásának azonnali megakasztása sokkal több, mint egyedi véleménynyilvánítások sokasága. Ez itt már kőkemény belpolitika. És választási küzdelem. Nem véletlen, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi demokrata elnöke – mellesleg kosárlabdaőrült – sem mulasztotta el megdicsérni a Milwaukee Bucks csapatát, amiért a rasszizmus elleni tiltakozásukat azzal fejezték ki, hogy nem álltak pályára az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának szerdai meccsén. Videón közölt, „dicséretes, hogy kiálltak a játékosok és az olyan edzők, mint Doc Rivers, de az NBA és a WNBA is mindazért, amiben hisznek” kezdetű, a Twitteren megosztott véleményét már több mint négymillióan látták.

Objektum doboz

A BBC, a Reuters, az ESPN, a nagy hírügynökségek részletesen közlik, kik és milyen megnyilvánulásokkal magyarázták sporttevékenységük felfüggesztését. Oszaka Naomi például néhány órával azt követően, hogy bejutott a New Yorkba áthelyezett cincinnati tenisztorna elődöntőjébe, ezzel a tweettel közölte, hogy tiltakozik, és nem játszik tovább: „Elsősorban fekete nő vagyok, csak aztán sportoló.” A 22 éves japán játékos, akit az amerikai tulajdonú Forbes magazin a világ legjobban fizetett sportolójának tart, ugyan nem annyira fekete, édesanyja japán, édesapja haiti, persze ettől még tarthatja magát annak. „Mint fekete nő, úgy érzem, sokkal fontosabb dolgokra kell azonnal ráirányítani a figyelmet, mint a teniszezésemre” – folytatta a bejegyzést. És ő mint a sportág celebje pont ezt tette. Nem világos ugyanakkor, hogy játszik-e a döntőbe jutásért, hiszen a „fehér sport” szervezői úgy döntöttek, egy napra felfüggesztik a tornát. „A tenisz együttesen kiáll a faji egyenlőtlenségek és a társadalmi igazságtalanságok ellen” – indokolt közös közleményében a női,
illetve férfitornákat szervező WTA és ATP és a sportág amerikai szövetsége, az USTA.

Az NBA rájátszásában a Milwaukee Bucks tette meg az első lépést, nem állt ki az Orlando Magic ellen, mondván, mindenki elvárja tőlük, hogy magas szinten, a szabályokat betartva játsszanak, nos, ők is ezt szeretnék kérni a törvényhozóktól és a bűnüldözőktől. De nemcsak a Bucks demonstrált távolmaradásával, elmaradt a másik két szerdai play-off-mérkőzés is. A folytatásról, az esetleges új időrendről később döntenek a kosárlabda-bajnokság szervezői. A tengerentúli baseball-ligában (MLB) is három meccs maradt el, a Seattle Mariners kezdte a sort. Játékosaik egyhangú szavazata volt, hogy a jogtiprások elleni tiltakozásul ne álljanak ki a San Diego Padres csapata ellen, és az amerikai fociban (NFL) is öt meccs esett áldozatul.

Az esetek nagyon nagy százalékában színes bőrű, amerikai élsportolók döntéséről van szó. Egyelőre beláthatatlan, hogy a négy érintett sportág küzdelmei hogyan íródnak át, illetve átterjed-e a tiltakozási hullám például Európára és a Forma–1-re.

Ahogy Lewis Hamilton hatszoros világbajnok BLM-megnyilvánulásait ismerjük, ez valószínű. A hétvégén futam lesz a Belga Nagydíjért.

Kapcsolódó írásaink