Sport

„Évek óta nem vagyunk versenyképesek”

A következő napokra ígért döntéseket és magyarázatot Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke az után, hogy a katalán csapat megsemmisítő, 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

„Évek óta nem vagyunk versenyképesek”
A katalán csapat megsemmisítő, 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől
Fotó: Manu Fernandez / POOL / AFP

 „Ez egy nagyon nehéz éjszaka, a vereséget nagyon nehéz elviselniük a szurkolóknak és a játékosoknak is” - kezdte értékelését a pénteki, lisszaboni zárt kapus találkozó után.

A klubvezető úgy fogalmazott, hogy a Barcelona nem futballozott a saját szintjén, katasztrófának nevezte a mutatott teljesítményt, és - jobb híján - azt mondta: „felejtsük ezt el”.

„A következő napokban magyarázattal szolgálunk és bejelentünk döntéseket. Ezek közül néhányat már korábban, a Bajnokok Ligája újrakezdése előtt meghoztunk, de ezekről most még nem beszélünk. Ez nem megfelelő nap arra, hogy bejelentsünk változtatásokat, most bocsánatot kell kérnünk a klub pártoló tagjaitól” - nyilatkozott Bartomeu.

Gerard Piqué, a csapat meghatározó játékosa minden szinten változtatást sürgetett. Szörnyűnek és a klub számára károsnak nevezte a mérkőzést, az általuk nyújtott produkció - az európai porondon elszenvedett legsúlyosabb vereségük - miatt pedig szégyenről beszélt a Movistar spanyol csatornának nyilatkozva.

„Szörnyű, ami történt, remélem, valami értelme legalább lesz, az, hogy mindannyian elgondolkodunk. A klubnak szüksége van változtatásokra, és nemcsak a játékosok meg az edző szintjéről beszélek, hanem strukturális változtatásokról. Senki sem nélkülözhetetlen. Vérfrissítésre van szükség a dinamika megváltoztatásához. Ha kell, én leszek az első, aki elmegy” - mondta csalódottan.

Emlékeztetett rá, hogy több rossz eredménybe is belefutottak az elmúlt időszakban, ez is jelzi, hogy nem jó úton járnak.

„Edzők és játékosok váltják egymást, de már évek óta nem vagyunk versenyképesek az európai porondon” - tette hozzá.

A tréner Quique Setién egyetértett Piqué néhány kijelentésével, arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy folytatja-e a munkáját a csapat élén. Mint megjegyezte, minden részletbe nem is kíván belemenni, mivel még csak fél éve van a Barcelonánál, ugyanakkor ő is hatalmas csalódottságról beszélt, és minden érintettet következtetések levonására buzdította.

Quique Setién szinte biztos, hogy nem maradhat a posztján
Quique Setién szinte biztos, hogy nem maradhat a posztján
Fotó: Rafael Marchante / POOL / AFP

„A Barca olyan nagyszerű klub, hogy ez (a súlyos vereség) nagy kárt okoz, és nyilvánvalóan bizonyos dolgok változtatásra szorulnak. Az igazság az, hogy ez egy borzasztóan fájdalmas vereség” - hangsúlyozta.

Szégyenről és megaláztatásról írnak a spanyol lapok 

Nem kímélte a spanyol sajtó a Barcelona labdarúgócsapatát, amely pénteken 8-2-re kikapott a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Az értékelésekben közös volt, hogy komoly változtatásokat sürgettek a katalán klubnál.

„Történelmi megaláztatás” - áll az AS és a Sport címoldalán. Utóbbi lap kiemelte, hogy „egy nevetséges Barcelona a legnagyobb vereségét szenvedte el az európai színtéren, ezzel zárva le siralmas idényét, amelyben 12 éve először nem nyert trófeát”.

Várható volt a Bayern München dominanciája, de ekkora pofonra a szurkolók nem számítottak
Várható volt a Bayern München dominanciája, de ekkora pofonra a szurkolók nem számítottak
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

A Mundo Deportivo „egy időszak szégyenteljes befejezéséről” írt, és Quique Setién vezetőedző azonnali menesztését sürgette, illetve azt, hogy Josep Maria Bartomeu klubelnök hívjon összes tisztújító közgyűlést.

Az AS elemzése szerint „a Bayern elleni katasztrófa egy válság kezdete, amelynek messze mutató következményei lesznek a klub minden szintjén”.

A Marca címoldalán az áll: „Szégyen”. A lap úgy fogalmaz: Setién, akit azért szerződtettek januárban, hogy visszahozza a Barcelonára jellemző játékstílust, „másfél lábbal már kapun kívül van”.

A Sport szerint a tréner egy napig sem maradhat, és az AS is úgy véli, a tréner napjai meg vannak számlálva.

Hatvankilenc év után kapott ki hat góllal a Barcelona

Hatvankilenc év után kapott ki hat góllal a Barcelona labdarúgócsapata, amely pénteken 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Lionel Messi csak szenvedett a pályán
Lionel Messi csak szenvedett a pályán
Fotó: Manu Fernandez / POOL / AFP

Ezt megelőzően ekkora különbségű sikerre - a futballstatisztikákkal foglalkozó Opta adatai szerint - a városi rivális Espanyol volt képes, amely 1951 áprilisában mért 6-0-s vereséget egy bajnokin a Barcára. A gránátvörös-kékek kapuját nyolcszor 1946-ban a Sevilla tudta bevenni legutóbb, azon a kupatalálkozón 8-0-s végeredmény született.

A Bayern első csapatként szerzett nyolc gólt egy mérkőzésen a BL egyenes kieséses szakaszában.

A hatodik bajor találatot Robert Lewandowski szerezte, aki 60. alkalommal viselte a Bayern mezét a sorozatban, ezalatt 50-szer volt eredményes. Ennél kevesebbre csak Cristiano Ronaldónak volt szüksége egy csapatban a félszáz BL-gólhoz, neki ez még a Real Madrid játékosaként 50 meccsen sikerült. A BL-idényben már 14 találatnál járó lengyel csatárnak még van esélye arra, hogy beállítása vagy akár meg is döntse a portugál támadó egy szezonra vonatkozó 17 gólos rekordját.

Müller: Brutális volt a fölényünk

Thomas Müller, aki két góllal vette ki a részét a Bayern München labdarúgócsapatának Barcelona felett aratott 8-2-es győzelméből, úgy vélekedett a pénteki Bajnokok Ligája-negyeddöntőről, hogy jobban játszottak, mint a német válogatott 2014-ben, amikor 7-1-re verte a világbajnokság elődöntőjében a brazilokat.

„Nagyon különleges volt, ahogy nyertünk. A 7-1 alkalmával nem kontrolláltuk annyira a játékot, mint most, jók voltunk akkor is, az igaz, de most brutális volt a fölényünk” - összegzett a Sky Germanynak nyilatkozva.

Müller abban látta sikerük kulcsát, hogy a középpályán nem hagytak teret az ellenfelüknek a kibontakozásra
A Bayern játékosai a középpályán nem hagytak teret az ellenfelüknek a kibontakozásra
Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON /

A nagyon agilisan futballozó Müller abban látta sikerük kulcsát, hogy a középpályán nem hagytak teret az ellenfelüknek a kibontakozásra. 

„Az elejétől fogva föléjük akartunk kerülni, és nagyon jó első félidőt produkáltunk” - vélekedett.

Hozzátette: már a mérkőzés előtt is megvolt a kellő önbizalmuk, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy akkor tudják legyőzni az ellenfeleiket, ha a teljesítőképességük határán futballoznak.

Egyetértett vele Kingsley Coman, aki megjegyezte, hogy bár most nagyon jól játszottak, azért nem verhetetlenek.

„Nehéz elhinni, ami történt” - lelkendezett az egy gólt szerző védő Joshua Kimmich. - „Az első perctől kezdve teljes mértékben koncentráltak voltunk. A Barcának akadt az elején egy-két helyzete, de mi bátran játszottunk előrefelé és ennek hihetetlen eredmény lett a vége. Ezzel persze még nem jutottunk el az utunk végéig” - mondta.

A Bayern München a szerdai elődöntőben a Manchester City-Olympique Lyon párharc továbbjutójával mérkőzik meg.

Kapcsolódó írásaink

Nyolc gólt lőve kiütötte a Bayern a Barcelonát

ĀA gránátvörös-kékek kapuját nyolcszor 1946-ban a Sevilla tudta bevenni legutóbb - A Bayern első csapatként szerzett nyolc gólt egy mérkőzésen a BL egyenes kieséses szakaszában - Szégyenről és megaláztatásról írnak a spanyol lapok