Sport

Piros lap járhat a fociban a szándékos köhögésért

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) szerint amennyiben egy játékos szándékosan ráköhög egy másik futballistára, vagy a bírók egyikére, akkor tettéért akár piros lapot is kaphat.

Piros lap járhat a fociban a szándékos köhögésért
Abban az esetben nem büntetheti a bíró a focistákat, ha véletlenül köhögnek ellenfelükre, az azonban a játékvezető megítélésén múlik, hogy vétlennek tekinti-e a megmozdulást
Fotó: AFP/ Sebastian El-Saqqa

A szabályt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eljárásokkal összhangban vezetik be, a büntetés pedig a játékvezető hatáskörébe tartozik, az ő belátására van bízva.

„Mint minden vétség esetében, a bírónak kell megítélnie a természetét. Ha ez egyértelműen véletlen, akkor a játékvezető nem cselekszik, ahogy akkor sem, ha a köhögés a játékosok között nagy távolságra történik” - írta az IFAB.

Az angol szövetség reagálása szerint a „rutinszerű” köhögést nem szabad büntetni, a köhögést csak akkor lehet számonkérni, ha nyilvánvalóan egy másik személy ellen irányult.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom