Sport

Huszonkét csapat „buborékban" vívja az NBA végjátékát

Magyar idő szerint pénteken hajnalban, 141 napos szünet indul újra az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA). A helyszín az alapszakasztól a döntőig Orlando, a floridai Disney World szórakoztatóközpontja.

Huszonkét csapat „buborékban" vívja az NBA végjátékát
A lakerszös LeBron James (jobbra) és a Milwaukee-t erősítő Giannis Antetokounmpo párharca a két csapat márciusi a meccsén. Mindkét gárda a bajnoki cím esélyesei közé tartozik
Fotó: AFP/Getty Images North America

A koronavírus-járvány miatt félbemaradt profi kosárliga játékosai családtagjaikat hátrahagyva már hetek óta Orlandóban vannak. A tesztek után egyéni, majd csapatrész és végül csapatedzések zajlottak, s végre eljutottunk a végjátékhoz, amely mindvégig zárt kapuk mögött zajlik. A nyitómeccsen két Los Angeles-i csapat, a Lakers és a Clippers találkozik, illetve a New Orleans Pelicans-Utah Jazz mérkőzésre is sor kerül.

A liga 2019/20-as szezonja a floridai Disney World szórakoztatóközpontban zárul, Huszonkét csapat van versenyben, az alapszakaszban minden gárda nyolc mérkőzést játszik. A torna megszervezése 170 millió dollárba (mintegy 50 milliárd forintba) került. Az érdeklődés középpontjában a mezőny két szupersztárja, az amerikai LeBron James és a görög Jannisz Antetokunmpo áll. A 35 éves James, aki 25,7 pontos és karriercsúcsot jelentő 10,6 gólpasszos átlaggal büszkélkedhet, októberben a negyedik NBA-trófeáját akarja a magasba emelni a nyugati éllovas Lakers színeiben. Ő lehet Robert Horry és John Salley után a harmadik a liga történetében, aki három különböző csapattal ér fel a csúcsra.

Az idény legjobbjának járó címre a tíz évvel fiatalabb görög sztár a legnagyobb esélyes, eddig átlagosan 29,6 pontot és 13,7 lepattanót gyűjtött a keleti első Milwaukee Bucks vezéreként. A két élgárda kihívója nyugaton a Clippers, a Denver Nuggets és a Houston Rockets, keleten pedig a címvédő Toronto Raptors és a Boston Celtics.

Dávid Kornél, az NBA-t megjárt egyelten magyar játékos az MTI-nek elmondta, mindenki tanulja még az új felállást: „Az NBA mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet kihozza ebből a szomorú helyzetből, és a kosárlabda visszakerülhessen az emberek életébe. Nem lehet tudni, hogy a játékosok miként reagálnak erre, de már az is óriási, hogy látunk NBA-mérkőzéseket, én már nagyon várom." - fogalmazott. A Milwaukee Bucks játékos-megfigyelőjeként is dolgozó Dávid Kornél az esélyekről szólva azt mondta, a papírforma szerint klubjának a döntőbe kellene jutnia. De a különleges szituáció miatt lehetnek meglepetések.

Az orlandói „buborékban" július 13. óta nem volt pozitív koronateszt. A Disney Worldben mindegyik csapatnak van saját étkezője, a menüsort a gárdák szakmai stábjával együttműködésben dietetikusok állítják össze. Ha valaki így sem talál megfelelő étket, az - a szigorú előírások betartása mellett - rendelhet is. A karanténban lévőknek pedig naponta háromszor az ajtójuk előtt hagyják a fogásokat, ők is több étel közül válogathatnak.

A játékosok biológiailag lebomló tányérokból, egyszer használatos evőeszközökkel étkeznek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. Az NBA egy okostelefonos applikációt is kifejlesztett a „buborékban" élőknek. Ebben szinte minden egy helyen elérhető: az ételrendelés mellett extra edzésidőt lehet foglalni, jelenteni lehet az egészségügyi szabályok esetleges megsértését, el lehet érni a mentális egészség megőrzése érdekében nyújtott szolgáltatásokat, illetve akár a novemberi elnökválasztásra is be lehet regisztrálni.

Kapcsolódó írásaink