Sport

A svájci különleges ügyészség büntetőeljárást indított a FIFA-elnök ellen

Stefan Keller svájci különleges ügyész büntetőeljárást indított a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino ellen, aki állítólag titkos találkozókon vett részt Michael Lauber svájci államügyésszel.

A svájci különleges ügyészség büntetőeljárást indított a FIFA-elnök ellen
Gianni Infantino újfent visszautasította a vádakat
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A hatóság csütörtöki bejelentése szerint a találkozókon résztvevő főügyész ellen szintén eljárást kezdeményeztek. A FIFA június elején minden vádat tagadott és azt állította, az 50 éves sportvezető semmi törvénybe ütközőt nem tett, az ilyen találkozók egyáltalán nem szokatlanok.

Lauber kedden beadta a felmondását, miután a bíróság megállapította, hogy eltitkolta az Infantinóval való találkozóit és hazudott a feletteseinek, mialatt korrupciógyanú miatt vizsgálat folyt ellene. Hivatali feladatait augusztus 31-ig látja el. Az ügyészség felügyeleti testülete előzőleg kötelezettségszegést, bűnpártolást és hivatali titok megsértését állapította meg amiatt, hogy Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott Infantinóval.

Lauber amiatt került a kritikák középpontjába, hogy a túlságosan lassú ügymenet következtében áprilisban elévülés miatt leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, akik a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek. Gianni Infantino csütörtökön újfent visszautasította a vádakat, szerinte a találkozókon csak „a FIFA érdekét képviselve tisztázott bizonyos kérdéseket, s ez a kötelessége volt”, s a jövőben is ezt fogja tenni.

„Mindig is ez volt a célom, és ettől nem hagyom magam eltántorítani” - idézte a FIFA elnökét a szervezet friss közleménye. „Hadd tegyem még egyszer egyértelművé: a szövetségi ügyészekkel való találkozók hozzájárulnak az ügyek teljes tisztázásához. Abban az időszakban több mint húsz ügy volt folyamatban a FIFA volt tagjai ellen” - tette hozzá Infantino.

A világszövetség ezzel együtt közölte: a FIFA és a FIFA elnöke mindenben együttműködik a hatóságokkal.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a FIFA korábbi vezetője, a jelenleg hatéves eltiltását töltő Joseph Blatter is, aki belső vizsgálatot sürget. „Egyértelmű a helyzet. A FIFA etikai bizottságának eljárást kell indítania Gianni Infantino ellen és fel kell őt függesztenie” - közölte a svájci ex-sportdiplomata.

Kapcsolódó írásaink