Sport

Szerb Joker a denveri palánk alatt

Az egész szezonban remek formában kosarazó Nikola Jokić vezérletével az NBA rájátszásban is komoly skalpokat gyűjthet a Nuggets

Közeledik a végéhez a világjárvány miatt csonka NBA-alapszakasz. Az orlandói buborékban lejátszott mérkőzések kapcsán a legtöbb szó a rekordokat döntögető Luka Dončićról, valamint a zsinórban nyolc meccset nyerő Phoenix Sunsról esik, de érdemes odafigyelni a Denver Nuggetsre is, amelynek vezére a liga egyik legsokoldalúbb játékosa, Nikola Jokić.

Szerb Joker a denveri palánk alatt
Nikola Jokićot (balra) nem könnyű tartani. Itt éppen Ivica Zubac, a Clippers játékosa próbálja levédekezni
Fotó: AFP/POOL/Getty Images North Am

Bár eleinte nem kezelték kiugró tehetségként – 2014-ben mindössze a draft második körében, a 41. helyen csapott le a játékjogára a Nuggets –, Jokić fokozatosan igazi szupersztárrá, az észak-amerikai kosárlabdaliga egyik legkiválóbb kosarasává nőtte ki magát.

Öt éve, az első idényében bizonyította rátermettségét: 80 meccsen kapott lehetőséget, ezalatt 10 pontot, 2,4 asszisztot és 7 lepattanót átlagolt. A szezon végén harmadikként zárt az év újonca szavazáson, és bekerült az év újoncötösébe. A következő szezonban szintet lépett, egyre több időt töltött a pályán, és minden statisztikai mutatója jelentősen javult.

Hat olyan meccse volt, amikor tripla duplát ért el, és második lett a legtöbbet fejlődött játékos kategóriában Giannis Anteto­kounmpo mögött. Fejlődése a folytatásban is töretlen maradt, a 2017/18-as szezonban már 18,5 pontot, 6,1 gólpasszt és 10,7 lepattanót átlagolt meccsenként, és megkérdőjelezhetetlen vezérré lépett elő.

Jokić az olyan klasszisokkal szemben sem jön zavarba, mint LeBron James
Jokić az olyan klasszisokkal szemben sem jön zavarba, mint LeBron James
Fotó: AFP/NBAE/Getty Images/Bart Young

Új szerződése 2018-ban sztárhoz méltó bért, öt év alatt 148 millió dollárt garantált neki. A 213 centis óriás­nak azonban nem szállt a fejébe a dicsőség, a kiemelt szerepkör és a csillagászati fizetés még jobb teljesítményre sarkallta. Mindjárt a szezon második meccsén elképesztő játékkal rukkolt ki: 35 pont és 11 assziszt mellett 12 lepattanót gyűjtött, ráadásul úgy ért el 30 pont fölötti tripla duplát, hogy közben nem rontott dobást a mezőnyből.

Ilyesmire utoljára a legendás Wilt Chamberlain volt képes 1967-ben. A szezon végére is brutális számokat produkált: 20,1 pont, 7,3 assziszt és 10,8 lepattanó került a neve mellé, s remekléséből a Denver is profitált. A Nyugati főcsoport második helyén, 54 nyert alapszakaszmeccsel jutottak be a rájátszásba, ahol a főcsoport-elődöntőig meneteltek, ott egy hétmeccses párharc végén a Portland állította meg őket.

Objektum doboz

Nem csoda hát, ha a jelenleg futó szezon előtt a bajnoki cím egyik titkos esélyeseként emlegették a Nuggetset, amely eddig meg is felel a várakozásoknak, s ebben hatalmas szerepe van Nikola Jokićnak. Stabilan hozza a 20 pontos, 10 lepattanós és 7 gólpasszos átlagot, a karanténidőszak alatt pedig látványosan fogyott, ami előnyére vált: gyorsabb, atletikusabb lett.

Remekül lát a pályán, rendre tökéletes átadásokkal hozza kihagyhatatlan helyzetekbe a társait, de akkor sem jön zavarba, ha neki kell befejeznie a támadásokat, ráadásul a triplavonalon túlról is jól céloz. Gregg Popovich, a San Antonio Spurs mestere egyenesen Larry Bird reinkarnáció­jának nevezte, miután a szerb center 25 ponttal és 11 assziszttal vezette győzelemre csapatát a Spurs ellen augusztus 5-én.

Bár az újraindulás óta nyolc meccs­ből csak hármat nyert meg a Denver, összességében az utolsó, tegnap esti, Toronto Raptors elleni vereséggel zárult találkozótól függetlenül a Nyugati főcsoport harmadik helyén jutottak a playoffba, ahol a Utah Jazz-zel találkoznak. Már csak azért is ígérkezik érdekesnek a párharc, mert az elmúlt két évben a liga legjobb védőjének választott Rudy Gobert igyekszik majd leradírozni a parkettről Jokićot. Meglátjuk, sikerül-e neki.

Kapcsolódó írásaink