Sport

A szlovén csodagyerek az NBA szupersztárja lehet

Kosárlabda. A Real Madrid korábbi legjobbja már 21 évesen meghódította játékával Amerikát

A járvány miatti kényszerszünetben rendbe jött Luka Dončić sérülése, így az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) folytatásában már csapata, a Dallas Mavericks egyik legjobbja volt, tripla duplát ért el. A texasi 302 pontos rangadón hosszabbítás után a Houston nyert 153–149-re.

A szlovén csodagyerek az NBA szupersztárja lehet
Luka Dončić 28 pontig, 10 gólpasszig jutott, 13 lepattanót szedett le a Houston Rockets elleni mérkőzésen. Kiváló teljesítménye sem ért győzelmet
Fotó: AFP/Getty/NBAE/Jesse D. Garrab

A 21 éves szlovén Európa-bajnok kosárlabdázó, Luka Dončić eddigi pályafutása mesésen alakult. Gyerekként imádta ugyan a labdarúgást, de magassága és apai öröksége miatt kosárlabdázó lett. Tehetségéről sokat elárul egykori edzője Grega Brezovec története: „Luka nyolcévesen lett az Olimpija játékosa, a tíz éven aluliak csoportjába került. Egyszer edzett ott, mert sokkal jobb és magasabb volt, mint társai. Ezért másnap már a 12 éven alu­liak csoportjában készült. Már fiatalon kitűnt, hogy kiemelkedő egyéni képessége mellett nagyszerű csapatjátékos.”

Nemzetközi karrierje 2011 szep­temberében egy budapesti tornán kezdődött, a Vasas-Intesa San­paolo Kupán megválasztották a torna legeredményesebb játékosának. (Ma már csak emlék, olyan tekintélyes csapatok vettek részt rajta, mint az FC Barcelona, a Cibona Zagreb, a Bosna Sarajevo, az Olimpija Ljublja­na és a BC Sabonis!) Tizenhárom évesen már leigazolta a Real Madrid, amelynek felnőtt csapatában 16 évesen mutatkozhatott be. Két évvel később már Európa Liga-győzelmet ünnepelhetett úgy, hogy ő lett a kupasorozat legjobb játékosa. A szlovén válogatott pedig 2017-ben Dončić főszereplésével aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon.

Szupertehetségére Amerikában is felfigyeltek, 19 évesen a Dallas Mavericks játékosa lett. A 201 centi magas, 104 kilós szlovén kosaras a világ legerősebb bajnokságában is parádézik, az első szezonjában az NBA legjobb újonca lett, a másodikban pedig már beválasztották az NBA All-Star csapatába. Az amerikai–litván származású, korábbi Real Madrid-játékos, Joe Arlauckas szerint: „Luka hatalmas lehetőség előtt áll, 21 évesen már All-Star lett. S képességei alapján a világ első számú kosárlabdázója lehet.”

A sérüléséből felépült Luka Dončić célja, hogy a bajnokság folytatásában a csapatát bevezesse a rájátszásba.

Kapcsolódó írásaink